Επιτυχημένη η άσκηση ετοιμότητας «Επίκεντρο 2023»

Χρ. Μιχαλάκης: Έχουμε υποχρέωση να είμαστε πανέτοιμοι απέναντι στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε κατάστασης

 

Με απόλυτη επιτυχία διοργανώθηκε η άσκηση ετοιμότητας με την κωδική ονομασία «Επίκεντρο 2023» στο 4ο Πειραματικό Λύκειο Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» και στην οποία συμμετείχαν συνολικά 100 άτομα και 15 φορείς Πολιτικής Προστασίας.

Την άσκηση διοργάνωσε, το πρωί της Πέμπτης, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Π.Ε. Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας και Μαγνησίας, ενώ τον επιχειρησιακό συντονισμό είχε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων ΑντιπύραρχοςΔημήτριος Παπαγεωργίου και τον γενικό συντονισμό ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε ΤρικάλωνΣτέφανος Φωλίνας.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε ισχυρή σεισμική δόνηση 6 Ρίχτερ στην περιοχή της Θεσσαλίας, με επίκεντρο 10χλμ βορειοδυτικά της πόλης των Τρικάλων την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023 και ώρα  11.00 π.μ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών αυτή θα είχε εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα. Με βάση το παραπάνω σενάριο, «για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση μεγάλης κλίμακας, οι αρχές της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Τρικάλων κινητοποιήθηκαν άμεσα για να συνδράμουν τους πολίτες και ιδιαίτερα τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του 4ου Πειραματικού Λυκείου Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», λόγω ότι αναφέρθηκαν εγκλωβισμένοι μαθητές στον πρώτο όροφο του σχολικού συγκροτήματος. Επίσης αναφέρθηκε μικρή εστία πυρκαγιάς στο ισόγειο χώρο του σχολείου, που φαίνεται να επεκτείνεται σε εύφλεκτα υλικά».

Στόχος όλων των υπηρεσιών που συμμετείχαν στην άσκηση ήταν να διαπιστωθεί το επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας μέσα από την εκπαίδευση υλοποίησης σεναρίου σε πραγματικές συνθήκες. Προφανώς, η συνολική αξιολόγηση της άσκησης θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, όμως, σε αυτή τη φάση οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, κρίνοντας άκρως επιτυχημένη την συνεργασία των υπηρεσιών και την αποτελεσματικότητα που επέδειξαν.

Στην άσκηση έδωσε το παρών και ο ΑντιπεριφερειάρχηςΤρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης που εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και την σημασία αυτών των δράσεων. «Η ετοιμότητα όλων των αρμόδιων φορέων απέναντι σε μία απρόβλεπτη φυσική καταστροφή, αποτελεί υψηλή προτεραιότητα. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που διαπιστώνω για μία ακόμη φορά, πως το επίπεδο και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων βρίσκεται σε άριστο επίπεδο και παρότι όλοι ελπίζουμε όλο αυτό να μείνει μόνο σε επίπεδο εκπαιδευτικών σεναρίων, έχουμε υποχρέωση να είμαστε πανέτοιμοι απέναντι στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε κατάστασης» υπογράμμισε. Παράλληλα επισήμανε πως «ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μέσα από συγκεκριμένα έργα και δράσεις έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των αρμόδιων υπηρεσιών, με στόχο την ενδυνάμωση της ασφάλειας, της προστασίας και της περίθαλψης των πολιτών. Θα συνεχίσουμε να το πράττουμε με συνέπεια, ενισχύοντας το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, και ασφαλώς επενδύοντας στο αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που έχει αποδείξει επανειλημμένα την αξία του, αλλά και το υψηλό επίπεδο επαγγελματικής κατάρτισης στο οποίο βρίσκεται».

Αξίζει να αναφερθούν οι φορείς που συμμετείχαν στην άσκηση, καθώς αποτελεί ενδεικτικό του επιπέδου της δυσκολίας που είχε, και της σημασίας που η συνεργασία όλων κύλησε με απόλυτη επιτυχία. Οι φορείς αυτοί είναι: Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Θεσσαλίας, Τμήματα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε.Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας και Μαγνησίας, Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρικάλων, Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων, ΕΚΑΒ Τρικάλων, Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, 4ο Πειραματικό Λύκειο Τρικάλων, Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε.Τρικάλων, Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Τρικάλων.

Πλην του Χρήστου Μιχαλάκη στο χώρο της άσκησης βρέθηκαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Γακόπουλος, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Περιβάλλοντος Περιφέρειας Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Μπάρδας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θανάσης Τσιάρας, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κωνσταντίνος Γαβριηλίδης, ο Α΄ Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων Αθανάσιος Καππάς, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Σωτήριος Δημοθόδωρος, ο Διευθυντής γραφείου επιχ. ασφάλειας της ΣΜΥ Αντισυνταγματάρχης Ελευθέριος Βάντζος, ο Διοικητής της Π.Υ. Ν. Τρικάλων ΠύραρχοςΕυάγγελος Τσορλίδας, ο Διοικητής της Π.Υ. Τρικάλων Αντιπύραρχος Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων Αλέξανδρος Καπανιάρης, ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Νικόλαος Παπακωνσταντίνου, ο ΠροϊστάμενοςΕπειγόντων του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων Διονύσης Αλιάγας, ο προϊστάμενος του ΕΚΑΒ ΓιώργοςΖαρογιάννης και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Τρικάλων Στέφανος Φωλίνας.

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *