Επισκέψιμη στα τέλη του 2023 η Αρχαία Πέλιννα

Δεκατέσσερις μήνες τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι ανασκαφές στην Αρχαία Πέλιννα, στην περιοχή του Πετροπόρου. Σε μια περιοχή που από τις μέχρι στιγμής έρευνες, αλλά και παρελθούσες ανασκαφές, έχουν φέρει στο φως την πλούσια ιστορία του τόπου μας, που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Το πρώτο μέρος των ανασκαφών είχε ξεκινήσει πριν 18 περίπου χρόνια. Είχε φέρει στο φως ένα μικρό μέρος των τειχών της Αρχαίας πόλης. Από τον Αύγουστο του 2021 οι εργασίες που είχαν σταματήσει ξεκίνησαν εκ νέου και συνεχίστηκαν καθώς το έργο εντάχτηκε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Αρχαιολόγοι της Εφορίας Αρχαιοτήτων Τρικάλων και υπάλληλοι της Υπηρεσίες σε καθημερινή βάση, για περισσότερο του ενός χρόνου, έρχονται αντιμέτωποι με σημαντικά ευρήματα, εκτιμώντας ότι η Αρχαία Πέλιννα, υπήρξε μια σημαντική πόλη, με δυναμική, αν κρίνει κανείς από τα ευρήματα, το εύρος των τειχών, αλλά και των κτιρίων. Μια πόλη που γνώρισε μεγάλη ακμή στα Ελληνιστικά χρόνια, με την ζωή να συνεχίζεται και στα μεταβυζαντινά χρόνια.

Αυτό μαρτυρά και ο ναός που εντοπίστηκε προσφάτως στην περιοχή και στον οποίο σήμερα έχει επικεντρωθεί το ενδιαφέρον, σύμφωνα με την επιβλέπουσα αρχαιολόγο της ανασκαφής, Ευθυμία Ρουκά.

Πλησίον του Βυζαντινού Ναού, εντοπίστηκαν τάφοι, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο ναός υπήρξε κοιμητηριακός. Οι τάφοι που αρχικά εντοπίστηκαν σύμφωνα με την αρχαιολόγο κ. Ρουκά που μίλησε στην «Krini Live», υπήρξαν απλοί, ωστόσο στην παρούσα φάση της ολοκλήρωσης, εντοπίζονται κάποιοι επιμελημένοι οι οποίοι δείχνουν περισσότερη επιμέλεια και φροντίδα για τους νεκρούς.

Οι ανασκαφές στο σημείο του κτηρίου, συνεχίζονται σε βάθος, προκειμένου να εντοπιστούν στοιχεία της Ελληνιστικής εποχής, περίοδο που η Αρχαία Πέλιννα βρισκόταν σε πλήρη ακμή.

«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα μεγάλη πόλη. Αυτό διαπιστώνεται από την ακτίνα της, αλλά ταυτόχρονα και τις κτηριακές κατασκευές. Μιλούμε για μια πόλη, στην οποία υπήρχαν όχι απλά κτίρια στα οποία ζούσαν οι κάτοικοι της, αλλά και δημόσια κτήρια. Είναι μια μεγάλη ανασκαφή που φέρνει στο φως καθημερινά ενδιαφέροντα στοιχεία», θα πει η αρχαιολόγος και υπεύθυνη της ανασκαφής κα Ρουκά..

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη ανασκαφή που έγινε την περίοδο 2004-2005 έγινε περιμετρικά των τειχών. Πλέον είναι διευρυμένη και διεξάγεται σε ένα ευρύ φάσμα.

Σύμφωνα με τις παρούσες εκτιμήσεις οι αρχαιολόγοι έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους. Ωστόσο τον ερχόμενο Νοέμβριο, εκτιμούν ότι ο χώρος με την πρόοδο των ανασκαφών θα είναι επισκέψιμος ως ένα σημείο, τόσο για το ευρύ κοινό όσο και για τους επισκέπτες. Η διαμόρφωση των χώρων, θα σταθεί ικανή για μια ιστορική περιήγηση σε ένα χώρο με πλούσια και βαθιά ιστορία.

Ήδη το τελευταίο διάστημα στο σημείο καταφθάνουν αρκετοί επισκέπτες κυρίως ξένων χωρών, που θέλουν να περιηγηθούν στο σημείο, παρατηρώντας την ειδική σήμανση. Αρκετοί είναι και οι ντόπιοι που επισκέπτονται το σημείο, ζητώντας να ενημερωθούν για την πορεία των ανασκαφών.

Η ανασκαφή έχει περιθάλψει μια πρώην αδέσποτη γατούλα, ονόματι Βιβή, που τη φροντίζουν και την αγαπούν όλοι οι εργαζόμενοι.


Πηγή krinilive.gr

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *