ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ 7ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Στοιχεία επαγγελματικού προσανατολισμού διδάχτηκαν σήμερα οι μαθητές του Β3 του 7ου ΓΕΛ Τρικάλων από τον συνάδελφο κύριο Γιώργο Καραλή, εκπαιδευτικού τουΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Τρικάλων με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην «Επιλογή Σπουδών και Επαγγέλματος».

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της αυτοαξιολόγησηςτων σχολικών μονάδων, στον άξονα «Σχολείο και Κοινότητα», όπου μεταξύ άλλων επιδιώκεται συστηματικά ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και φορείς παροχής συμβουλευτικής και επαγγελματικής υποστήριξης, με συναδέλφους με ειδικότητα στον επαγγελματικό προσανατολισμό και με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σκοπός να αναλυθούν οι λόγοι φυγής των νέων επιστημόνων, αλλά και οι δυνατότητες που παρουσιάζονται για ποιοτική κατάρτιση των νέων στη χώρα μας, προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, εξέλιξη προς το καλύτερο του εργασιακού χώρου, οικονομική αναβάθμιση της χώρας με τάση προς την οικονομική ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα ο κος Καραλής αναφέρθηκε στους παράγοντες επιλογής σπουδών και επαγγελμάτων αλλά και στη συστηματοποίηση του επαγγελματικού προσανατολισμού στην ελληνική εκπαίδευση. Ακολούθως συνομίλησε με τους μαθητές για τις ταχύτατες αλλαγές του εργασιακού φάσματος τονίζοντας τη δια βίου μάθηση, ώστε ο εργαζόμενος του μέλλοντος να καθίσταται ευέλικτος και να ακολουθεί οποιαδήποτε ανατροπή.

Μέσα από συνεντεύξεις και οπτικό υλικό κατέδειξε την ανάγκη να ακολουθεί ο νέος τα κελεύσματα της ψυχής του και όχι αναγκαστικά διλήμματα, που γεννούν αντιφάσεις και έννοιες που είναι ασύμβατες, όπως η Συμβατικότητα και η Καλλιτεχνικότητα.

Οι μαθητές είχαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναρωτηθούν και να ενσκήψουν σ’ αυτό που τους ενδιαφέρεισυζητώντας με τους ειδικούς γι’ αυτά που θα αντιμετωπίσουν στο μεγάλο ταξίδι της ζωής.

Ευχαριστούμε τον συνάδελφο για τον χρόνο που αφιέρωσε, ώστε να ενημερώσει εμπεριστατωμένα τους μαθητές μας και θεωρούμε ότι ο επαγγελματικός προσανατολισμός πρέπει να γίνει βίωμα στο ελληνικό σχολείο από την ίδια την υπόστασή του.

ΑΔΑΜΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

7Ο ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *