Εμείς μιλούσαμε όταν οι άλλοι γελούσανε και θα συνεχίζουμε να μιλάμε

Γράφει ο Δημήτρης Παπαθανασίου,Υποψήφιος Περιφερειακός ΣύμβουλοςΤρικάλων με την «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» του Υποψήφιου Περιφερειάρχη ΘεσσαλίαςΔημήτρη Κουρέτα

Ήμουν για ημέρες σε δίλημμα αν θα πρέπει να γράψω και να δημοσιοποιήσω κάποιες σκέψεις για όσα ζήσαμε και έχουμε υποστεί τις τελευταίες δέκα ημέρες στη Θεσσαλία, από την πρώτη ημέρα των πλημμυρών στην πολύπαθη φέτος Μαγνησία.

Και ήμουν σε δίλημμα, όχι γιατί τέσσερα 24ωρα μετά το πρώτο σοκ από τους θανάτους και τις καταστροφές που προκάλεσε σε ολόκληρη τη Θεσσαλία η θεομηνία Daniel, βρισκόμουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα καιδυνατότητα οποιασδήποτε τηλεφωνικής ή διαδικτυακής επικοινωνίας και ενημέρωσης, αλλά γιατί σκεφτόμουν ότι ίσως οι «στεγνοί» να μην έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν για τους «βρεγμένους».

Αφορμή για αυτό το κείμενο μετά την έλευση Μητσοτάκη στις πληγείσες περιοχές υπήρξε η δημόσια τοποθέτηση μεγαλοεπιχειρηματιών που βγήκαν να υπερασπιστούν κυβέρνηση, Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμο Τρικκαίων με βάση τη λογική «ότι αν δεν είχαν γίνει τα έργα Μιχαλάκη-Αγοραστού θα είχαμε πνιγεί όλοι» και ότι «να μην διαμαρτύρονται αυτοί που δεν έβρεξαν τον κώλο τους».

«Λογικά» σκέφθηκα μιλάνε οι άνθρωποι. Έρχονται οι επιχορηγήσεις και οι επιδοτήσεις του νέου ΕΣΠΑ.Προετοιμάζονται να τις ξεκοκκαλίσουν πάλι.

Μετά όμως είδα μια φωτογραφία με την εδώ και 22 χρόνια ταμπέλα για το φράγμα του Ληθαίου ποταμούστην Αύρα Καλαμπάκας, είδα τις μελέτες για το φράγμα στον Πορταϊκό ποταμό, το φράγμα τηςΚερασούλας, αναλογίστηκα τις υποσχέσεις για τα έργα υποδομής που γεμίζουν το συρτάρι του κ. Αγοραστού, ενώ την ίδια ώρα ο κρατικός κορβανάς συνεχίζει να εκρέει εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία τηςΤΕΡΝΑ για έργα που καθυστέρησαν να υλοποιηθούν τραγικά.

Η ανείπωτη καταστροφή της Θεσσαλίας δεν είναι εκδίκηση του Θεού ή της Φύσης. Και φυσικά ούτε αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης που χρησιμοποιείται ως άλλοθι από τα στόματα κυβερνώντων και τοπικών αρχόντων, αλλά ακόμα και από πεφωτισμένα μυαλά της Αριστεράς δυστυχώς.

Αυτή η ασύλληπτη τραγωδία είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων ευθυνών και έχει ονοματεπώνυμα και μάλιστα πολλά, Μητσοτάκης, Αγοραστός, Μιχαλάκης, Κολινδρίνη, Παπαστεργίου, Μπέος , Σακκάς .

H Ελλάδα αυτών των κυβερνώντων για 13 , 9 ή 4 χρόνια τώρα επιμένει να παραβιάζει την οδηγία για τις πλημμύρες, καθώς δεν επικαιροποιεί όπως πρέπει τα υποχρεωτικά διαχειριστικά σχέδια, με στόχο τη μείωση των αρνητικών συνεπειών στην υγεία, το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τις οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με τις πλημμύρες στη λεκάνη του Θεσσαλικού κάμπου καθώς και τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε κανένα από τα 13 επιχειρησιακά κέντρα στην έδρα κάθε περιφέρειας που η πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη θεσμοθέτησε με νόμο το 2020, όχι μόνο δεν στελεχώθηκαν, αλλά ούτε καν συγκροτήθηκαν, τρία χρόνια τώρα !!!

Την ίδια χρονιά μάλιστα επίσης εκπονήθηκε μελέτη για το περιφερειακό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή της Θεσσαλίας. Υπάρχουν μελέτες για έργα υποδομής που είναι για τρία χρόνια τώρα στα συρτάρια του γραφείου του κ. Αγοραστού. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των έργων δεν έχει προχωρήσει. Την ίδια στιγμή που δεν έχουμε καν σχέδιο διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού τηςΘεσσαλίας (ούτε φυσικά των όποιων πλημμυρικών του φαινομένων), εμμένουν ο Αγοραστός και οι υπόλοιποι στο έργο φάντασμα του Αχελώου, (να μεταφέρουμε δηλαδή και άλλο υδατικό φορτίο , σαν να μην μας φτάνει το δικό μας), χωρίς να στρέψουν τους πόρους σε αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά και μικρά υδρευτικά έργα, χωρίς να κατασκευάσουν μικρούς ταμιευτήρες στους πρόποδες του ορεινού όγκου, χωρίς ούτε καν να προχωρήσουν σε καθαρισμούς ποταμών ή ρεμάτων.

Αντίθετα τα χρήματα από εγχώριους και ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας κατευθύνθηκαν με απ`ευθείας αναθέσεις και φωτογραφικούς μειοδοτικούς διαγωνισμούς σε τσέπες φίλων και υποστηρικτών τηςτοπικής εξουσίας χωρίς ανταποδοτικό όφελος για τους κατοίκους της Περιφέρειας.

Για τον «Ιανό» από τα 800 εκατομμύρια ευρώ που δεσμεύτηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης , η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εισέπραξε 253αρχικά και 150 εκατ. ευρώ συμπληρωματικά, για ναεκτελέσει έργα στο ποτάμιο σύστημα της Θεσσαλίας και σε υποδομές στους Δήμους, με πενιχρά αποτελέσματα όπως όλοι πλέον συνειδητοποιήσαμε,αφού τουλάχιστον δύο φορές είχε ζητήσει και είχε λάβει «αρμοδίως» αναβολή παράδοσης των έργωνκαι συνεπώς όσα έργα ανέλαβε να ολοκληρώσει δεν παραδόθηκαν ποτέ, αλλά ούτε στην πλειοψηφία τουςθα παραδοθούν, αφού τα παρέσυραν τα πλημμυρικά φαινόμενα, με τα αντίστοιχα κονδύλια να «πνίγονται»στις εκβολές του Πηνειού στο Αιγαίο πέλαγος.

Ασφαλώς και δεν μπορεί να ισχυριστεί κανένας ότι,ακόμα και αν είχαν υλοποιηθεί αυτά τα έργα, δεν θα υπήρχαν καταστροφές. Όντως τα καιρικά φαινόμενα ήταν ακραία. Αναμφίβολα η έγκαιρη και η τεχνικάάρτια ολοκλήρωσή τους θα περιόριζαν την καταστροφή. Όμως ακόμα πιο ακραίο υπήρξε το φαγοπότι της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος τα τελευταία χρόνια που άφησε την Θεσσαλία ανοχύρωτη.

Μιας κατασπατάλησης που θυσιάζει ανθρώπους και φύση στο βωμό του κέρδους των λίγων, σε τέτοιο μάλιστα σημείο ώστε «Επιτελικό Κράτος» να σηματοδοτεί ποτάμια χρήματος για τους ολιγάρχεςκαι ποτάμια δακρύων για τους πολίτες.

Συνεπώς οι ευθύνες για άλλο ένα έγκλημα είναι πρόδηλες και έχουν όνομα και επώνυμο ώστε από την μία να εκπονούνται περιφερειακά προγράμματα πολιτικής προστασίας και να μην υλοποιούνται και από την άλλη ΤΕΡΝΑ και «Σια» να εισπράττουν τεράστια χρηματικά ποσά, αλλά στην πράξη να εγκαταλείπονται ανοχύρωτα τα βουνά μας, οι κάμποι, τα χωριά μας, οι πόλεις μας, και φυσικά οι πολίτες.

Αυτό εξάλλου συνέβη και στα Τρίκαλα.

Ο Δήμος Τρικκαίων τον Μάρτιο του 2021 ανέθεσε σε δύο εργολάβους με κόστος 468.000 ευρώ την κοπή ολόκληρης της αυτοφυούς βλάστησης στις κοίτες του Αγιαμονιώτη ποταμού (μετά τη γέφυρα της οδού Πύλης) και του Ληθαίου ποταμού (μετά τη γέφυρα της οδού Καρδίτσας) και μέχρι το σημείο τηςσυνολικής τους εκβολής στον Πηνειό.

Τότε ο υπογράφων, κάτοικοι των παραποτάμιων περιοχών, ο Σύλλογος Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων «Ροή», μεμονωμένοι δημοτικοί σύμβουλοι τηςαντιπολίτευσης, αλλά και ο τότε βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης που έφερε με επερώτησή του το θέμα στη Βουλή, διαμαρτύρονταν καθώς αποψιλώθηκαν η κοίτη, τα πρανή και η αυτοφυής βλάστηση σε μήκος χιλιομέτρων, γεγονός που, όπωςτότε όλοι καταγγέλλαμε, η απόφαση αυτή του τότε Δημάρχου και της δημοτικής του πλειοψηφίας, όχι μόνο δεν εξασφάλιζε την απαραίτητη αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών που γειτνίαζαν με τις κοίτες των ποταμών αυτών, καθώς οι ολοκληρωτικοί καθαρισμοί των ποταμών και ρεμάτων δεν αποτελούν στοιχείο αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά ότι αντίθετα θα επιδείνωναν τραγικά την όποια μελλοντική πλημμυρική υποτροπή των ποτάμιων ροών .

Δεν εισακουστήκαμε από τη δημοτική αρχή.Χλευαστήκαμε….χαρακτηριστήκαμε ως κακότροποι, γραφικοί,«δικαιωματιστές», «μωροοικολόγοι», ακόμα και αν μεταξύ μας υπήρχαν καθηγητές πανεπιστημίου ειδικοί στη διαχείριση των υδάτων και των ποτάμιων συστημάτων.

Βλέπετε, αποφάσισε ο «ειδικός» και 5G πανίσχυρος και δημοφιλής τότε Δήμαρχος και σήμερα υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης, που την ώρα που πνίγονταν η πόλη που κυβέρνησε για 9 χρόνια, αναρτούσε στους προσωπικούς τους λογαριασμούς της κοινωνικής δικτύωσης, τις εξαγγελίες του που θα πραγματοποιούσε στη ΔΕΘ σχετικά με την…τεχνητή νοημοσύνη!!!

Το αποτέλεσμα της απόφασης αυτής της Δημοτικής Αρχής τη βίωσαν το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης οι κάτοικοι των Καρυών, της Αγίας Κυριακής, των Μεγάλων Καλυβίων, καθώς εκτός απότα νερά του ποτάμιου συστήματος αντιμετώπισαν και όλη τη λάσπη, τα φερτά υλικά, τα σκουπίδια και τα χώματα από τα πρανή αυτών των δύο ποταμών που η απουσία της αυτοφυούς βλάστησης δεν στάθηκε πλέον ικανή να εμποδίσει να μεταφερθούν με τα νερά της πλημμύρας και να πνίξουν μαζί τους , τουςπαρόχθιους αυτούς οικισμούς.

Με αυτές λοιπόν τις σκέψεις, ξεπέρασα τουςενδοιασμούς μου σχετικά με το αν «έχουμε το δικαίωμα να μιλάμε, όλοι όσοι δεν βράχηκε ο…κώλος μας», δικαίωμα που θέλησε να μας στερήσει με αυτήνακριβώς τη χυδαία δημόσια δήλωση του, χθες ο κ. Δημήτρης Σαράντης.

Και τους ξεπέρασα γιατί ακριβώς«εμείς μιλούσαμε όταν οι άλλοι γελούσανε». Και θα συνεχίζουμε να μιλάμε, με σκοπό όλοι αυτοί να σταματήσουν νακαταφέρνουν να κοροϊδεύουν τον κόσμο.

Τρίκαλα 12 Σεπτεμβρίου 2023

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *