«Εμάς μας νοιάζει»: Μήνυμα της προέδρου Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Καθημερινά γινόμαστε θεατές μιας απίστευτης βίας κατά των γυναικών ενώ επιτρέπουμε στα  χιλιάδες στερεότυπα μέσα στην καθημερινότητά μας, να διαμορφώνουν τις απόψεις μας και να καθορίζουν την συμπεριφορά μας.

Οι ρίζες της έμφυλης βίας βρίσκονται στην απουσία σεβασμού προς τις γυναίκες και αυτό είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να εκπαιδευτούμε. Είναι θέμα παιδείας και ενσυναίσθησης. Η εκπαίδευση και η ενημέρωσηόλων, κοριτσιών και αγοριών από τις μικρές ηλικίες, γονέων, εκπαιδευτικών, πολιτικών, αστυνομικών, δικαστικών, δημοσιογράφων είναι η καταλληλότερη και πιο αποτελεσματική, μακροπρόθεσμα, πρόληψη.

Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με την δράση «Εμάς μαςνοιάζει»,  έχει ως στόχο την ενημέρωση, εμβάθυνση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, από τον μικρότερο έως τον μεγαλύτερο, όσον αφορά τα στερεότυπα και την έμφυλη βία. Σκοπός είναι να ενισχύσουμε την αλυσίδα αλληλεγγύης για τη στήριξη και ενθάρρυνση των γυναικών ώστε να σπάσουν την σιωπή τους.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί  δύο Ξενώνες  Φιλοξενίας και τρία Κέντρα Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας, με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας. Φωτίζει και τις τέσσερις  Περιφερειακές Ενότητες με πορτοκαλί χρώμα, διεκδικώντας ένα αύριο πιο αισιόδοξο, όπου η έμφυληβία θα εκλείπει.

Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών μας  επιβάλλει το χρέος, ν’ αναλογισθούμε τις ευθύνες μας προκειμένου να αναπτύξουμε στάσεις μηδενικής ανοχής απέναντι στην έμφυλη βία.

Αν μας νοιάζει η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, πρέπει να απομυθοποιήσουμε τα στερεότυπα μέσα από τα οποία διαστρεβλώνουμε τον κόσμο. Αν μας νοιάζει,πρέπει να δεχτούμε τις νέες εξελίξεις της κοινωνίας που θέλουν την γυναίκα στη δημόσια σφαίρα και να ξεπεράσουμε τα αναχρονιστικά πρότυπα γυναικών μιας άλλης εποχής.

Αν μας νοιάζει η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, θα πρέπει να ξεριζώσουμε τις αιτίες της έμφυλης βίας, με θεμέλιο τον σεβασμό, που πηγάζει από τη γνώση.

Εμάς μας νοιάζει, εσάς;

Αγλαΐα (Λία) Ρογγανάκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου

                            Γενική Οικογενειακή Ιατρός

 Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Περιφέρειας Θεσσαλίας

Πρόεδρος Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *