ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΣ …για να ζήσει ο λαός καλύτερες μέρες

Η Τομεακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ με αφορμή τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 80 χρόνων από την ίδρυση του ηρωικού ΕΛΑΣ διοργανώνει πολιτική-πολιτιστική εκδήλωση την Κυριακή 5 Ιούνη στις 11:30 πμ στα Περτουλιώτικα Λειβάδια.

Θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι και λαϊκό-δημοτικό γλέντι.

Για την διευκόλυνση της προσέλευσης του κοινού θα αναχωρήσει λεωφορείο από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (αρχή της οδού Β. Τσιτσάνη-παραποταμίως)στις 9:30 πμ.

Φέτος συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την ίδρυση Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) (16 φλεβάρη 1942) ,λίγους μήνες μετά τη συμπλήρωση των 80 χρόνων του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) ( Σεπτέμβρης 1941).

Σημαντικοί  σταθμοί της δράσης και παρέμβασής μας θαείναι μια ενότητα  εκδηλώσεων και ενεργειών    πουδιοργανώνουμε για τα 80 χρόνια του ΕΛΑΣ , αφού στην περιοχήμας γράφτηκαν ηρωικές σελίδες της πάλης του .

Ουσιαστικά ξεκινάμε με εκδήλωση  στο Περτούλι , όπου πρωτολειτούργησε το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ, τοκαλοκαίρι του 1943(πριν 79 χρόνια), δίνοντας ανεκτίμητη  ώθηση στον ΕΛΑΣ , στην προσπάθεια εκπλήρωσης της αποστολής τουως ο ένοπλος λαϊκός στρατός που θα απελευθερώσει τη χώρα καιθα παλέψει για να ζήσει ο λαός καλύτερες μέρες.

Άλλωστε η ΚΕ του ΚΚΕ ,δημιούργησε στο Περτούλι , τοΣεπτέμβρη του  2008, στην επέτειο των 90 χρόνων του Κόμματος, μνημείο που είναι αφιερωμένο στον αντιφασιστικόαπελευθερωτικό αγώνα του ΕΑΜΕΛΑΣ και στο Στρατηγείοτου ΕΛΑΣ (που λειτούργησε για πρώτη φορά στην περιοχή τοκαλοκαίρι του ’43). Στην εκδήλωση αυτή μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα , τότε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κάνοντας και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου.

Έκτοτε το μνημείο έπεσε 3 φορές θύμα βανδαλισμού απόφασιστοειδή και αποκαταστάθηκε άμεσα με τη συμβολή τωνμελών και φίλων του ΚΚΕ, την υποστήριξη των κατοίκων τηςευρύτερης περιοχής, καθώς και των φορέων της ΤοπικήςΔιοίκησης. Τον Σεπτέμβρη του 2011, στα 70 χρόνια από τηνίδρυση του ΕΑΜ, έγινε εκδήλωση αποκατάστασης από τον τρίτοκαι πιο καταστροφικό βανδαλισμό ,καθώς υπήρξε προσπάθειακατεδάφισης! Επίσης , τον περασμένο Οκτώβρη (2021)  , ως  μιαμικρή συμβολή για να μείνει άσβεστη η μνήμη εκείνου τουτιτάνιου λαϊκού αγώνα και με αφορμή τα 80 χρόνια από τηνίδρυση του ΕΑΜ, η ΤΕ Τρικάλων προχώρησε σε εργασίεςσυντήρησης του μνημείου, που ήταν απαραίτητη λόγω τωνφθορών του χρόνου και των καιρικών συνθηκών. Στηνπροσπάθεια καλύτερης ανάδειξης του μνημείου απομένει ηανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου.

Σ΄αυτό το χώρο η ΤΕ Τρικάλων θα πραγματοποιήσειπολιτικήπολιτιστική εκδήλωση την Κυριακή 5 Ιούνη 2022.

Για ακόμη μια φορά καταπιανόμαστε με την εποποιία τουαπελευθερωτικού αντιφασιστικού αγώνα 1941-45 , τη συμβολήτου κόμματος σαυτή ως αναπόσπαστο κομμάτι τηςυπεραιωνόβιας ζωής του και της ιστορίας του λαϊκού κινήματοςτης χώρας μας.

Όχι απλά ως ένα μουσειακό έκθεμα και μνημόνευση τουηρωισμού και θυσίας  των αγωνιστών ,ούτε απλά « να θυμούνταιοι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι» αλλά για να αντληθούνδιαχρονικά συμπεράσματα της ταξικής πάλης ,να εμπλουτιστούνμε τη συλλογική γνώση από  τις σύγχρονες επεξεργασίες τουΚόμματός μας τα επίκαιρα διδάγματα που να ατσαλώνουνπολιτικά και ιδεολογικά , να αποτελούν πηγή έμπνευσης καιμαχητικής ορμής για τις νέες γενιές κομμουνιστών, ώστε μέσααπό τις απαιτήσεις της σύγχρονης καθημερινότητας ναδιαμορφώνουν προσωπικότητες μαχητών , εμψυχωτών καικαθοδηγητών , Κόμμα νου ,καρδιά και οργανωτή των μεγάλωναναμετρήσεων που μέλλονται.

Ιδιαίτερα σήμερα που μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμοςστην Ανατολική Ευρώπη με έντονα χαρακτηριστικά όξυνσης , κλιμάκωσης της εμπλοκής της χώρας μας και έντονο κίνδυνοανάφλεξης κι άλλων εστιών , άμεσο κίνδυνο γενίκευσης. Τώραπου βρίσκεται στην  καθημερινή συζήτηση  –διαπάλη  οχαρακτήρας του πολέμου , η θέση των Κομμουνιστών απέναντίτου συνυφασμένο με την Στρατηγική του ΚομμουνιστικούΚινήματοςτην Πρόταση διεξόδου από τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμουπέρ του λαού.

i)

Η μεγάλη εποποιία του εργαζόμενου λαού και της νεολαίαςενάντια στην Τριπλή Φασιστική Κατοχή, μέσα από τις γραμμέςτου ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και των άλλων ΕΑΜικώνοργανώσεων, αποτελεί πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων. Ιδιαίτερασήμερα, που η καπιταλιστική εξουσία επιδιώκει να «ξαναγράψει»την Ιστορία με προμετωπίδα τον αντικομμουνισμό.

Ο ηρωισμός του ΕΛΑΣ, συνολικότερα του ΕΑΜ και τωνΕΑΜικών οργανώσεων, αποδεικνύει πως η δύναμη τηςεργατικήςλαϊκής οργάνωσης, αυτενέργειας και πάλης γιαέναν καλύτερο κόσμο είναι αστείρευτη.

Η πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών και η δράση τουΕΑΜΕΛΑΣ αποδεικνύουν ότι ακόμα και ο πιο δυσμενήςσυσχετισμός δυνάμεων μπορεί να ανατραπεί από τηνοργανωμένη μαζική δράση του εργατικούλαϊκού κινήματος. Οι μερικές δεκάδες κομμουνιστές, που πρωτοστάτησαν στηνανασυγκρότηση του ΚΚΕ και στη συγκρότηση του ΕΑΜ και τουΕΛΑΣ, σε καιρούς που η αστική προπαγάνδα μιλούσε για τιςανίκητες στρατιές του Χίτλερ και καλούσε σε υποταγή, κατόρθωσαν με τη δύναμη της εργατικήςλαϊκής υποστήριξης ναδημιουργήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα από ταμεγαλύτερα ένοπλα αντιστασιακά κινήματα της Ευρώπης.

Τα διαχρονικά συμπεράσματα της δεκαετίας του 1940 αποκτούν μεγαλύτερη σημασία, αφού οι ανταγωνισμοίανάμεσα στις ΗΠΑ, στην ΕΕ, στην Κίνα, στη Ρωσία και τωνσυμμαχιών τους είναι σε εξέλιξη με κύριο μέτωπο τονιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη, την όξυνσή του , την επίδρασή του στους ανταγωνισμούς στο δρόμο για  νέες καιγενικευμένες πολεμικές συγκρούσεις. Στο ίδιο πλαίσιο, η χρόνιαεμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες καισχεδιασμούς, η παρουσία ξένων στρατιωτικών βάσεων απάκρησάκρη σε όλη την Ελλάδα,  η κλιμακούμενη εμπλοκή της στονπόλεμο, όχι μόνο δεν προστατεύουν τα σύνορα της χώρας και τονλαό, όπως ισχυρίζονται τα αστικά κυβερνητικά κόμματαΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) – αλλά προσθέτουν νέους κινδύνουςπολεμικής εμπλοκής.

Από την ιστορική πείρα του ΕΛΑΣ και συνολικότερα τηςδεκαετίας 1940-1950 επιβεβαιώθηκε κυρίως ότι δεν υπάρχειενδιάμεση πολιτική εξουσία ανάμεσα στον καπιταλισμό καιτον σοσιαλισμό, ούτε «ειρηνικό πέρασμα» από τον ένα στονάλλο ή φιλολαϊκή διαχείριση του καπιταλισμού. Η πάλη τωντάξεων είναι αντικειμενική και αυτή είναι που σε συνθήκεςεπαναστατικής κατάστασης θα οδηγήσει σε σοσιαλιστικήεπανάσταση μόνο με τη συνειδητή δράση της ιδεολογικήςπολιτικής εργατικής πρωτοπορίας, του ΚομμουνιστικούΚόμματος. Η άποψη ότι η συμμετοχή ενός ΚομμουνιστικούΚόμματος σε κυβέρνηση συνεργασίας αποτελεί σκαλοπάτι για ναπροχωρήσει το κίνημα σε πιο προωθημένους στόχουςκαταρρίφθηκε από την κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» του 1944, από την προσπάθειά της να αφοπλίσει τον ΕΛΑΣ, από τιςσκληρές μάχες του Δεκέμβρη του 1944 και από το όργιο τηςαστικής τρομοκρατίας και καταστολής που ακολούθησε. Καμιάαυταπάτη δεν μπορεί να υπάρχει ότι η συμμετοχή ενός ΚΚ σεαστική κυβέρνηση μπορεί να την οδηγήσει σε φιλολαϊκήδιαχείριση.

Η απελευθέρωση του μεγαλύτερου μέρους της Ελλάδαςαπό τον ΕΛΑΣ απέδειξε έμπρακτα τη δυναμική τουσυνθήματος «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζονταςστο δρόμο της ανατροπής». Σήμερα, ο δρόμος της ανατροπήςείναι η μόνη πραγματική επιλογή που έχει η εργατική τάξη, οιβιοπαλαιστές αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης, ηνεολαία και οι γυναίκες των εργατικώνλαϊκών οικογενειώνγια να σώσουν τη ζωή τους και το μέλλον τους.

ΟΤΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!

“για να ανασάνει ο ήλιος μας μέσα στις γειτονιές του κόσμου”

Γ. Ρίτσος

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *