Εκδήλωση τιμής-μνήμης & διδαγμάτων για τους 5 Τρικαλινούς ΕΠΟΝίτες

79 χρόνια μετά τον απαγχονισμό τους
από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής  και τους ντόπιους συνεργάτες τους
        Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης –Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας(ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ)(παράρτημα Τρικάλων)  η ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ και το ΤΣ της ΚομμουνιστικήςΝεολαίας Ελλάδας(ΚΝΕ)  διοργανώνουν από κοινού εκδήλωση τιμής και μνήμης  των 5 Τρικαλινών  ΕΠΟΝιτών, καθώς  συμπληρώνονται 79 χρόνια από τον απαγχονισμό τους  από τους Γερμανούς κατακτητές & τους ντόπιους συνεργάτες τους

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την

Τρίτη 18 Απρίλη 2023 (Τρίτη μέρα του Πάσχα), στις 7 το απόγευμα

ακριβώς 79 χρόνια μετά, στον τόπο της θυσίας των 5 ΕΠΟΝιτών, την πλατεία Ρήγα Φεραίου,

όπου δεσπόζει και το μνημείο τους.

Μια απ’ τις πιο ηρωικές στιγμές του εργατικού – λαϊκού κινήματος και της ΕΑΜικής Αντίστασης έλαβε χώρα στην περιοχή των Τρικάλων τον Απρίλη  του 1944.

Τα γεγονότα  ,εκείνες τις μέρες  του Απρίλη του 1944 στα Τρίκαλα, ξεκινούν  την  Κυριακή του  Πάσχα στον Κόκκινο Πύργο και εξελίσσονται  ταχύτατα τις επόμενες μέρες. Από τις δραματικότερες   πράξεις   των γεγονότων ,σαν ένας τραγικός και συνάμα ηρωικός τους επίλογος,  ήταν  η εκτέλεση των 5ΕΠΟΝιτών στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων, την Τρίτη του Πάσχα ,18 του Απρίλη.  

Οι χιτλερικοί Γερμανοί μαζί με τους ντόπιους φασίστες συνεργάτες τους έβαλαν στο στόχαστρο την περιοχή μας, ακριβώς γιατί ο λαός οργανώθηκε και αντιστάθηκε.Τα γεγονότα στην περιοχή του Κόκκινου Πύργου  επικεντρώνονται στην επιχείρηση του ΕΑΜ και του εφεδρικού ΕΛΑΣ να δράσει ενάντια στους δοσίλογους και τους συνεργάτες των Γερμανών στα  Τρίκαλα , που επιχειρούσαν να τρομοκρατήσουν το λαό και να τον αποκόψουν από το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ.

Η επιχείρηση δεν απέδωσε αποτελέσματα , επειδή οι Γερμανοί είχαν πληροφορηθεί το σχέδιο δράσης, προφανώς από προδοσία. Στη συνέχεια  οι Γερμανοί ξεκίνησαν μεγάλη νυχτερινή επιχείρηση με στρατιώτες  SS, χωροφύλακες και ντόπιους συνεργάτες τους, κυκλώνοντας την ευρύτερη περιοχή . Στην επίθεση και τη μάχη που εξελίχθηκε , στην καταδίωξη , τις συλλήψεις και στις εκτελέσεις που ακολούθησαν τις επόμενες μέρες έπεσαν για το δίκιο και την απελευθέρωση του λαού  5 στελέχη- μέλη του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και 2 κάτοικοι της περιοχής.

        Κατά την ίδια επίθεση  των Ναζί πιάστηκαν σε διάφορα σημεία της ευρύτερης περιοχής οι πέντε αλύγιστοι ΕΠΟΝίτες-εφεδροελασίτες, που συμμετείχαν στην επιχείρηση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ  Οδηγήθηκαν στην αγχόνη με το που ξημέρωσε η μέρα, Τρίτη 18 Απρίλη, γράφοντας νέες ηρωϊκές σελίδες στην ιστορία των λαϊκών αγώνων.

        Φέτος συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από τότε που , ιδρύθηκε η οργάνωση σύμβολο της νεολαίας και των αγώνων της, η θρυλική Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ). Τα γεγονότα του ματωμένου Απρίλη του 1944 στα Τρίκαλα είναι ένα από τα αμέτρητα δείγματα γραφής της ΕΠΟΝ , που την χαρακτηρίζουν ως θρυλική. Η ΕΠΟΝ υπήρξε γνήσιο τέκνο της μεγάλης δεκαετίας του 1940, της ΕΑΜικής Αντίστασης και της εξόδου στο προσκήνιο της ιστορίας των εργατικών-λαϊκών μαζών με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές

          Η ΕΠΟΝ αποτέλεσε εν γένει μέρος της ιστορίας του εργατικού-λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ, με τα κατορθώματα και τις αντιφάσεις αυτής της ιστορίας. Εξέφρασε ευρύτερα -κατά τον στίχο σε ένα από τα τραγούδια της- νέους και νέες “Χτίστες της λευτεριάς και της δουλειάς”. .

Στην πραγματικότητα η ΕΠΟΝ και το ΕΑΜικό κίνημα συνιστούν ακλόνητο ιστορικό τεκμήριο της οξυμένης αντιπαράθεσης του ΚΚΕ και των ΕΑΜικών οργανώσεων με το σύνολο της αστικής τάξης, το κράτος της και τους πολιτικούς της εκπροσώπους. Συνιστούν πάντα παράδειγμα του μεγαλείου στο οποίο φθάνει το κίνημα της νεολαίας όταν εμπνέεται από το κομμουνιστικό κίνημα και αποδεσμεύεται από την καπιταλιστική εξουσία, αλλά και της τραγωδίας που μπορούν να οδηγήσουν οι αυταπάτες για φιλολαϊκή διαχείριση στο έδαφος της καπιταλιστικής εξουσίας.

Γι’ αυτό τιμούμε τους αλύγιστους εκείνου  του μεγάλου αντιφασιστικού εθνικοαπελευθερωτικoύ αγώνα ,τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε από την ιστορία των λαϊκών αγώνων, συνεχίζουμε στο σήμερα και το αύριο....Η γνώση της ιστορίας του λαού μας, των μεγάλων αγώνων που έδωσε με περηφάνια μας εμπνέουν και μας δίνουν δύναμη για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. 

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *