Διάλεξη της Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ. την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 στις 18:30, με ομιλητή τον βυζαντινολόγο, κ. Κωνσταντίνο Βαφειάδη

με ομιλητή τον βυζαντινολόγο, κ. Κωνσταντίνο Βαφειάδη,

Επίκουρο Καθηγητή της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών και Διευθυντή της Μητροπολιτικής Ακαδημίας Θεολογικών και Ιστορικών Μελετών Αγίων Μετεώρων.

Η Φιλολογική Ιστορική Αρχαιολογική Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλίας (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.) διοργανώνει την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2023 και ώρα  18.30, διαδικτυακή διάλεξη με ομιλητή τον βυζαντινολόγο, κ. Κωνσταντίνο Βαφειάδη, Επίκουρο Καθηγητή της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών και Διευθυντή της Μητροπολιτικής Ακαδημίας Θεολογικών και Ιστορικών Μελετών Αγίων Μετεώρων, με θέμα: «ΟΨΕΙΣ ΜΙΑΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ 13ο ΣΤΟΝ 16ο ΑΙΩΝΑ». Η περιοχή των Μετεώρων δεν είναι μόνο ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της χριστιανικής πνευματικότητος, αλλά και μια κατεξοχήν κιβωτός της μεσαιωνικής τέχνης και εν γένει του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Για τον λόγο αυτό, στην παρούσα ομιλία, παρέχεται διάγραμμα της εικαστικής παραγωγής στην περιοχή των Μετεώρων, ώστε να γίνει αντιληπτή η καίρια σημασία τους για την εξέλιξη της τέχνης της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν τη διάλεξη διαδικτυακά, στον ακόλουθο σύνδεσμο, μέσω zoom:

https://authgr.zoom.us/j/94708406422?pwd=eXIxSU5KWDdJalE2TER6dytmdFlGQT09

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΟΜΙΛΗΤΗ

Ο κ. Κωνσταντίνος Βαφειάδης έχει σπουδάσει Καλές Τέχνες και Ιστορία της Τέχνης, λαμβάνοντας και Mastersdegree στην Αρχιτεκτονική γλυπτική. Έχει επίσης σπουδάσει Θεολογία και Κοινωνική Ανθρωπολογία. Αφετέρου, οι μεταπτυχιακές του σπουδές αφορούν στη Βυζαντινή Αρχαιολογία και τέχνη, αντικείμενο για το οποίο εκπόνησε Διδακτορική διατριβή (1999-2004) και Μεταδιδακτορική έρευνα (2014-2017) στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Ιστορίας της τέχνης του Παν/μίουΑθηνών. Ο κ. Κ. Βαφειάδης έχει διδάξει Ιστορία της Μεσαιωνικής τέχνης στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Παν/μίουΠελοποννήσου, Ιστορία της τέχνης στο τμήμα Γραφικών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του Παν/μίου Δυτικής Αττικής και Βυζαντινή Αρχαιολογία στο τμήμα Φιλολογίας του Παν/μίου Πατρών. Από το έτος 2017 εργάζεται, ως Επίκουρος καθηγητής, στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία των Αθηνών. Είναι επίσης Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών και Ιστορικών Μελετών Αγίων Μετεώρων και Έφορος του Ιστορικού Αρχείου της ιεράς μονής του Μεγάλου Μετεώρου.  

Η επιστημονική του δραστηριότητα περιλαμβάνει συμμετοχές σε Διεθνή Συνέδρια, Ερευνητικά προγράμματα και Αρχειακές έρευνες. Στο ενεργητικό του προσγράφονταιάνω των δέκα μονογραφιών και πλήθος αυτοτελών μελετών και δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά.

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *