Διάκριση του 8ου ΓΕΛ Τρικάλων στην 46η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδας

Πιστό στην παράδοση των επιτυχιών, το 8ο ΓΕΛ με τους μαθητές μας της Β΄ Λυκείου Αθανάσιο Καραγεώργο και Λουκία Τρίμμη συμμετείχε στην 46ηΕθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε από τις 15 έως τις 18 Δεκεμβρίου 2023 στη Θεσσαλονίκη. Οι μαθητές μας κατάφεραν να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις εργασίες της Συνδιάσκεψης και δεν άργησε να έρθει και η διάκριση του Αθανάσιου Καραγεώργου, που βρίσκεται στους τριάντα πρώτους, οι οποίοι θα στελεχώσουν αποστολές του ΕΚΝΕ σε Διεθνή Φόρα καθώς και σε Περιφερειακές και Εθνικές Συνόδους άλλων επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων σε όλη την Ευρώπη. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την συνεργατικότητα και το ομαδικό πνεύμα αλλά και για την αγάπη τους στην αγγλική γλώσσα, που αποτελεί την επίσημη γλώσσα της διοργάνωσης.

Υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος ήταν η κ. Ευαγγελία Γκάγκα, ΠΕ06, η οποία παρακολούθησε το πρόγραμμα των καθηγητών της Συνδιάσκεψης.

Συμμετείχαν 115 μαθητές και μαθήτριες Λυκείου από σχολεία των Περιφερειακών Διευθύνσεων Δ.Ε. Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και νέοι από όλη την Ευρώπη υπό την θεματική «Αέναη Άνθηση των Νέων: Επαναξιολογούμε τις παιδαγωγικές μεθόδους και επενδύουμε στη δια βίου μάθηση».                                                          

Στην ουσία πρόκειται για προσομοίωση των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα αγγλικά. Βασικό πυλώνα λειτουργίας της Συνδιάσκεψης αποτελεί η κατανομή των συμμετεχόντων σε 10 ομάδες, τις λεγόμενες Επιτροπές, καθεμία από τις οποίες ασχολείται με την εξέταση της συγκεκριμένης θεματικής. Έχοντας λάβει μέρος σε δραστηριότητες καλλιέργειας του ομαδικού πνεύματος (teambuilding), οι συμμετέχοντες/ουσες, στη συνέχεια, εργάζονται στο πλαίσιο της Επιτροπής (Committee), στην οποία έχουν κατανεμηθεί, προκειμένου να συμφωνήσουν στην δημιουργία μιας ομόφωνης πρότασης Ψηφίσματος στο θέμα που τους έχει τεθεί προς μελέτη και συζήτηση. Στη συνέχεια, η Ολομέλεια της Συνδιάσκεψης συζητά, κρίνει και υιοθετεί ή απορρίπτει τις υποβληθείσες σε αυτή προτάσεις, σε μία κατ’ ουσία γνήσια άσκηση δημοκρατίας. Οι εγκεκριμένες από την Ολομέλεια Προτάσεις, που καθίστανται πια Ψηφίσματα κοινοποιούνται από το ΕΚΝΕ σε φορείς άσκησης εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής καθώς και στους ευρωβουλευτές, οι οποίοι στήριξαν την 46η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής.

Έχοντας μία εξαιρετική παρουσία και μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, οι δύο μαθητές μας δήλωσαν τα εξής:

Αθανάσιος Καραγεώργος:

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος ιδρύθηκε με σκοπό να ενώσει και να προωθήσει τις φωνές των νέων. Στην Εθνική Συνδιάσκεψη στη Θεσσαλονίκη συγκεντρωθήκαμε 115 άτομα από τη βόρεια Ελλάδα με σκοπό να πραγματοποιήσουμε αυτόν τον σκοπό. Σε τέσσερις ημέρες μας δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουμε τις ιδέες και τις απόψεις μας ελεύθερα, να ερευνήσουμε ομαδικά πάνω σε ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη, μα το σημαντικότερο είχαμε την δυνατότητα να προτείνουμε και να ψηφίσουμε λύσεις πάνω στα φλέγοντα ζητήματα χτίζοντας γέφυρες για ένα καλύτερο μέλλον στηριγμένο πάνω στις ικανότητες και στις προσδοκίες μας. Δεν γνωρίζω αν οι προτάσεις μας θα αλλάξουν κάτι, γνωρίζω όμως ότι οι φιλίες που δημιουργήσαμε μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μείνουν για πάντα.

Λουκία Τρίμμη:

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων Ελλάδος… ένας τίτλος ο οποίος συνοδεύεται από χιλιάδες αναμνήσεις. Αυτές οι αξέχαστες τέσσερις ημέρες μου πρόσφεραν εμπειρίες και βιώματα, τα οποία θα θυμάμαι και θα αξιοποιώ σε ολόκληρη τη ζωή μου. Αρχικά, είχα την εμπειρία να γνωρίσω συνομηλίκους μου από όλη τη βόρεια Ελλάδα, να μάθω περισσότερα για τη ζωή σε άλλες πόλεις και όλα αυτά εξασκώντας τα αγγλικά, τα οποία θα χρειαστούν πολλές φορές. Και όλα αυτά σε ένα ιδιαίτερα φιλικό και ζεστό περιβάλλον, το οποίο συνοδευόταν από πολύ κέφι. Προβληματιστήκαμε, οξύναμε τη σκέψη μας πάνω σε δύσκολα θέματα, αναζητήσαμε πληροφορίες, μα πάνω από όλα αντιληφθήκαμε την αξία του σεβασμού και της συνεργασίας, αξίες και γνώσεις οι οποίες θα βρίσκονται πάντα στο πλευρό μου. Είμαι πραγματικά ευγνώμων για το πόσο γεμάτη έφυγα από αυτό το συνέδριο και πάντα οι αναμνήσεις αυτές θα μου ζεσταίνουν την ψυχή όταν θα τις αναπολώ.

Η διευθύντρια κ. Μαριάννα Αποστόλου και ο σύλλογος διδασκόντων συγχαίρουμε θερμά τους μαθητές μας και τους ευχόμαστε επιτυχία στους στόχους και τα όνειρά τους και πολλές επιτυχίες και διακρίσεις στο μέλλον!!

Γκάγκα Ευαγγελία

ΠΕ06 Αγγλικών

Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων 8ου ΓΕΛ Τρικάλων

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *