«Βιώσιμη Ανάπτυξη: Το Μέλλον είναι Τώρα»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το ανοιχτό, διαδραστικό συνέδριο με στόχο την διεπιστημονική προσέγγιση καίριων ζητημάτων όπως η Βιώσιμη Ανάπτυξη, η Κυκλική Οικονομία με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη βιομηχανία της μόδας που συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα Χατζηγάκη με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5/6).

Με θέμα «Sustainability: The Future is Now» και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το συνέδριο έλαβε χώρα το πρωινό της Τρίτης 7 Ιουνίου, στο campus του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος στην Αγία Παρασκευή.

Με τρία θεματικά πάνελ και δεκατρείς εξαίρετους ομιλητές, προερχόμενους από διαφορετικά φάσματα της δραστήριας Κοινωνίας των Πολιτών (ακαδημαϊκοί, επενδυτές, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι ΜΚΟ), πραγματοποιήθηκε μία μακρά και ουσιώδη συζήτηση για την βιωσιμότητα και τις τελευταίες εξελίξεις, για την κυκλική οικονομία, για τα διαθέσιμα εργαλεία στην Ελλάδα προς νεοφυείς ή ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις προκειμένου να κάνουν το βήμα προς ένα κυκλικό μοντέλο λειτουργίας και, τέλος, για το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί ένα μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στη βιομηχανία της μόδας με υπαρκτά successstories από ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που το κατάφεραν.

Η δράση των δύο φορέων, που μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία σε ό,τι αφορά τη σφαιρική εκπαίδευση της νέας γενιάς, ολοκληρώθηκε με συμβολική επίδειξη μόδας, με τη συμμετοχή τριών βιώσιμων ελληνικών fashion brands(Maison Faliakos | 3QUARTERS | EF93), καθώς και έκθεση με έργα φοιτητών και φοιτητριών με θέμα τη βιωσιμότητα και την κυκλικότητα στα υλικά.

Οι διοργανωτές επεσήμαναν πως «Η ιδέα του συνεδρίου στόχευε στην ουσιαστική ενημέρωση, σε συνδυασμό με την πολύπλευρη προσέγγιση επίκαιρων θεμάτων σε παγκόσμια κλίμακα, θέτοντας τις βάσεις για εποικοδομητικό, συνεχή διάλογο και να οδηγήσει σε σημαντικές κοινωνικές αλλαγές».

Τις εργασίες του συνεδρίου – το οποίο παρακολούθησαν με φυσική παρουσία ή διαδικτυακά δεκάδες κόσμουχαιρέτισαν η Αντιπρόεδρος Public Affairs του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Κλώντια Καρύδη, η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος Χατζηγάκη, Ελισάβετ Σ. Χατζηγάκη, και ο Αντιδήμαρχος Νεολαίας του Δήμου Αγίας Παρασκευής, Νίκος Ζόμπολας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με χορηγία εστίασης από τηNespresso ενός πιστοποιημένου BCorp οργανισμού και τηYum Tales, εταιρείες που ακολουθούν βιώσιμες πρακτικές και προωθούν αντίστοιχες πρωτοβουλίες, ενώ η εταιρεία Aveda Ελλάδος, προσέφερε vegan προϊόντα, ως συμβολικά δώρα προς του καλεσμένους.  

Σχετικά με το Πολιτιστικό  Ίδρυμα Χατζηγάκη

Το Πολιτιστικό Ίδρυµα Χατζηγάκη είναι ένα κοινωφελές, οικογενειακό Ίδρυμα µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2008. Στους καταστατικούς σκοπούς του περιλαμβάνονται οι κοινωφελείς, πολιτιστικές και αναπτυξιακές δράσεις με έμφαση στην πρόνοια, την παιδεία, την υγεία και τον πολιτισμό. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει συνέδρια και δωρεές για τις ανάγκες ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κι έχει απονείμει υποτροφίες και βραβεία αριστείας σε μαθητές και μαθήτριες.

 

Σχετικά με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος είναι ένας ιδιωτικός, μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός με ιστορία 147 ετών. Αποτελείται από τρεις εκπαιδευτικές μονάδες: το Γυμνάσιο και Λύκειο-IB Pierce, το Deree, που προσφέρει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, και το Alba Graduate Business School. Στο πλαίσιο της αποστολής του να παρέχει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην εκπαίδευση, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος προσφέρει ετησίως περισσότερα από 8 εκατ. ευρώ σε υποτροφίες και προγράμματα οικονομικής υποστήριξης.

Η προσέγγιση της βιωσιμότητας στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

Σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές των ΗΠΑ και όπως αντικατοπτρίζεται και στο όραμα του Προέδρου του για το 2025, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (ACG) αναπτύσσει σταδιακά έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό βέλτιστων πρακτικών βιωσιμότητας. Το Κολλέγιο δεσμεύεται να εξετάζει συστηματικά τα θέματα που σχετίζονται με την βιώσιμη ανάπτυξη στα ακαδημαϊκά προγράμματα και την έρευνα και να μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα βελτιώνοντας παράλληλα την ενεργειακή του απόδοση, ενισχύοντας τον κοινωνικό του αντίκτυπο και αυξάνοντας τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα σε όλο το φάσμα των λειτουργιών του. Για όλες τις σχετικές δραστηριότητές του, το Κολλέγιο έχει διακριθεί με το STARS Gold Rating, ξεχωρίζοντας για τις βέλτιστες πρακτικές του σε πέντε κατηγορίες: Academics, Operations, Community Engagement & Social Responsibility, Planning and Administration και Innovation & Leadership. Το Κολλέγιο είναι το μοναδικό ακαδημαϊκό ίδρυμα στην Ελλάδα που έχει λάβει διάκριση από την US AASHE – έναν διεθνώς αναγνωρισμένο φορέα που πιστοποιεί εκπαιδευτικά ιδρύματα στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης. Μέσω της συμμετοχής του στο UN Global Compact, στο UN AcademicImpact και στο UN Sustainable Development Solutions Network (SDSN), το Κολλέγιο έχει δεσμευτεί να υποστηρίζει πάντα τους στόχους UN SDGs – κυρίως τον Στόχο No 4: Quality Education.

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *