«Βιολογική καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς» από τον Δήμο Πύλης

Τρίτος χρόνος που οι Δ.Πύλης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η ΠΕ Τρικάλων εφαρμόζουν πρόγραμμα διάθεσης ωφέλιμων εντόμων για την καταπολέμηση της Σφήκας της Καστανιάς  με τίτλο «Βιολογική καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς» με το ενδιαφέρον των παραγωγών να αυξάνεται όπως και τα αποτελέσματα σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δώσει οι παραγωγοί. Όσο πάμε και καλύτερα! Το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει από το Δασαρχείο το 2019 και 2020 και συνεχίστηκε από την Περιφέρεια, την ΠΕ και φυσικά το Δήμο μας και το Δ.Τρικκαίων το 2021, 2022 και 2023 για την στήριξη των παραγωγών και την προώθηση καλών και φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών. Πιο συγκεκριμένα αφορά  την δωρεάν διανομή και εξαπόλυση ενός φυσικού εχθρού της Σφήκας της Καστανιάς του παρασιτοειδούς «ωφέλιμου» εντόμου Torymus sinensis, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι σε βάθος 2-3 ετών δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα στην μείωση των κατά τόπους πληθυσμών.

Φέτος η διανομή έγινε την Παρασκευή 12 Μαϊου 2023 στο Δημ.Κατάστημα Λυγαριάς του Δ.Πύλης. Είχε προηγηθεί η διάθεση παγίδων σε περιοχές του Δ.Πύλης και Δ.Μετεώρων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας  και τον κ Δημ. Σταυρίδη, δρ Εντομολογίας & Προϊστάμενο του Τμήματος Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Στη Λυγαριά παραβρέθηκαν οι κ.Χρήστος Ζιάκας – Αντιδήμαρχος Πύλης, ο κ.Ντίνος Μπάρδας – Εντεταλμμένος σύμβουλος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας και εκπρόσωπος της ΠΕ Τρικάλων, η κα.Καρακούση Αργυρώ – Δ/ντρια ΔΑΟΚ Τρικάλων, ο κ.Χρήστος Νάκος – Δημ.Σύμβουλος, η κα.Γεωργία Ντίνου – Προϊσταμένη ΔΑΟΚ, ο κ.Παναγιώτης Γακόπουλος Γεωπόνος Δ.Τρικκαίων και φυσικά η κα.Έφη Φωτάκη – Γεωπόνος & Αν.Προϊσταμένη του Αυτ.Τμήματος Τοπ.Οικ.Ανάπτυξης του Δ.Πύλης.

Η κατανομή των παγίδων έγινε σύμφωνα με τη στρεμματική κατανομή των περιοχών κάθε κοινότητας και λαμβάνοντας υπόψη το έτος εφαρμογής, ενώ δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες και συμβουλές από τον εκπρόσωπο της εταιρίας διάθεσης των παγίδων.

Επιπλέον ο κ.Χρήστος Νάκος κατόπιν αιτήσεων των παραγωγών ενημέρωσε τους παραγωγούς για το ανερχόμενο πρόβλημα της φαιάς σήψης της Καστανιάς ως υπάλληλος του Δασαρχείου Τρικάλων και γνώστης του προβλήματος.

Τέλος ο Δήμος Πύλης θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τους φορείς της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της ΠΕ Τρικάλων για την προσπάθεια που καταβάλουν και την οικονομική και τεχνική υποστήριξη που έχουν προσφέρει στον τομέα αυτό, που και φέτος στήριξαν κατά το μέγιστο δυνατό την προσπάθεια αυτή.

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *