Βάσω Μπακάση: Επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας και την επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Δήλωση: Μπακάση Βάσω, Περιφερειακή Σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση  Θεσσαλίας, εργαζόμενη Νοσηλεύτρια, μέλος της  Επιτροπής Αγώνα των Εργαζομένων στο Γ.Ν. Τρικάλων.

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, των νοσηλευομένων και διασωληνωμένων ασθενών στο Νοσοκομείο Τρικάλων, επιβάλλουν την ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας, την στελέχωση και επαναλειτουργία του κλειστούνοσοκομείου(παλιά πτέρυγα του Γ. Νοσοκομείου), καθώς και την άμεση επίταξη των ιδιωτικών μονάδων και την ένταξη τους σε ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της επιδημίας.

Αυτή την στιγμή στο Γ.ΝΤρικάλων, η ΜΕΘ έχει φτάσει σε πληρότητα 100% και ασθενείς που διασωληνόνονται εκτός ΜΕΘ, σε κρεβάτια με υποστήριξη ενός αναπνευστήρα και monitor, με την παρακολούθηση νοσηλευτικού προσωπικού που δεν έχει εκπαιδευτεί σε ΜΕΘ.

Οι πάνω από 70 νοσηλευόμενοι ασθενείς με covid, στο Γ.Ν.Τρικάλων, με κλινικές να έχουν μετατραπεί σε κλίνες covid, με μεγάλες ελλείψεις Γιατρών & Νοσηλευτών, με το είδη υπάρχων προσωπικό Νοσηλευτές και Γιατρούς εξουθενωμένους, να συνεχίζουν να προσφέρουν, με εξαντλητικά ωράρια κι όμως να μην εγκαταλείπουν την φροντίδα προς τους  ασθενείς, είναι η πραγματικότητα που διαψεύδει τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί «θωράκισης του ΕΣΥ».

Η πραγματικότητα είναι ότι τα δημόσια νοσοκομεία, το ένα μετά το άλλο και αυτή είναι η κατάσταση και για το Γ.Ν.Τρικάλων, «πλημμυρίζουν» από ασθενείς COVID-19 και κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νοσοκομεία «μιας νόσου».

Η  μεταφορά ασθενών από το Γ.Νοσοκομείο Τρικάλων σε ιδιωτικές  κλίνες  στην περιοχή μας, αντί για την επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας για τη νοσηλεία ασθενών με COVID, αποκαλύπτει τα σχέδια της κυβέρνησης, δηλ. συνεχίζει τις «χρυσοφόρες» συμφωνίες με τους ιδιοκτήτες τους, με ¨δωράκια και ανταλλάγματα¨ και όχι με καθολική επίταξη μεγάλων νοσοκομειακών  ομίλων.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης με την  δημοσίευση ,( χτες 18/11/΄21) το ΦΕΚ που προβλέπει την «επίταξη υπηρεσιών» των ιδιωτών γιατρών, με αυτό τον σχεδιασμό  παρέχει κρατική ασυλία στο κεφάλαιο και κοροϊδεύει ότι με λίγους ιδιώτες γιατρούς θα “λυθεί” το πρόβλημα.

Στα ψέματα της κυβέρνησης, ότι δεν βρίσκει γιατρούς και νοσηλευτές για να προσλάβει  , ενδεικτικά, μόνο για το Γ. Νοσοκομείο Τρικάλων, έχουμε πει πολλές φορές ότι οι ελλείψεις είναι πάνω από 130 θέσεις νοσηλευτών . Εν μέσω πανδημίας έχουν τοποθετηθεί σ’ αυτές τις θέσεις μόνο 47 νοσηλευτές ( το 1/3 των κενών) κι αυτοί ως επικουρικοί με πρόγραμμα ΕΣΠΑ, δηλαδή συμβασιούχοι με ημερομηνία λήξεως . Ενώ είναι θέσεις που καλύπτουν βασικές και συνεχής ανάγκες  και θα έπρεπε να προσληφθούν ΜΌΝΙΜΑ. Επίσης, σε γιατρούς καλύπτεται, από  το προ πανδημίας και ήδηκουτσουρεμένο οργανόγραμμα  του 2012(λόγο μνημονίων), μόνο το 60% των θέσεων!.

Την ίδια στιγμή και εν μέσω πολέμου, αντί  οι κρίσεις των γιατρών να ολοκληρώνονται  άμεσα με τον έλεγχο των  τυπικών μόνο κριτηρίων τους, είναι χρονοβόρες και πολλές φορές  διαρκούν χρόνια( όπως πρόσφατα αποκάλυψε η ΟΕΝΓΕ)

Η κατάσταση είναι τραγική και συνεχίζει να επιδεινώνεται. Με την υγεία και τη ζωή του λαού οι υγειονομικοί δεν  παίζουν και αυτό το δείχνει η καθημερινή προσφορά τους από την πρώτη ημέρα της πανδημίας, 22 μήνες ΤΩΡΑ! σε αντίθεση με την πολική που ακολουθεί η κυβέρνηση και δεν έχει το δικαίωμα να παίζει!

Τα ψέματα τέλειωσαν. Μόνο λαός θα σωθεί από μόνος του με τη διεκδίκηση την κοινή του δράση και αγώνα για το δίκιο και τη ζωή του.

ΑΜΕΣΑ ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με επείγουσες προσλήψεις και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων νοσηλευτών και άλλων υγειονομικών στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας.

Να προσληφθούν όλοι οι διαθέσιμοι γιατροί όλων των ειδικοτήτων και οι γιατροί για άμεση έναρξη της ειδικότητας τους.

Να στελεχωθεί  και να επαναλειτουργήσει η παλιά πτέρυγα του Γ.Νοσοκομείου Τρικάλων και άλλες Δομές Υγείας στο Νομό μας.

Να επιταχθούν οι μεγάλες μονάδες του ιδιωτικού τομέα και τα διαγνωστικά εργαστήρια – χωρίς καμία αποζημίωση των επιχειρηματιών.

Να ανακληθούν οι αναστολές εργασίας των εργαζομένων στις μονάδες υγείας και πρόνοιας.

ΔΩΡΕΑΝ προληπτικό έλεγχο για SARSCOV-2 σε όλους τους εργαζόμενους, χωρίς διαχωρισμούς, (Εμβολιασμένων και Ανεμβολίαστων).

χαλβάς Γούναρης
roz-panthiras-adv1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.