ΑΡΙΣΤΕΣ ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 12ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Έληξαν με επιτυχία οι εργασίες του 12ου  Συμποσίου Τρικαλινών Σπουδών, το οποίο διεξήχθη στα Τρίκαλα από 4 έως 6  Νοεμβρίου 2022, στην αίθουσα του Δίδυμου Οθωμανικού Λουτρού στο Μουσείο Τσιτσάνη. Παρουσιάσθηκαν 29 επιστημονικές ανακοινώσεις από 31 εισηγητές, οι οποίοι χρησιμοποίησαν και τα απαραίτητα οπτικοακουστικά μέσα για την καλύτερη ανάδειξη των εργασιών τους. Όλα τα θέματα είχαν ένα τοπικό επιστημονικό ενδιαφέρον, πράγμα το οποίο άλλωστε αποτελούσε και τον στόχο του Συμποσίου.

Ήδη και το 12ο Συμπόσιο Τρικαλινών Σπουδών, που διοργάνωσε, όπως και τα προηγούμενα έντεκα, ο Φιλολογικός, Ιστορικός, Λογοτεχνικός Σύνδεσμος Τρικάλων, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, τον Δήμο Τρικκαίων, τον Δήμο Μετεώρων, τον Δήμο Πύλης και το Επιμελητήριο Τρικάλων, είναι παρελθόν και έχει  καταγραφεί στις σελίδες της πολιτιστικής ιστορίας των Τρικάλων ως ένα σημαντικό πνευματικό γεγονός.

Επί τρεις ημέρες (Παρασκευή 4 έως Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022) τα Τρίκαλα και η περιοχή τους υπήρξαν αντικείμενο πολύπλευρης επιστημονικής μελέτης και έρευνας, και οι τεκμηριωμένες εισηγήσεις τριάντα ενός (31) εκλεκτών συνέδρων κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του Τρικαλινού κοινού. Με την έκδοση μάλιστα των Πρακτικώντους, τα οποία ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. ελπίζουμε ότι σύντομα θα δημοσιεύσει, όπως έπραξε και με τα όλα τα προηγούμενα, ο επιστημονικός καρπός του Συμποσίου θα είναι εσαεί κτήμα των ενδιαφερομένων  και θα μπορεί να χρησιμοποιείται για την πνευματική προβολή της περιοχής μας και την αξιοποίηση των πολιτιστικών θησαυρών της, οι οποίοι έως σήμερα μένουν σχεδόν ανεκμετάλλευτοι. Ειδικότερα στο 12ο Συμπόσιο Τρικαλινών Σπουδών έγιναν 29 ανακοινώσεις, οι οποίες κάλυπταν τις θεματικές ενότητες: Αρχαιολογία – Αρχιτεκτονική, Φιλολογία – Λαογραφία και Ιστορία, ενώ υπήρξαν και δύο ανακοινώσεις γεωλογικού και ιατρικού ενδιαφέροντος.

Αξιολογώντας το περιεχόμενο των ανακοινώσεων, τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις που επακολουθούσαν, καθώς και την μεγάλη συμμετοχή του κοινού, όχι μόνο  από τα Τρίκαλα, αλλά και από άλλες πόλεις της Θεσσαλίας, μπορούμε να πούμε ότι το Συμπόσιο αυτό πέτυχε απόλυτα, τόσο από άποψη οργανώσεως, όσο και από άποψη περιεχομένου.

Ένα επίσης σημαντικό θετικό στοιχείο του 12ου Συμποσίου Τρικαλινών Σπουδών ήταν η συμμετοχή νέων Τρικαλινών επιστημόνων, οι οποίοι παρουσίασαν πολύ ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις και έδωσαν δείγματα γραφής για μελλοντικές σπουδαίες έρευνες και συγγραφές. Γίνεται επομένως αντιληπτό πως τα συμπόσια του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. αποτελούν και ένα καλό βήμα για τους νέους επιστήμονες, που ασχολούνται με θέματα τρικαλινού ενδιαφέροντος, ώστε να παρουσιάζουν το προϊόν του πνευματικού μόχθου τους, αποκτώντας έτσι τον αέρα του ομιλητή ενώπιον κοινού.

Φέτος μάλιστα, 100 χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή, εν είδει μνημοσύνου για όσους χάθηκαν τότε στις «χαμένες πατρίδες» και ως ένδειξη σεβασμού για όσους αναγκάστηκαν να αφήσουν τα πατρογονικά χώματα και να αναγεννηθούν σε άλλα, αφιερώθηκε λίγος χρόνος πριν την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου στην παρουσίαση του λόγου και του ήχου, όπως αναπτύχθηκε εκεί και κληροδοτήθηκε στην νέα πατρίδα, με ορόσημο πάντα την οδυνηρή μικρασιατική καταστροφή.

Ενδιαφέρουσα επίσης υπήρξε και η ξενάγηση στους χώρους του Δίδυμου Οθωμανικού Λουτρού από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων, κ. Κρυσταλλία Μαντζανά. Η Οργανωτική Επιτροπή του Συμποσίου ενέταξε αυτή τη δράση στο πρόγραμμα, πριν την έναρξη των εργασιών της τρίτης – απόγευμα Σαββάτου- συνεδρίας, ώστε οι ακροατές των εισηγήσεων εμπλούτισαν τις γνώσεις τους και με αξιόλογες πληροφορίες για την αποκάλυψη κι ανάδειξη των εκεί αρχαιοτήτων αλλά και την κατασκευή και χρήση του παρακείμενου τεμένους, γνωστού ως Κουρσούμ Τζαμί.

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *