Από το Tuttlingen του Baden-Baden στο Στρασβούργο της Γαλλίας για το Ευρωκοινοβούλιο το 7ο ΓΕΛ Τρικάλων

ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Ένα μοναδικό πρόγραμμα υλοποίησαν οι μαθητές της πρώτης τάξης του 7ου ΓΕΛ Τρικάλων από τις 5 έως στις 11 Μαρτίου στο Tuttlingen του BadenBaden της Γερμανίας. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε επιδοτούμενο πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών με το Mutpol Diakonische Jugendhilfe Tuttlingen e.V, ένα σχολικό ίδρυμα που από το 1825 προσφέρει ειδική εκπαίδευση και ψυχολογικήυποστήριξη σε μαθητές από 6 έως 16 ετών.

Σε ένα ειδικό περιβάλλον εκπαίδευσης οι μαθητές μας επικοινώνησαν με μαθητές που προέρχονται από δυσλειτουργικές οικογένειες ακολουθώντας με τον συντονισμό των εκπαιδευτικών του Mutpol (πόλος θάρρους) γλωσσικές μεθόδους βασιζόμενες στη γλωσσική εμψύχωση. Οι μαθητές των δύο σχολείων έπαιρναν το πρωινό και το γεύμα στον ίδιο χώρο της τραπεζαρίας.

Ως 7ο ΓΕΛ συμμετείχαμε στα μαθήματα του Επαγγελματικού Λυκείου «Ferdinandvon Steinbeis Schule», στο οποίο οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τον καινοτόμο εξοπλισμό, την οργάνωση, την υποστηρικτικότητα και το νέο της ηλικίας των καθηγητών, αλλά κυρίως από την υπευθυνότητα των μαθητών.

Ακολούθησε ενημέρωση των μαθητών μας από το μεγαλύτερο Βιομηχανικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Βάδης Βυρτεμβέργηςγια το δυαδικό εκπαιδευτικό σύστημα της Γερμανίας και τις ανάγκες του εργασιακού χώρου της πιο πλούσιας χώρας της Ευρώπης.

Για πρώτη φορά ελληνικό σχολείο επισκέφτηκε τα άδυτα της μεγαλύτερης βιομηχανίας της Γερμανίας ιατρικών εργαλείων B.Braun(Aesculap), όπου ο ρομποτικός αυτοματισμός φτιάχνει θαύματα και οι μαθητές μας εντυπωσιάστηκαν από την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση όπου το τρίτο επίπεδο (Computer and automation) συναντά το τέταρτο επίπεδο(Cyber Physical Systems).

Το απαιτητικό αυτό πρόγραμμα, που συμμετείχε η Ά Τάξη του 7ουΓΕΛ Τρικάλων, είχε και συνέχεια: Οι μαθητές των δύο σχολείων πήραν μέρος σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα Role Play Game Strasbourgτου Ευρωκοινοβουλίου του Strasbourg (France): “Γίνε Ευρωβουλευτής για μια μέρα». Εκεί σε προσομοίωση υποδύθηκαν ρόλους των ευρωπαϊκών παρατάξεων, χωρίστηκαν σε ομάδες και με εκπροσώπους που επέλεξαν, επιχειρηματολόγησαν για να φτάσουν σε δύσκολες αποφάσεις, για θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία.

Δίπλα στον Ρήνο, όπου εδρεύει το Ευρωκοινοβούλιο, οι μαθητές μας ένιωσαν το ευρωπαϊκό μεγαλείο που μετά από δύο καταστροφικούς πολέμους έφτασε στο απόγειο μιας μοναδικής ποιότητας ζωής, η οποία πια ενέχει τον αλληλοσεβασμό στην εθνοτική, θρησκευτική, κοινωνική και πολιτική διαφορετικότητα.

                                                                                                       Για το πρόγραμμα

                                              ΑδάμοςΒασίλειος

                                                                                             Γκόγκος Σωκράτης

Καραμήτρου Αριστέα

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ: Στο Ελληνογερμανικό ίδρυμα Νεολαίας που επιχορήγησε κατά 90% το πρόγραμμα. Στις επιχειρήσεις για τις ευγενικές προσφορές σε είδος: Lidl Hellas, Σκλαβενίτης Σούπερ Μαρκετ, Γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος, Βιολάντα Μπισκότα, ΚωτούζαςΑρτοποιείο-Ζαχαροπλαστείο και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου ΓΕΛ Τρικάλων

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *