” Από τον Λουκιανό και τον Ιούλιο Βερν στο Ευγενίδειο Πλανητάριο και τον Διονύση Σιμόπουλο” (Θεματική Έκθεση Αστρονομίας)

Αφιερωμένη στη μακρόχρονη προσπάθεια του ανθρώπου να γνωρίσει και να κατακτήσει, όσο αυτό είναι δυνατό, το αχανές σύμπαν, ήταν η μοναδική για τη φετινή χρονιά “θεματική έκθεση” της Σχολικής Βιβλιοθήκης του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων.
Την τελευταία εβδομάδα πριν από τις διακοπές του Πάσχα καθώς και την πρώτη μετά τις εορτές, όλα τα τμήματα των γυμνασιακών τάξεων του σχολείου μας ταξίδεψαν για μια διδακτική ώρα το καθένα στον χώρο του διαστήματος, με οδηγό στο ταξίδι τους τον καθηγητή μαθηματικών του σχολείου μας και μέλος της Ομάδας Εργασίας της Σχολικής Βιβλιοθήκης κ. Θεοφάνη Καρούτη. Μαζί του, συνταξιδιώτες οι καθηγητές της κάθε διδακτικής ώρας.
Με αφετηρία τα βιβλία αστρονομίας και επιστημονικής φαντασίας της Σχολικής Βιβλιοθήκης (που είχαν τοποθετηθεί πάνω στα τραπεζάκια ανάγνωσης), το ταξίδι στον “άνω βυθό των ακατάληπτων πραγμάτων” άρχιζε με τα μεγάλα θέματα της δημιουργίας του κόσμου, της δημιουργίας της γης, της δημιουργίας του ανθρώπου, της γνώσης των αστερι- σμών και της θέσης της γης στο ηλιακό μας σύστημα, και συνεχιζόταν με τις προσπάθειες του ανθρώπου για γνώση και “κατάκτηση” του διαστήματος – μέσα από συχνές παραπομπές σε κείμενα όπως η “Γένεσις” του Μωυσέως, η “Αληθινή ιστορία” του Λουκιανού, η “Εξαή- μερος του Μεγάλου Βασιλείου, το “Ημερολόγιο” του Πιγκαφέτα (που καταγράφει τον πρώτο περίπλου της γης, στην αποστολή του Μαγγελάνου), τη “Νέα Αστρονομία” και “Περί της αρμονίας του κόσμου” του Γιόχαν Κέπλερ, τα μυθιστορήματα του Ιουλίου Βερν, οι μελέτες του Edwin Hubble πριν εκατό χρόνια και οι σύγχρονοι Οδηγοί Παραστάσεων του Ευγενίδειου Πλανητάριου.
Στη συνέχεια, οι μαθητές των περισσότερων τμημάτων παρακολούθησαν μια προ- βολή PowerPoint με τίτλο “Λίγη αστρονομία” (που είχαν δημιουργήσει μαθητές του σχολείου το έτος 2009-10 στα πλαίσια του μαθήματος “Στοιχεία Αστρονομίας και Αστρο- φυσικής”, που διδασκόταν ως μάθημα επιλογής μέχρι το 2013-14), και έλυσαν απορίες τους συζητώντας με τον καθηγητή. Αξίζει να σημειωθεί ιδιαίτερα η προσοχή με την οποία τα παιδιά παρακολουθούσαν και το πραγματικό ενδιαφέρον που έδειξαν για το θέμα, ενδιαφέ- ρον που φάνηκε και με τις ωραίες ερωτήσεις που διετύπωναν…
Ας σημειωθεί πως στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων υπήρχε πάντα μια όχι ευκατα- φρόνητη ομάδα μαθητών με μεγάλο ενδιαφέρον για την Αστρονομία, γεγονός που πρέπει να πιστωθεί κατά κύριο λόγο στην ιδιαίτερη αγάπη γι’ αυτή του καθηγητή κ. Θεοφάνη Καρούτη, αλλά και στην πολύ στενή φιλία που συνέδεε τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Άρη Ζιώζια με τον αείμνηστο αστροφυσικό Διονύση Σιμόπουλο. Αποτέλεσμά της ο τελευταίος να επισκεφθεί κατ’ επανάληψη το σχολείο μας, να μιλήσει και να συζητήσει με τους μαθητές και τους καθηγητές στη μεγάλη Αίθουσα Εκδηλώσεων καθώς και στη Σχολική Βιβλιοθήκη, να οργανωθούν Εκθέσεις Αστρονομίας και Βραδυά

Αστροπαρατήρησης, να μοιραστούν βιβλία αστρονομίας στους μαθητές και να εφοδιαστεί η Σχολική Βιβλιοθήκη με τους υπέροχους Οδηγούς Παραστάσεων του Ευγενίδειου Πλανη- τάριου.
Κάθε “διδακτική” έκλεινε με δ α ν ε ι σ μ ό βιβλίων από τους υπεύθυνους δανει- σμού κάθε τμήματος. Ήταν μια καλή αρχή! Ευχής έργο από τη νέα σχολική χρονιά να ακολουθήσουν και άλλες “θεματικές εκθέσεις”, αξιοποιώντας το πλούσιο υλικό της Σχολικής Βιβλιοθήκης και προσφέροντας στους μαθητές ένα εναλλακτικό τρόπο μάθησης

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *