Αποκατάσταση πληγέντων και περιουσιών, η βασική μέριμνα πλέον του Δήμου Τρικκαίων

Η είσοδος του Δήμου Τρικκαίων στη δεύτερη φάση, αυτή της αποκατάστασης πληγέντων, μετά την κακοκαιρία Daniel, σηματοδοτήθηκε σε ευρύτατη σύσκεψη στο Δημαρχείο Τρικκαίων.
Ο Δήμαρχος Νίκος Σακκάς, παρόντων του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, όλων των αντιδημάρχων και προέδρων δημοτικών εταιρειών, τόνισε ότι ο Δήμος από την πρώτη κυριολεκτικά στιγμή βρέθηκε μπροστά στο μέτωπο της κακοκαιρίας. Σε αυτό έριξε όλες του τις δυνάμεις, προτάσσοντας την ανθρώπινη ζωή, αξιοποιώντας, προσωπικό, μηχανήματα, εθελοντές, φορείς, πολίτες.
Πλέον, τόνισε ο κ. Σακκάς, μετά τα όσα θετικά έγιναν, συνεχίζουμε για ακόμη καλύτερη κατάσταση, καθώς «οφείλουμε να είμαστε μονίμως δίπλα στους συμπολίτες μας. Μας ενδιαφέρει πρωτίστως και κυρίως μόνο αυτό».

Αιτήματα στον Πρωθυπουργό
Αρχικώς ο κ. Σακκάς ενημέρωσε τους αντιδημάρχους για τα όσα έθεσε ως άμεσες ανάγκες και προτεραιότητες στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που επισκέφθηκε τα Τρίκαλα (στον κόμβο Μ. Καλυβίων), την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2023. Αυτά ήταν:

1. Στήριξη των πληγέντων.
2. Οικονομική ενίσχυση των πληγέντων
3. Εφ’ άπαξ οικονομική ενίσχυση πληγέντων με μορφή επιδότησης
4. Αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων
5. Αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων
6. Αμεση διάθεση ποσού 2,5 εκ. € στον Δήμο Τρικκαίων για αποκατάσταση του οδικού δικτύου (αστικού, περιαστικού, αγροτικού),που υπέστη τεράστιες καταστροφές
7. Αμεση καταγραφή ζημιών αγροτών – κτηνοτρόφων από τον ΕΛΓΑ
8. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα
9. Μέριμνα για την αποκατάσταση κατεστραμμένων οχημάτων

 

Πλήθος θεμάτων

Η πολύωρη συζήτηση αφορούσε σε όλα τα «μέτωπα», στα επείγοντα περιστατικά, στη συνεργασία με τους συλλόγους και φορείς, στην ενίσχυση συνεργασίας με τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Αναφορά έγινε σε πρωτοβουλίες του Δήμου Τρικκαίων, όπως η ενεργοποίηση εθελοντών, η πρόσβαση για τα Μ. Καλύβια από Μουριά, το Κέντρο Υποδοχής των απεγκλωβισμένων και η διαβίωσή τους, η οργάνωση Συντονιστικού Κέντρου στα Μ. Καλύβια, η μέριμνα για τα εμφιαλωμένα νερά, για τις εκπαιδευτικές δομές κ.α.

 

Αμεσες ενέργειες
Στο πλαίσιο αυτό και για το επόμενο άμεσο διάστημα
1. Εμπλουτίζεται με υλικά και μέσα διαβίωσης το Κέντρο Υποδοχής απεγκλωβισμένων που οργάνωσε ο Δήμος Τρικκαίων στο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων.

2. Ηδη 400 περίπου άτομα διαμένουν σε ξενοδοχεία και δομές του Δήμου Τρικκαίων, με μέριμνα του Δήμου.

3. Ολοκληρώνονται διαδικασίες για αναδιοργάνωση υπηρεσιών άμεσης προτεραιότητας.

4. Λειτουργεί η πλατφόρμα υποβολής αιτήματος για έλεγχο πληγεισών οικιών – επιχειρήσεων. Αυτή είναι η https://arogi.blinkapp.eu/create_aitima_public/, αλλά δίνεται δυνατότητα και με mail στο 20000@trikalacity.grή τηλεφώνημα στους αριθμούς 2431020000 και 2431351100 ή, αν τίποτε από αυτά δεν είναι δυνατόν, αυτοπρόσωπη παρουσία στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολίτη («20000»), στο Δημαρχείο Τρικκαίων, Ασκληπιού 18.

5. Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τις ομάδες προσωπικού του Δήμου Τρικκαίων, που από το πρωί του Σαββάτου προβαίνουν σε αυτοψίες για έλεγχο πληγεισών οικιών – επιχειρήσεων.

6. Δόθηκαν κατευθύνσεις για θέματα απόρριψης οικοσκευής και αντικειμένων που καταστράφηκαν από την πλημμύρα.

7. Οριστικοποιήθηκε η απόφαση για ματαίωση του Παζαριού.

8. Ενισχύθηκε η συνεργασία με Δήμους, φορείς, επιχειρήσεις και από άλλες περιοχές της χώρας, για εξοπλισμό και ειδικότερα θέματα.

9. Δόθηκαν κατευθύνσεις για θέματα καθαριότηταςβρεφικών και παιδικών σταθμών, ΚΔΑΠ. Η σχετική ανακοίνωση θα εκδοθεί την Κυριακή. Ο αγιασμός των σχολείων, ως γνωστόν, μετατέθηκε για τις 18 Σεπτεμβρίου.

10. Συζητήθηκαν ειδικότερα ζητήματα, προκειμένου να αντιμετωπίζονται όλα τα θέματα που ανακύπτουν.

Ο Δήμος Τρικκαίων συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα σε όλους και σε όλες. Η προσφορά των εθελοντών, η συγκινητική προσπάθεια όλων να συνεισφέρουν, είναι στα πολύ θετικά της τρικαλινής κοινωνίας.

Καταβάλλεται προσπάθεια να μειωθούν τυχόν καθυστερήσεις, να προλαμβάνονται προβλήματα και ό,τι ανακύπτει, να επιλύεται το ταχύτερο δυνατό.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων Γιώργος Παναγιώτου, οι αντιδήμαρχοι Σοφία Αλεστά, Μιχάλης Λάππας, Τάκης Παζαΐτης, Φόρης Ρόμπος, Γιώργος Καταβούτας, Αποστόλης Παππάς, Σάκης Σκρέκας, οι πρόεδροι της e-trikala και ΔΕΥΑΤ Γ. Κωτούλας και Ακης Αναστασίου και ο γενικός γραμματέας του Δήμου κ. Θωμάς Παπασίκας.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *