Ανεξάρτητη Ταξική Συγκέντρωση 1η Μάη , Πλ. Ρήγα Φεραίου

Η μεγαλύτερη αδικία είναι η εκμετάλλευση

Λιγότερη δουλειά-Δουλειά για όλους με Αυξήσεις στους μισθούς

Αγώνας ενάντια στην ακρίβεια, τον πόλεμο, το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο και τον νόμο Χατζηδάκη

 

«Κύριοι Δικαστές,

Αν σας περνάει η ιδέα στα σοβαρά, πως με τις κρεμάλες σας μπορείτε να σταματήσετε το κίνημα, που εξωθεί εκατομμύρια γονατισμένων από την καταπίεση εργατών στην εξέγερση, είστε, μα την αλήθεια «πτωχοί τω πνεύματι».

Κρεμάστε μας μα περιμένετε το τέλος. Αν εσείς είσθε τυφλοί και δεν μπορείτε να το δείτε, εγώ σας το αναγγέλλω!

Γύρω σας, κάτω σας, δίπλα σας, πάνω σας, από όλες τις μεριές, ξαπλώνεται μια τεράστια φωτιά. Θέλετε να μη τη βλέπετε; Δικαίωμα σας. Μα δε θα την αποφύγετε. Θέλετε να απαλλαγείτε μια για πάντα απ’ όλους εμάς τους «Συνωμότες», κάντε το».

Από την απολογία του πρωτομάρτυρα της Πρωτομαγιάς του Σικάγο το 1886, August Spies.

 

136 χρόνια από την ιστορική εξέγερση των εργατών/τριών του Σικάγο, όπου οι εργαζόμενοι/ες μάτωσαν διεκδικώντας 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση, 8 ώρες μόρφωση και ψυχαγωγία, η 1η Μάη είναι ημέρα σύμβολο του εργατικού κινήματος και του αγώνα για κοινωνική απελευθέρωση, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, της καταπίεσης, της φτώχειας και των πολέμων.

136 χρόνια μετά, βιώνουμε την έξαρση των πολεμικών ανταγωνισμών του κεφαλαίου, ο πληθωρισμός, η ακρίβεια, η μαζική ανεργία, εγγενής τάση της κρίσης του καπιταλισμού, συνθλίβει τη ζωή εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Η εκμετάλλευση βαθαίνει, τα κέρδη των ισχυρών του κεφαλαίου μεγαλώνουν εκμεταλλευόμενα την οικονομική κρίση, την πανδημία, τον πόλεμο, πολλαπλασιάζονται εκθετικά όσο μειώνεται εκθετικά το εισόδημα των εργαζομένων, που φορτώνονται όλα τα βάρη αυτής της πολιτικής.

Η επίθεση κυβέρνησης ΝΔ, κεφαλαίου, ΕΕ, αγκαλιά με όλο τον ακροδεξιό συρφετό, με την σαφή συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε πρωτοφανή παροξυσμό.

Η εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο έχει τη μήτρα της στην επιδίωξη του ελληνικού καπιταλισμού να ενισχύσει τα συμφέροντά του στην περιοχή, για να αρπάξει μερίδιο από την πίτα ώστε να ενισχύσει τη θέση του. Η πρόσδεσή του στο άρμα της δύσης, η εναρμόνισή του με τους στρατιωτικούς και πολιτικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ δεν εκπορεύεται από αγαθές προθέσεις, δεν υπερασπίζεται ειρήνη και δικαιοσύνη ούτε το δίκαιο των λαών. Αποκλειστική κινητήρια δύναμή του η υπεράσπιση των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων της τάξης του κεφαλαίου.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία χρησιμοποιείται ως το τέλειο άλλοθι για να αποδεχτούμε ως αναπόφευκτα την επιδρομή στα εισοδήματα, τον στραγγαλισμό αναγκών και δικαιωμάτων, το αφήγημα της «εθνικής ενότητας και ταξικής συνεργασίας». Να μετατραπούμε εθελοντικά στις Ιφιγένειες της εποχής μας ώστε να φυσήξει ευνοϊκός άνεμος στα πανιά της καπιταλιστικής κερδοφορίας και του ελληνικού κεφαλαίου.

Στις συνθήκες αυτές η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να δώσουν την δική τους αγωνιστική απάντηση, να ακυρώσουν αυτούς τους σχεδιασμούς πρώτα και κύρια στη δική μας τη χώρα, της δικής μας αστικής τάξης και των πολιτικών και οικονομικών επιτελείων της που μας εμπλέκουν στους πολέμους και μας φορτώνουν το κόστος τους. Με προμετωπίδα τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις του κόσμου της εργασίας σε πλήρη ανεξαρτησία από τα πολεμικά στρατόπεδα και τα αστικά συμφέροντα.

Η φετινή Πρωτομαγιά, δεν πρέπει να βρει τον κόσμο της εργασίας κάτω από «προεκλογικά μπαλκόνια» του σάπιου πολιτικού κατεστημένου, στην εκλογική αναμονή, στην προσδοκία μιας άλλης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που θα ακολουθεί την ίδια πολιτική κατεύθυνση με άλλα ρούχα, στη μάχη συμπερασμάτων προς κατάθεση στις κάθε λογής εκλογικές κάλπες αλλά όχι ανατροπής. Όλα αυτά είναι συνταγή ήττας.

Η ελπίδα των εργαζομένων βρίσκεται στα δικά τους χέρια, στον δικό τους ανειρήνευτο αγώνα για την διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους, στην ταξική ανασυγκρότηση του κινήματος, με τη δημοκρατία των συνελεύσεων και των επιτροπών αγώνα, με μορφές αποφασιστικής σύγκρουσης, με αιτήματα που επιδιώκουν να χάσει το κεφάλαιο πλούτο και εξουσία, μακριά από τις λογικές του εργοδοτικού, κυβερνητικού, γραφειοκρατικού συνδικαλισμού των ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, που έχουν περάσει στον αντίποδα της ταξικής πάλης αποτελώντας τον δούρειο ίππο και την πέμπτη φάλαγγα για τα συμφέροντα της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Η φετινή Πρωτομαγιά να μας βρει στους δρόμους του αγώνα και της αναζήτησης ενός νέου εργατικού Σικάγο, αντίστοιχου με τις τρομακτικές δυνατότητες της εποχής μας, στον αγώνα για να απαλλαγεί η κοινωνία από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, της ολοκληρωτικής υπαγωγής του ανθρώπου στην κερδοφορία των «αγορών» και του κεφαλαίου, της καταπίεσης, της φτώχειας και του πολέμου.

Καλούμε τον κόσμο της εργασίας, της ανεργίας και της εργασιακής περιπλάνησης, τους επισφαλείς και «μαύρους» εργαζόμενους/ες, τον κόσμο που στενάζει από την ακρίβεια και βουλιάζει καθημερινά όλο και περισσότερο στη φτώχεια και την εξαθλίωση, τους νέους και τις νέες που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για μια καλύτερη ζωή, όλους κι όλες που ανησυχούν για την πολεμική εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή για τα κέρδη των λίγων, να τιμήσουν μαζικά και μαχητικά την Εργατική Πρωτομαγιά και στην πόλη μας, για να σταλούν τα παναθρώπινα μηνύματα των αγώνων της εργατικής τάξης και της νεολαίας.

Καλούμε όλες κι όλους στην ταξική συγκέντρωση, στην οποία καλούν εργατικές συλλογικότητες, εργατικά σχήματα και πολιτικές οργανώσεις, την Κυριακή 1η Μάη, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, στις 10:30 π.μ.

Λέσχη Εργασίας, Αλληλεγγύης & Πολιτισμού Τρικάλων

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *