ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Το 1ο ΓΕΛ Τρικάλων συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus KA 122  και συνεργάζεται με το γερμανικό σχολείο Bettina-von-Arnim-Gymnasium.

Το έργο σχεδιάστηκε προκειμένου να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες ανάγκες της προώθησης των δημοκρατικών αξιών στη εκπαιδευτική κοινότητα. Επιτρέπει την ανταλλαγή καλών πρακτικών προς την κατεύθυνση της ενθάρρυνσης των μαθητικών πρωτοβουλιών, της καλλιέργειας δημοκρατικού διαλόγου για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων εκπαιδευτικών αναγκών στην καθημερινή λειτουργία του σχολείου, τη δημιουργία θετικού κλίματος και τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας.

Το έργο βασίζεται στο σχεδιασμό και πραγματοποίηση  διαφόρων δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της κινητικότητας, που σχετίζονται με την καταγραφή της έννοιας  του δημοκρατικού σχολείου και τη διερεύνηση τρόπων αντιμετώπισης σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν τη σχολική κοινότητα.

Το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων δημοκρατικού διαλόγου και η αποκόμιση γνώσεων σχετικά με την κουλτούρα δημοκρατικής ζωής στο σχολείο και συμμετοχής των μαθητικών κοινοτήτων στα κοινά.

Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές/τριες να αναπτύξουν ποικιλία κινητικών δεξιοτήτων και συνεργατικών ικανοτήτων: να παρουσιάσουν τα επιτυχημένα έργα του σχολείου μας, σε βίντεο ή power point ή με άλλους σύγχρονους ψηφιακούς τρόπους παρουσίασης.

Να συνεργαστούν α) για να δημιουργήσουν έναν εννοιολογικό χάρτη με τα χαρακτηριστικά ενός δημοκρατικού σχολείου, όπου θα μπορούν να προσθέσουν σχετικές φωτογραφίες, βίντεο ή συνδέσμους για να υποστηρίξουν τις ιδέες τους και θα δημιουργήσουν μια αφίσα με τους κανόνες και τις αρχές του δημοκρατικού σχολείου, β) για να μοιραστούν ιδέες ώστε να εξασφαλίσουν ότι τα σχολεία τους είναι ασφαλή και φιλόξενα μέρη για όλους. Να κάνουν προτάσεις για τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης των ακόλουθων ζητημάτων: σχολικός εκφοβισμός, παιδιά χωρίς φίλους, αντιπαραθέσεις στο προαύλιο, υποδοχή νέων μαθητών( πρόσφυγες, μετανάστες), υποστήριξη μαθητών με ειδικές ανάγκες, γ) να προτείνουν πιθανούς τρόπους για να κάνουν τα σχολεία τους πιο δημοκρατικά.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες θα έχουν την ευκαιρία, να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας των μαθητικών συμβουλίων στο εταιρικό σχολείο, να μάθουν νέους τρόπους προσέγγισης της δημοκρατικής λειτουργίας του σχολείου, να μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες, να μάθουν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν δράσεις που αφορούν τη δημοκρατική ζωή στο σχολείο, να προβληματιστούν για τους τρόπους αντιμετώπισης σοβαρών προβλημάτων, όπως η σχολική βία, να ανταλλάξουν καλές πρακτικές και να αποκτήσουν πρακτικές δεξιότητες σχετικά με την εφαρμογή των δημοκρατικών αξιών στο σχολείο.

Επίσης θα εξασκηθούν στην Αγγλική Γλώσσα, η οποία είναι η επίσημη γλώσσα του προγράμματος αλλά και στη γερμανική γλώσσα αφού διδάσκεται στο σχολείο μας. Θα εξασκηθούν στις νέες τεχνολογίες (τηλεδιασκέψεις ), θα αποκτήσουν νέες εμπειρίες σχετικά με την κουλτούρα του Γερμανικού λαού, μέσα από τη γνωριμία και επαφή με τον καθημερινό τρόπο ζωής, των συμμαθητών τους από το εταιρικό σχολείο.

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των ομάδων των δύο σχολείων πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία από 2228 Ιανουαρίου 2023, στο 1ο ΓΕΛ Τρικάλων. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στο εταιρικό σχολείο στη Γερμανία.

Η Υπεύθυνη του Προγράμματος

Αθανασία Ζαραμπούκα

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *