Αλλαγές στην υποχρέωση γνωστοποίησης IBAN κατά την υποβολή της δήλωσης

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1090/2024 με την οποία τροποποιείται η Α.1061/2024 σχετικά με τον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023.

Η τροποποίηση αφορά τους υπόχρεους σε δήλωση λογαριασμού IBAN. Συγκεκριμένα εκτός από τους ανηλίκους και τους κατοίκους αλλοδαπής, αίρεται από σήμερα 11.6.2024 η υποχρέωση γνωστοποίησης ΙΒΑΝ για:
– φορολογούμενους που έχουν συμπληρώσει το 65 έτος της ηλικίας τους (γεννημένοι έως 31.12.1958) και
– φορολογούμενους που παρουσιάζουν αναπηρία τουλάχιστον 67%,
εφόσον φυσικά για τα ανωτέρω πρόσωπα δεν προκύπτει απαίτηση για επιστροφή φόρου με την υποβολή της δήλωσης
ή εκκρεμεί ήδη επιστροφή φόρου από οποιαδήποτε αιτία.

Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει:

 • Άρθρο 1

  Τροποποιούμε την υπό στοιχεία Α.1061/22.04.2024 απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. «Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, των λοιπών εντύπων και των δικαιολογητικών εγγράφων που συνυποβάλλονται με αυτή. Τύπος και περιεχόμενο της πράξης διοικητικού/διορθωτικού προσδιορισμού φόρου φορολογικών ετών 2023 και εφεξής» (Β’ 2436), ως ακολούθως:

  Το τρίτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 7, αντικαθίσταται ως εξής «Ειδικά για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής, τους ανήλικους, όσους έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό πέμπτο (65ο) έτος της ηλικίας τους, ήτοι όσοι γεννήθηκαν έως και την 31.12.1958, καθώς και τα πρόσωπα με αναπηρία τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%), όπως αυτή πιστοποιείται με τα δικαιολογητικά του άρθρου 6 της παρούσας, η υποχρέωση γνωστοποίησης αριθμού ΙΒΑΝ υφίσταται στην περίπτωση που με βάση τη δήλωση προσδιορίζεται πιστωτικό υπόλοιπο και εκδίδεται πράξη με την οποία συνίσταται και βεβαιώνεται απαίτηση για επιστροφή φόρου καθώς και στις περιπτώσεις που εκκρεμούν προς εξόφληση τίτλοι επιστροφής από οποιαδήποτε αιτία.».

  Άρθρο 2
  Ισχύς
  Η απόφαση αυτή ισχύει από την επομένη της δημοσίευσής της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Βοηθητικός πίνακας με την μεταβολή στο σχετικό άρθρο 7 της απόφασης.

Άρθρο 7 της Α.1061/2024 πριν την τροποποίηση Άρθρο 7 της Α. 1061/2024 μετά την τροποποίηση
Άρθρο 7

1. Εάν κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης με χρήση της διαδικτυακής υπηρεσίας δεν έχει ήδη γνωστοποιηθεί στη Φορολογική Διοίκηση τραπεζικός λογαριασμός (αριθμός ΙΒΑΝ), εμφανίζεται μήνυμα που ενημερώνει για την υποχρέωση γνωστοποίησής του. Η γνωστοποίηση του αριθμού ΙΒΑΝ πραγματοποιείται με υποβολή ηλεκτρονικής Υπεύθυνης Δήλωσης του δικαιούχου στην ψηφιακή πύλη myAADE στην καρτέλα «Μητρώο και Επικοινωνία» της ΑΑΔΕ. Ειδικά για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής και τους ανηλίκους, η υποχρέωση γνωστοποίησης αριθμού ΙΒΑΝ υφίσταται μόνοστην περίπτωση που με βάση τη δήλωση προσδιορίζεται πιστωτικό υπόλοιπο και εκδίδεται πράξη με την οποία συνιστάται και βεβαιώνεται απαίτηση για επιστροφή φόρου.

Άρθρο 7

1. Εάν κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης με χρήση της διαδικτυακής υπηρεσίας δεν έχει ήδη γνωστοποιηθεί στη Φορολογική Διοίκηση τραπεζικός λογαριασμός (αριθμός ΙΒΑΝ), εμφανίζεται μήνυμα που ενημερώνει για την υποχρέωση γνωστοποίησής του. Η γνωστοποίηση του αριθμού ΙΒΑΝ πραγματοποιείται με υποβολή ηλεκτρονικής Υπεύθυνης Δήλωσης του δικαιούχου στην ψηφιακή πύλη myAADE στην καρτέλα «Μητρώο και Επικοινωνία» της ΑΑΔΕ. Ειδικά για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής, τους ανήλικους, όσους έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό πέμπτο (65ο) έτος της ηλικίας τους, ήτοι όσοι γεννήθηκαν έως και την 31.12.1958, καθώς και τα πρόσωπα με αναπηρία τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%), όπως αυτή πιστοποιείται με τα δικαιολογητικά του άρθρου 6 της παρούσας, η υποχρέωση γνωστοποίησης αριθμού ΙΒΑΝ υφίσταται στην περίπτωση που με βάση τη δήλωση προσδιορίζεται πιστωτικό υπόλοιπο και εκδίδεται πράξη με την οποία συνίσταται και βεβαιώνεται απαίτηση για επιστροφή φόρου καθώς και στις περιπτώσεις που εκκρεμούν προς εξόφληση τίτλοι επιστροφής από οποιαδήποτε αιτία.

Δείτε την απόφαση στο φορολογικό αρχείο του κόμβου

Δείτε την απόφαση Α.1061/2024 όπως έχει κωδικοποιηθεί και ισχύει
Δείτε επίσης και το σχετικό δελτίο τύπου της ΑΑΔΕ (11.6.2024):

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΑΔΕ – Φορολογικές Δηλώσεις: Προαιρετικός ο IBAN για πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος ηλικίας ή έχουν αναπηρία 67% και άνω, εφόσον δεν δικαιούνται επιστροφής φόρου

Στη διευκόλυνση των πολιτών που έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή γεννήθηκαν έως και την 31/12/1958, και των πολιτών με αναπηρία 67% και άνω, για την υποβολή της δήλωσής τους προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Συγκεκριμένα, από σήμερα 11/6/2024, οι πολίτες που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες δεν υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν λογαριασμό ΙΒΑΝ πριν την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2023, παρά μόνο εάν από τη δήλωσή τους προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο ή εκκρεμεί γι αυτούς ποσό άλλου φόρου προς επιστροφή.
Επισημαίνεται ότι ο ΙΒΑΝ μπορεί να δηλωθεί:
• Στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) ακολουθώντας τη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία > Δήλωση Λογαριασμού IBAN
• Στην εφαρμογή για φορητές συσκευές myAADEapp επιλέγοντας Στοιχεία Επικοινωνίας > ΙΒΑΝ.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα:
• Από τις 25/4/2024, ημερομηνία έναρξης υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, έχουν δηλωθεί 854.243 ΙΒΑΝ.
• Παραμένουν 75.464 πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους ή έχουν αναπηρία 67% και άνω, είναι δικαιούχοι επιστροφής φόρου και δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ.

Πηγή https://www.taxheaven.gr/news/67722/allages-sthn-ypoxrewsh-gnwstopoihshs-iban-kata-thn-ypobolh-ths-dhlwshs

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *