Ίδρυμα Χατζηγάκη: Αυλαία για τον 1ο Κύκλο στο Πρόγραμμα Παιδεία & Περιβάλλον με Δράσεις στις Μικρές Κυκλάδες

Εκπαιδευτικές δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και δωρεές πραγματοποιήθηκαν σε Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα.

 

ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ, 05/06 – 09/06/2023 | 4ο και τελευταίο σταθμό τις Μικρές Κυκλάδες (Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα), η ομάδα του Ιδρύματος, μέλη του Δ.Σ. και εθελοντέςταξίδεψαν στα 3 νησιά, όπου διενεργήθηκαν δράσεις με τους μαθητές και τις μαθήτριες – συνολικά 39των Νηπιαγωγείων, Δημοτικώνκαι Γυμνασίων και τους γονείς. Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν αντηχούν τρεις θεματικές:

Διαβάζω | Κύκλος Ανάγνωσης

Η σχολική́ κοινότητα κάθε νησιού έλαβε δωρεές σε σημαντικό αριθμό βιβλίων με θεματικές σχετικές με το περιβάλλον, τη βιωσιμότητα, τα οικοσυστήματα, τον πλανήτηκ.α. Διοργανώθηκαν στοχευμένες δραστηριότητες γύρω από́ το βιβλίο, όπως ο «Κύκλος Ανάγνωσης» με έμφαση στην ρύπανση των θαλασσών από τα πλαστικά μίας χρήσης.

Μαθαίνω | Βιωματικές Δραστηριότητες για το Περιβάλλον

Σχεδιάστηκε ένα πρόγραμμα δημιουργικών δραστηριοτήτων, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου κλήθηκαν να συγκεντρώσουν ανακυκλώσιμα απορρίμματα από την καθημερινότητα, κυρίως πλαστικά μίας χρήσης, με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση τους σε δημιουργικές κατασκευές στο πλαίσιο βιωματικής εκπαίδευσης για τις έννοιες της «επαναχρησιμοποίησης» και της«κυκλικότητας των υλικών».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών (08/06), σε όλα τα νησιά, δημιουργήθηκαν κατασκευές, δύο ωκεανοί, «ο καθαρός» κα «ο μολυσμένος» επαναχρησιμοποιώντας χαρτόνι από τις κούτες μεταφοράς και τα απορρίμματα που συγκέντρωσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες.

Στο πλαίσιο των δράσεων, υλοποιήθηκε διαγωνισμός μέσα από το βιβλίο «Μια Θάλασσα Πλαστικά» της Κατρίνας Τσαντάλη(εκδόσεις Διόπτρα), όπου τα παιδιά κλήθηκαν να αναγνωρίσουν κάθε είδους πλαστικό (λ.χ. καπάκια, ποτήρια, σακούλες, μπουκάλια) και να «σώσουν» τα παγιδευμένα ψάρια από αυτάμέσα από μία δράση Καθαρισμού Ακτής. Συμπληρωματικά, προβλήθηκαν ταινίες animation, της Save your Planet,βραβευμένες 18 φορές από εθνικά και παγκόσμια φεστιβάλ, με απόλυτα εκπαιδευτικό χαρακτήρα, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες θεματικές όπως τα μικροπλαστικά, η μόλυνση των υδάτων, η προστασία των θαλάσσιων ειδών.

Δρω | Δράσεις Φύτευσης

Σε κάθε σταθμό του προγράμματος η τελευταίαημέρα δράσεων είναι πάντα αφιερωμένη στην επαφή́ με τη φύση. Στις Μικρές Κυκλάδες (Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα) σε συνεργασία με τις κοινότητες, δημιουργήθηκαν σχολικοί κήποι αρωματικών φυτών. Οι μαθητές και οι  μαθήτριες «υιοθέτησαν»από ένα φυτό σε κάθε νησί με την δέσμευση να το φροντίζουν και να το προσέχουν. Ακολούθησε εκπαιδευτική δράση στο πεδίο «Αναγνωρίζω, Μαθαίνω, Ζωγραφίζω» με εκπαιδευτικό υλικό που παραδόθηκε στους μαθητές και τις μαθήτριες, ειδικά σχεδιασμένο από την ομάδα του Ιδρύματος με τη συμβολή του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ).

Συμπληρωματικά, στο πλαίσιο του Προγράμματος, η κάθε σχολική κοινότητα έλαβε δωρεές σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό,αθλητικό εξπλισμό, εκπαιδευτικό υλικό (βιβλία, υλικά, λεύκωμα αρωματικών παζλ, εκπαιδευτικές ταινίες, φυτικό κεφάλαιο).

Η στήριξη του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και του Δημάρχου κ. Δημήτρη Λιανού, των Προέδρων των κοινοτήτων τωννησιών αλλά και του εκπαιδευτικού προσωπικού σε κάθε σχολική κοινότητα ήτανεξαιρετικά πολύτιμη για την άρτια υλοποίηση των δράσεων.

Το Πρόγραμμα «Παιδεία & Περιβάλλον» τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με μεγάλους υποστηρικτές το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), τη FARAN SA, τη τεχνο-εκδοτική TPress, τις εκδόσεις Διόπτρα, την Πλαίσιο Computers και την Save Your Planet. Ο 1ος Κύκλοςπεριλαμβάνει δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και δωρεές σε 6 ακριτικά νησιά για το 2022-2023 (Καστελόριζο, Λειψοί, Αγαθονήσι, Ηρακλειά, Σχοινούσα και Δονούσα). Χορηγός Επικοινωνίας του Προγράμματος η ΕΡΤ Ν. Αιγαίου και η ΕΡΤ3.

Μάθετε περισσότερα για το Πρόγραμμα Παιδεία & Περιβάλλον εδώ.

 

 

###

 

 

Λίγα λόγια για το Ίδρυμα Χατζηγάκη

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Χατζηγάκη είναι ένα κοινωφελές ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2008, αποτελώντας το όραμα του δικηγόρου και λογοτέχνη Παναγιώτη Χρ. Χατζηγάκη. Στους καταστατικούς σκοπούς του περιλαμβάνονται κοινωφελείς και πολιτιστικές δράσεις με έμφαση στην πρόνοια, την αλληλεγγύη, την παιδεία και τον πολιτισμό. Ξεκίνησε επίσημα την δράση του τον Φεβρουάριο του 2012.

Στηριζόμενο στις άοκνες προσπάθειες του Προέδρου και Συνιδρυτή, Δρ. Στέλιου Μ. Χατζηγάκη, στα δέκα χρόνια ενεργούς πορείας του, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Χατζηγάκη έχει διοργανώσει συνέδρια και διαλέξεις, έχει απονείμει βραβεία και υποτροφίες σε μαθητές, έχει υποστηρίξει την έρευνα και την ιστορία κι έχει πραγματοποιήσει δεκάδες δωρεές σε κοινωνικές δομές, οργανισμούς και σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Το 2022 ξεκινά να υλοποιεί το Πρόγραμμα Παιδεία & Περιβάλλον σε ακριτικά νησιά. Ένα εκπαιδευτικό-περιβαλλοντικό πρόγραμμα δωρεών και δράσεων με στόχο την στήριξη απομακρυσμένων σχολικών κοινοτήτων σε σύμπραξη με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), τη FARAN SA, την TPRESS και τις εκδόσεις Διόπτρα.

Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος: www.chatzigakisfoundation.gr

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *