«Άγημα Φουστανελοφόρων» – Μια ξεχωριστή παρουσία στη φετινή παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Το «Άγημα Φουστανελοφόρων» είναι μια ανεξάρτητη ομάδα που αποτελείται από συλλέκτες κειμηλίων, είτε αυτά αφορούν αυθεντικό οπλισμό, είτε αυθεντικές ενδυμασίες. Ασχολούνται με την «αναπαράσταση» ιστορικών γεγονότων μέσα από φωτογραφήσεις και την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις επετειακού χαρακτήρα και ιστορικού κυρίως περιεχομένου.

Η παρουσία τους στη φετινή παρέλαση ξεχώρισε και σκοπό είχε να αναδείξει την ελληνική επανάστασή στο σύνολό της. Γι’ αυτό μεταξύ των ελληνικών σημαιών «παρέλασαν» τα επαναστατικά λάβαρα του Καστελόριζου, της Ύδρας, των Σπετσών, της Μάνης, του Μεσολογγίου και ο δικέφαλος αετός της κραταιής βυζαντινής αυτοκρατορίας με αναφορά στην 100η θλιβερή επέτειο από τη μικρασιατική καταστροφή.

Οι ενδυμασίες των μελών του αγήματος ήταν αντίγραφα φορεσιών του 19ου αιώνα και μεταγενέστερης περιόδου με αναφορά στην πολεμική εξάρτηση των Καπεταναίων, τη γιορτινή ενδυμασία με την αστική φουστανέλα και τη φέρμελη, την ανδρική βράκα των ελληνικών νησιών, της Κρήτης και των παραλίων της Μικράς Ασίας. Τη συμβολή των γυναικών στην επανάσταση του 1821 δήλωνε και η συμμετοχή γυναικών στο άγημα. Τις «ελληνικές σημαίες» συνόδευαν γυναίκες με ενδυμασίες της Ρούμελης και αυθεντικές «Καραγκούνες».

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *