Δείτε το γλυκό της εβδομάδας από τον Χρυσοβαλάντη Γούναρη που πραγματοποιείται ζωντανά κάθε Σάββατο στο εργαστήριο Χαλβαδοποιίας στην οδό Πύλης 74 στην Αγία Μονή Τρικάλων. Αυτό το Σάββατο μας παρουσίασε το εκμεκ καταιφι με βελούδινι κρέμα.
Ακολουθούν το βίντεο της παρασκευής ενώ από κάτω ακολουθούν τα υλικά και αναλυτικά οι οδηγίες.
ΕΚΜΕΚ ΚΑΤΑΙΦΙ ΜΕ ΒΕΛΟΥΔΙΝΙ ΚΡΕΜΑ
ΥΛΙΚΑ
250-300 γρ. φύλλο κανταΐφι
100 γρ. λιωμένο βούτυρο
100 γρ. καρύδι ψίχα χοντροκομμένο
400 γρ. κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
500 γρ. γάλα
100 γρ. κροκο αυγού
100 γρ. ζάχαρη
30 γρ. κορν φλαουρ
50 γρ. βούτυρο
Βανίλια
ΣΙΡΟΠΙ
φλούδα λεμονιού
ξύλο κανέλας
400 γρ. νερό
400 γρ. ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το παραδοσιακό γλυκό εκμέκ κανταΐφι, ανοίγουμε πρώτα το φύλλο κανταΐφι με τα δάχτυλα.
Σε ένα ταψί απλώνουμε το κανταΐφι σε ολη την επιφάνεια και περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο. Πασπαλίζουμε τριμμένο καρύδι και ξανά απλώνουμε κανταΐφι. Ξανά περιχύνουμε με βούτυρο .
Το ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα για 30′ περίπου να ροδίσει καλά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε 2′ σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το λεμόνι στο τέλος. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Αφαιρούμε φλούδα και κανέλα. Περιχύνουμε το κανταΐφι. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Για την κρέμα
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και λίγη ζάχαρη. Τα βάζουμε στη φωτιά.
Στο μεταξύ ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τους κρόκους. Λίγο πριν βράσει το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε και αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Την αδειάζουμε πάνω στο σιροπιασμένο κανταΐφι και το βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την στρώνουμε στο γλυκό.
Πασπαλίζουμε με καρύδι χοντροκομμένο.
Παγώνουμε το γλυκό για μία ώρα και κόβουμε σε κομμάτι
TIPS
– αντί για καρύδι μπορούμε να βάλουμε φιστικιά Αιγινης
– ψήνουμε το κανταΐφι μέχρι να ροδίσει.
– το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το σερβίρουμε
Ερωτήσεις στο email chefgounaris@gmail.com