ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
ΥΛΙΚΑ
1 ΚΙΛΟ ΑΛΕΥΡΙ
320 ΓΡ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ
500 ΓΡ ΛΑΔΙ ( ΗΛΙΕΛΑΙΟ )
250 ΝΕΡΟ
150 ΖΑΧΑΡΗ ΑΧΝΗ
20 ΓΡ ΜΠΕΙΚΕΝ
2 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΧΥΜΟ Κ ΞΥΣΜΑ
½ Κ.Γ. ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ
1 Κ.Γ. ΚΑΝΕΛΑ
ΣΙΡΟΠΙ
500 γρ. ΝΕΡΟ
700 γρ. ΖΑΧΑΡΗ
1 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΟΜΜΕΝΟ ΣΤΑ 2
2 ΞΥΛΑΚΙΑ ΚΑΝΕΛΑΣ
100 γρ. ΜΕΛΙ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό . Ρίχνουμε το μέλι ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το ξύσμα . Προσθέτουμε την άχνη και όλα τα μυρωδικά μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι πολύ καλά και προσθέτουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι . Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι απαλά έτσι ώστε να μην «κορδαρει» η ζύμη.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη ή σε σήτα για να αποκτήσει σαγρέ όψη.
Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά περίπου, έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Μόλις βγουν από το φούρνο τα ρίχνουμε ζεστά στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίσουν.
TIPS
. Για το σιρόπιασμα , τα μελομακάρονα πρέπει να είναι ζεστά και το σιρόπι κρυο.
. Τα μελομακάρονα δεν θέλουν πολύ ζύμωμα γιατί σφίγγουν .