Δείτε την συνταγή της σπάτουλας από τον Χρυσοβαλάντη Γούναρη . (Βίντεο)

Εχθές στο εργαστήριο Χαλβαδοποιίας του Γούναρη στην Αγία Μονή Τρικάλων, παρουσιάσαμε την συνταγή της σπάτουλας.

Ακολουθεί η συνταγή και η εκτέλεση της σε βίντεο.

ΣΠΑΤΟΥΛΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΥΤΙΓΚΑ

6 αβγά

250 γρ ζάχαρη

200 γρ αλεύρι

100 γρ σιμιγδάλι

100 ml  νερό

Κανέλα

Γαρίφαλο

Βανίλια

Μπεικεν

Αλάτι

80 γρ καρύδια τριμμένα

ΓΙΑ  ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

1 κιλό ζάχαρη

1 κιλό νερό

μια φέτα λεμόνι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ  

1 λίτρο γαλα

200 γρ ζάχαρη

2 αβγά

1 κρόκο

70 γρ άμυλο

Βανίλια

Αλάτι

5 ασπράδια

100 γρ ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αβγά και την ζάχαρη. Χτυπάμε για 5 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους. Μόλις είναι έτοιμο το μίγμα μας, χαμηλώνουμε ταχύτητα και ρίχνουμε το νερό.

Σε ένα σκεύος κοσκινίζουμε τα υπόλοιπα στερεά υλικά. Αλεύρι, σιμιγδάλι, κανέλα, γαρύφαλλο, βανίλια και αλάτι. Τα ρίχνουμεσταδιακά στο μίγμα αβγών ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.

Ετοιμάζουμε μια στενόμακρη φόρμα για κείκ . ρίχνουμε την μισή ποσότητα και ρίχνουμεαπό πάνω λίγα τριμμένα καρύδια . ρίχνουμεκαι το υπόλοιπο μισο και παλι από επάνωλίγα τριμμένα καρύδια.

Ψήνουμε στους 180ο βαθμούς για 35-40 λεπτά.

Ετοιμάζουμε ένα βασικό σιρόπι. Βαζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και την ζάχαρη και βράσουμε για 5΄λεπτά από την  στιγμή που αρχίζει και κοχλάζει . στο τελευταίο λεπτο ρίχνουμε και το λεμόνι.

Κάνουμε μικρές χαρακιές στην επιφάνεια της πουτίγκας και σιροπιάζουμε με ζεστο το σιρόπι και κρύα την πουτίγκα

Για την κρέμα, σε μια κατσαρόλα βαζουμε το γάλα και λίγη ζάχαρη και το αφήνουμε να ζεσταθεί.

Ξεχωριστά βάζουμε τα αβγά, τον κρόκο, την ζάχαρη, το άμυλο, την βανίλια και το αλάτι. Χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ενσωματωθούν όλα μαζί.

Μόλις το γαλα μας πάρει μια βράση το κατεβάζουμε από την φωτιά. Ρίχνουμε το γαλα στα αβγά και ανακατεύουμε αμέσως.

Ξανά ρίχνουμε το μίγμα μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει το μίγμα και έχουμε μια παχύρευστη απαλήκρέμα.

Σε ένα καθαρο σκεύος ρίχνουμε τα ασπράδια και χτυπάμε μέχρι να γίνουνμαρέγκα. Σταδιακά οσο χτυπάμε ρίχνουμε σε 3 δόσεις την ζάχαρη. Μόλις η μαρέγκα μας είναι έτοιμη την ρίχνουμε σταδιακά στην έτοιμη κρέμα μας ανακατεύοντας απαλά με μία σπάτουλα.

ΜΟΝΤΑΡΙΣΜΑ

Σε ένα ταψί 35χ25 βαζουμε στο κέντρο την πουτίγκα. Ρίχνουμε γύρω γύρω τριμμένακαρύδια.

Με μια κουταλα και οσο η κρεμά είναι ζεστήτην ρίχνουμε μέσα στο ταψί να καλύψει το ταψί μέχρι επάνω. Πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια και γαρνίρουμε με σαντιγί.

TIPS

. όταν ψήνουμε δεν ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο . πάρα μόνο όταν φτάσουμε στον ενδεδειγμένο χρόνο.

. όταν ρίχνουμε τον κρόκο με την ζάχαρη ανακατεύουμε αμέσως για να μην αφήσουμε τον κρόκο να ψηθεί

. στην συγκεκριμένη συνταγή σιροπιάζουμε με κρύα την πουτίγκα και ζεστό σιρόπι ή το αντίθετο

 

Στείλετε τις ερωτήσεις και τις προτάσεις σας στο

chefgounaris@gmail.com

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *