Δείτε αναλυτικά την συνταγή
ΠΡΟΦΙΤΕΡΟΛ
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΑ ΣΟΥ
125 γρ νερό
125 γρ γάλα
110 γρ βούτυρο
Αλάτι
15 γρ ζάχαρη
5 αυγά μεσαίο μέγεθος
140γρ αλεύρι
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
500 γρ γάλα
100 γρ κροκο αυγού
100 γρ ζάχαρη
30 γρ κορν φλαουρ
Βανίλια
ΣΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
450 γρ κρέμα γάλακτος
180 γρ σοκολάτα υγείας
80 γρ σοκολάτα γάλακτος
20 γρ κονιάκ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΓΙΑ ΤΑ ΣΟΥ
Βγάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το νερό, το βούτυρο τεμαχισμένο, το αλάτι και την ζάχαρη.
Τα εχουμε σε μεσαία φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Μόλις λιώσει το βούτυροαποσύρουμε από την φωτιά, ρίχνουμε το αλεύρι και ξαναβάζουμε στην φωτιά.
Ανακατεύουμε συνεχώς με μια κουτάλα μέχρι να στεγνώσει το μίγμα. Μόλις απορροφηθούν τα υγρά, σφίξει το μείγμα και αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, το αποσύρουμε.
Το αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ και το ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό, ώστε να χλιαρύνει, προσθέτοντας έπειτα ένα-ένα τα αβγά μέχρι να γίνει μια λεία και μαλακιά ζύμη.
βάζουμε το μίγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλο κορνε και σε μια λαμαρίνα που εχουμε βάλειλαδόκολλα σχηματίζουμε μπαλάκια 2-3 εκ. Αφήνουμεαπόσταση για να μην κολλήσουν μεταξύ τους κατά το ψήσιμο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C (στις αντιστάσεις πάνω-κάτω) και ψήνουμε για περίπου 20-30 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο μέχρι τα σου να φουσκώσουν και να χρυσίσουν. Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε για περίπου 3 ώρες να στεγνώσουν.
ΓΕΜΙΣΗ
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και λίγη ζάχαρη. Τα βάζουμε στη φωτιά.
Στο μεταξύ ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τους κρόκους. Λίγο πριν βράσει το γάλα ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε και αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάζουμε από τη φωτιά. Την αδειάζουμε σ’ ένα καθαρό σκεύος και σκεπάζουμε με μια μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της για να μην πιάσει κρούστα. Όταν η κρέμα χλιαρύνει, τη βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά για 2 ώρες.
ΣΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Βαζουμε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και την ζεστενουμε. Λίγο πριν παρει βράσει την κατεβάζουμεαπό την φωτιά και την αδειάζουμε πάνω από την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε συνεχώς με μία κουτάλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα μπλέντερ χειρός. Στο τέλος προσθέτουμε και το κονιάκ. Αφήνουμε τη σος κατά μέρος να κρυώσει ελαφρώς και να αρχίσει να γίνεται παχύρρευστη.
ΜΟΝΤΑΡΙΣΜΑ
Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγειο και την ανακατεύουμε καλά με τον αβγοδάρτη ή στο μίξερ για να γίνει λεία και απαλή.
Κόβουμε τα σου στα δύο και τα γεμίζουμε με την κρέμα με τη βοήθεια ενός κουταλιού ή με ένα κορνέ.
Τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο και περιχύνουμε απόεπάνω την σος σοκολάτας.
Στείλετε τις ερωτήσεις και τις προτάσεις σας στο chefgounaris@gmail.com