Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νικολού Στουρνάρα

Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ ΕΟΡΤΗ ΕΠΙ ΤΗ ΕΠΕΤΕΙΩ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αρματολού Νικ. Στουρνάρα

Τον Απρίλιο του 1954 στην μεγάλη αίθουσα του Κινηματογράφου «Ορφεύς», πραγματοποιήθηκε η αναγγελθείσα μεγάλη και σεμνή εορτή του ΕΜΟΤ, για την επέτειο της ιστορικής «Εξόδου του Μεσολογγίου», κατά την οποία ως γνωστόν έπεσε και ο Ασπροποταμίτης οπλαρχηγός Νικολός Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής κατά την εορτή θα γίνουν απαγγελίες των Δημοτικών τραγουδιών «Η έξοδος του Μεσολογγίου» από τη μαθήτρια Γεωργία Γραμματοπουλου της Ε’ Τάξεως του Γυμνασίου του Λυκείου Τρικάλων και «Ο Στουρνάρης» από τη μαθήτρια Ασπασία Σπήλιου της Ζ’ τάξεως του Γυμνασίου Θηλέων. Κατόπιν ο εκ Λαρίσης, έγκριτος και διακεκριμένος δικηγόρος και ιστοριοδίφης κ. Αλκιβιάδης Χατζηγιάννης θα μιλήσει με θέμα: «Η πολιορκία και η έξοδος του Μεσολογγίου».

Μετά την εορτή οι ακροατές και σύμπασα η κοινωνία μας θα μεταβούν προ της προτομής του ήρωα του 1821 Νικολού Στουρνάρα, ένθα ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Στυλιανός Χατζηστεργίου θα αποκαλύψει την προτομή και θα μιλήσει διά την αρματολική μορφή και τους αγώνες του τιμωμένου ήρωα, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή δια τους σκαπανείς της εθνικής εποποιίας του 1821. Θα κατατεθούν κατόπιν στέφανοι προ της προτομής του ήρωα και θα ανακρουσθή ο Εθνικός ύμνος υπό της Μπάντας του Α’ Σ. Στρατού, ευγενώς παραχωρηθείσης. Η τελετή των αποκαλυπτήριων τις προτομής διοργανώνεται υπό του Δήμου Τρικκαίων.

Εις την εορτή και τα αποκαλυπτήρια εκλήθησαν της Δημοτικής μας Αρχής όπως παραστούν άπασαι αι Αρχαί μας, οι Βευλευταί μας, οι οργανώσεις, Σύλλογοι και Σωματεία, οι ανάπηροι, οι πρόσκοποι και οι Ελληνίδες οδηγοί, τα Σχολεία και σύμπασα η κοινωνία μας.

Η είσοδος και συμμετοχή εις την εορτή και τα αποκαλυπτήρια της προτομής είναι ελεύθερα εις πάντες. Η εορτή τελεί υπό την Επίτιμο προστασία του κ. Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων.

ΕΓΕΝΟΤΟ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΠΡΟΧΘΕΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗΝ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Η ομιλία του Δημάρχου. – Απαγγελία ποιήματος. – Κατάθεσις στεφάνων. — Παρέστησαν και συγγενείς του ήρωος

Με επισημότητα και μεγαλοπρέπεια έγινε την Κυριακή 10-4-1954 η υπό του Δήμου οργανωθείσα εορτή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του εθνικού ήρωα Νικολού Στουρνάρα, η οποία έχει στηθεί στην πλατεία Αμερικανών και φιλοτεχνηθεί από τον γλύπτη Δημ. Γεντέκο.

Στα αποκαλυπτήρια παρέστησαν ο Σεβασμιότατος Δωρόθεος, ο νομάρχης Λιγεράκης, ο δήμαρχος Στυλ. Χατζηστεργίου, ο επιτελάρχης του Α’ Σώματος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και συγγενείς του αρματολού Νικολού Στουρνάρα, Χρ. Στουρνάρας, μέλη του δημοτικού Συμβουλίου, ο εισαγγελεύς Καρασιώτος, και αντιπρόσωποι οργανώσεων και Συλλόγων.

Εκ Στουρναρέικων αφίχθησαν και παρέστησαν εις τα αποκαλυπτήρια ο πρόεδρος της κοινότητος Ι. Παπαβασιλείου και οι συγγενείς του αρματολού Στυλ. Στουρνάρας, Θεοδώρα Στουρνάρα, Γ. Στουρνάρας, Χρ. Ποδάρας, Στυλιανή Στεργίου και άλλοι.

Μετά την ομιλία του Δημάρχου και την απαγγελία του ποιήματος «ο Στουρνάρης» από την μαθήτρια του Γυμνασίου Θηλέων Άσπα Σπήλιου, έγινε η αποκάλυψη της προτομής υπό του Δημάρχου και εν συνεχεία επακολούθησε η κατάθεση στεφάνων υπό των Νομάρχη, Δημάρχου, Λέσχη, Τρικάλων, Συλλόγου Δημοδιδασκάλων, Επιμελητηρίου, Ομοσπονδίας, Εργατικού Κέντρου, ΕΜΟΤ, Γυμνασίων και Λυκείων.

Στεφάνι επίσης κατέθεσε εκ μέρους της κοινότητος Στουρναρέικων ο Ιω. Παπαβασιλείου, κατασκευασμένο εκ κλώνων ελάτης της πατρίδος του αρματολού, και εκ μέρους των συγγενών του ο μαθητής Αθανάσιος Γ. Στουρνάρας. Τέλος τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμην του ήρωα και η όλη εορτή έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

 

 

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *