Ρίζωμα το χωριό με τους πολλούς ιερούς ναούς.

Αγία Παρασκευή

Το Ρίζωμα, χωριό των Τρικάλων το οποίο βρίσκεται μόλις 14 χιλιόμετρα από την πόλη των Τρικάλων και 13 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα εκτός των άλλων, αυτό που το καθιστά ξεχωριστό από τα γύρω χωριά αλλά και από τα περισσότερα χωριά στον Νομό Τρικάλων είναι οι πολλοί ναοί και ο Άγιος Φιλόθεος που κατάγοταν από το Ρίζωμα. 

Συγκεκριμένα το Ρίζωμα διαθέτει 8 ναούς. 

  1. Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής 
  2. Ιερός Ναός Ταξιαρχών Αρχαγγέλων 
  3. Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου 
  4. Ιερός Ναός Αγίου Φιλοθέου εκ Σκλαταίνης
  5. Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου
  6. Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος
  7. Ιερός Ναός Αναστάσεως (Κοιμητήριο)
  8. Ιερός Ναός Αγίου Κοσμά Αιτωλού. 

Πάμε όμως να τους δούμε όλους έναν έναν και να πούμε 2 λόγια για τον καθένα.

Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής. 

Είναι ο κεντρικός ναός του Ριζώματος χτισμένος στην κεντρική πλατεία του χωριού.  Είναι ο μεγαλύτερος όλων των ναών στο Ρίζωμα στον οποίο τελείται η Θεία Λειτουργία κάθε Κυριακή και τις εορτές, καθώς και το Πανηγύρι που πραγματοποιεί το χωριό γίνεται 25 Ιουλίου παραμονή της Αγίας Παρασκευής.  Επιπλέον ο ναός σύμφωνα με τις πληροφορίες του βιβλίου ΣΚΛΑΤΑΙΝΑ του κ. Αχιλλέα Καψάλη και του πρώην πρεσβυτέρου Στέργιου Λιούτα, κατεδαφίστηκε στις 27/10/1972 και η σημερινή εκκλησία θεμελιώθηκε στις 10/3/1973, αποπερατώθηκε στις 30/4/1976 και εγκαινιάσθηκε στις 6/6/1992.

Αγία Παρασκευή

Ιερός Ναός Ταξιαρχών 

Πρόκειται για ένα μικρό εκκλησάκι στον κεντρικό δρόμο του χωριού το οποίο χτίστηκε το 1764 σύμφωνα με το βιβλίο ΣΚΛΑΤΑΙΝΑ. Λειτουργεί μόνο στην γιορτή των Αρχαγγέλων Ταξιαρχών, δηλαδή  8 Νοεμβρίου και κάτι που αξίζει να αναφέρουμε, είναι ότι ακριβώς από δίπλα υπάρχει μνημείο πεσόντων Ριζωματιανών από τους Γερμανούς.

Ταξιαρχών

Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου

Πρόκειται για τον επίσημο ιερό ναό του Ριζώματος, γιαυτό τον λόγο παλιότερα έως και σήμερα τα σχολεία του χωριού στην εορτή του Αγίου Αθανασίου 18 Ιανουαρίου εκκλησιάζονταν υποχρεωτικά.  Επιπλέον είναι πολύ παλιός και σύμφωνα με το βιβλίο ΣΚΛΑΤΑΙΝΑ λέγεται ότι κτίσθηκε από την Κυρά Βασιλική το (1793 ή 1834?). Ακριβώς από δίπλα ενωμένη με τον ναό υπάρχει εκκλησιαστική αίθουσα η οποία φτιάχτηκε μεταγενέστερα από τον πρώην πρεσβύτερο Στέργιο Λιούτα και χρησιμοποιείται τόσο για το κατηχητικό των παιδιών του χωριού από τον εφημέριο όσο και μετά από την εορτή του Αγίου Φιλοθέου για κέρασμα στους πιστούς.

Άγιος Αθανάσιος

Ιερός Ναός Αγίου Φιλοθέου

Πρόκειται για τον τον προτελευταίο ναό που κτίστηκε στο Ρίζωμα. Είναι ο ναός προς τιμήν του Αγίου Φιλοθέου κτήτωρ της Ιεράς Μονής Αγίου Στεφάνου Μετεώρων και καταγόμενο από το Ρίζωμα παλιά ονομασία Σκλάταινα.  Έτσι οι Ριζωματιανοί μπορούν να είναι χαρούμενοι γιατί εκτός των πολλών ναών, το Ρίζωμα έχει βγάλει και έναν Άγιο στην Ορθόδοξη Αποστολική Εκκλησίας μας τον Άγιο Φιλόθεο.  Ο ναός πανηγυρίζει κάθε χρόνο την Κυριακή του Τυφλού και βρίσκεται δίπλα από τον ναό του Αγίου Αθανασίου.

Άγιος Φιλόθεος

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Πρόκειται για έναν ιστορικό και παλιό ναό από τον οποίο έχεις την δυνατότητα να δεις θέα όλο το Ρίζωμα από ψηλά και θυμίζει μοναστηράκι.   Σύμφωνα με το βιβλίο ΣΚΛΑΤΑΙΝΑ παλιότερα πιθανόν να ήταν μετόχι του Αγίου Στεφάνου Μετεώρων.  Νεότερα κάποια στιγμή ο ναός της Κοιμήσεως ξαναέγινε γυναικείο μοναστήρι αλλά Θεού θέλοντος δεν κατέστη αυτό δυνατόν να εδραιωθεί.  Παρόλα αυτά ο ναός  διαθέτει ξενώνες και τείχος γύρω από αυτόν και δημιουργεί έτσι μία πολύ ωραία αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας στον πιστό.  Ο Ναός πανηγυρίζει κάθε χρόνο 14 και 15 Αυγούστου, όπου προσφέρεται στους πιστούς παραδοσιακή φιλοξενία μετά το πέρας της λειτουργίας.

κοίμηση της Θεοτόκου

Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος 

Πρόκειται για ένα πολύ παλιό εκκλησάκι λίγο πιο πέρα από τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Όπως αναφέρει και ο ναός στην είσοδο πιθανόν να κτίσθηκε το 1786.  Εορτάζει κάθε χρόνο του Αγίου Πνεύματος και της Πεντηκοστής, ενώ εκτός της θέας που διαθέτει, ακριβώς από κάτω βρίσκεται το παλιό υδραγωγείο του χωριού.   Οι Ριζωματιανοί κοιτώντας από  την πλατεία προς τα πάνω θα νιώθουν ασφάλεια καθώς ο ναός της Αγίας Τριάδος και δίπλα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου μοιάζουν σαν φύλακες που κοιτούν το χωριό από ψηλά.  Μάλλον δεν ήταν τυχαία η θέση των 2 ναών.

αγία τριάδα

Ιερός Ναός Αναστάσεως 

Ο ιερός ναός της Αναστάσεως αποτελεί και αυτός με την σειρά του ιστορικό ναό στο Ρίζωμα.  Το μόνο που μπορούμε να πούμε για τον συγκεκριμένο ναό, είναι ότι είναι κτισμένος στο κοιμητήριο του Ριζώματος.

της Αναστάσεως

Ιερός Ναός Αγίου Κοσμά Αιτωλού 

Πρόκειται για τον νεότερο και τελευταίο χρονολογικά ναό που κτίσθηκε στο Ρίζωμα.  Είναι ένας μικρός και όμορφος ναός ο οποίος βρίσκεται  αρκετά πιο πέρα από το χωριό, ψηλά στα βουνά.  Για την ακρίβεια στο σημείο που κτίσθηκε το μόνο που μπορείς να δεις είναι λόφους και στάνες αγελαδοτρόφων και αιγοπροβατοτρόφων.  Πανηγυρίζει κάθε χρόνο  24 Αυγούστου.   Κοιτώντας τον ναό αισθάνεσαι ότι ο πρώην πρεσβύτερος Στέργιος Λιούτας έχτισε τον ναό για να προστατεύει τους κτηνοτρόφους που περνούν ώρες εκεί ψηλά μακριά από το χωριό.

Άγιος Κοσμάς

 

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *