Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου Καρδίτσας << Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ>> 93 χρόνια προσφοράς πολιτισμού.

Γεώργιος Καραισκάκης

Το trikalaculture.gr σας παρουσιάζει έναν ιστορικό και πολύ σημαντικό  πολιτιστικό σύλλογο,  τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυρομματίου Καρδίτσας ” Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ”.   

Ιδρύθηκε το 1927 και έχει έδρα το ιστορικό χωριό της Καρδίτσας το Μαυρομμάτι που είναι Γενέτειρα του Ήρωα του 21’ Γεωργίου Καραϊσκάκη .Το Μαυρομμάτι έχει 2.000 κατοίκους βρίσκεται στους πρόποδες των ιστορικών Αγράφων και είναι η ιστορική έδρα του Δήμου Μουζακίου . Ο Σύλλογος άρχισε τις δραστηριότητες του με σκοπό να βοηθήσει την κοινωνική , οικονομική , πολιτιστική ανάπτυξη, όπως επίσης την συγκέντρωση και διαφύλαξη αρχαιολογικού και ιστορικού υλικού του Μαυρομματίου αλλά και της γύρω περιοχής . Συντελεί στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς , και της τοπικής παράδοσής μας. Λειτουργεί με πάνω από 400 εγγεγραμμένα μέλη και έχει 4 χορευτικά τμήματα .Χοροδιδάσκαλος των τμημάτων είναι η καθηγήτρια φυσικής αγωγής Ευθυμία Γιώτη.

mavrommati_xoreutiko
Με ιδιαίτερη φροντίδα συντηρεί και εμπλουτίζει το τμήμα με τις παραδοσιακές φορεσιές . Έχει δημιουργήσει με δικές του δαπάνες Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο με σπάνια και προσωπικά εκθέματα του Γ. Καραϊσκάκη , ενδυμασίες , γεωργικά εργαλεία, και υφαντά σε ιδιόκτητο νεοκλασικό κτήριο του 1898. Έχει οργανώσει τράπεζα αίματος με την συμμετοχή κατοίκων του Μαυρομματίου . Οργανώνει και συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα , με κορυφαία αυτή των <<ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΩΝ>> που γίνεται κάθε χρόνο την τελευταία Εβδομάδα του Ιουνίου σε Νομαρχιακό επίπεδο σε όλο τον Νομό Καρδίτσας με τη συμμετοχή χορευτικών ομάδων όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό .

karaiskakeia
OLYMPUS DIGITAL CAMERΑ

Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου Καρδίτσας ” Ο Καραϊσκάκης” κ. Δημήτριο Γιώτη για όλο το πληροφοριακό υλικό και φωτογραφικό υλικό.  

Θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες αλλά 2 αφιερώματα τόσο στο χωριό Μαυρομμάτι Καρδίτσας όσο και για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη. Τα αφιερώματα θα περιέχουν  υλικό του προέδρου κ. Δημήτριου Γιώτη.

 

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *