Παραδοσιακό θρακιώτικο φαγητό «Κολάκια». (Βίντεο)

Το trikalaculture.gr ως το πρώτο πολιτιστικό site στον Νομό Τρικάλων σας παρουσιάζει ένα παραδοσιακό θρακιώτικο ζυμαρικό με όνομα «Κολάκια».
Τα κολάκια είναι πεντανόστιμα παραδοσιακά Θρακιώτικα ζυμαρικά. Είναι μια συνταγή που έφεραν στο Κρυονέρι οι Θρακιώτικης καταγωγής κάτοικοι του με τον ερχομό τους, στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1922. Την συνταγή την πήρα το 1998 από την αείμνηστη σήμερα, γιαγιά μου Σωτηρίτσα Χουβαρδα το γένος Αθηνόδωρου Γραμματόγλου γεννημένη το 1914 στο Ιντζέκιοι των Γανόχωρων της Αν. Θράκης. Η συνταγή αυτή πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα το Κρυονέρι του Λαογραφικού Μορφωτικού Συλλόγου Κρυονεριτών, στην προσπάθεια που γίνεται από τον σύλλογο όχι μονό να καταγράψει τον Λαϊκό μας πολιτισμό αλλά και να τον προβάλει ώστε να τον παραλάβουν οι επόμενες γενεές.

Η παράδοση όπως δηλώνει η ίδια η λέξη χρειάζεται δυο αυτόν που παραδίδει και αυτόν που παραλαμβάνει, τα δυο αυτά πράγματα τα συνδέει το νήμα της συνέχειας κάπου αυτό το νήμα στην σύγχρονη εποχή, κάπου κόπηκε η χάθηκε, ας προσπαθήσουμε να ενώσουμε το νήμα της συνέχειας που λέγεται παράδοση, σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ να βρούμε τα πράγματα που στο όνομα της εξέλιξης και της προόδου ξεχάσαμε η αποφύγαμε να παραλάβουμε.

 

Δειτε το βίντεο

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *