Ο Μύλος Ματσόπουλου το σημαντικότερο πολιτιστικό μνημείο στα Τρίκαλα.

Μύλος Ματσόπουλου

Ο Μύλος Ματσόπουλου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά νεότερα πολιτιστικά μνημεία της πόλης των Τρικάλων.

Ανάμεσα στα σπουδαιότερα αξιοθέατα της πόλης των Τρικάλων και ένα από τα σημαντικότερα μνημεία Βιομηχανικής Κληρονομιάς στην Ελλάδα, συγκαταλέγεται, το πάνω από 3.500 μ2 κτιριακό συγκρότημα του «Μύλου του Ματσόπουλου» μαζί με τη γύρω περιοχή των 90 στρεμμάτων, δωρεά στον Δήμο Τρικκαίων του αείμνηστου Ι. Ματσόπουλου, μεγάλου ευεργέτη της πόλης.

Ήδη ο Μύλος Ματσόπουλου μετατρέπεται σιγά – σιγά σε σημείο αναφοράς και πολιτισμικής δημιουργίας, σε πολυδύναμο κέντρο πολιτισμού όχι μόνο της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής με την λειτουργία πολλών δράσεων πολιτισμού κυρίως των νέων ανθρώπων.  Ένα βιομηχανικό κτίριο πρωτοπόρο για την εποχή του (1884), σε βαλκανικό επίπεδο, πόλος γενικότερης ανάπτυξης της πόλης στα δύσκολα χρόνια μετά την απελευθέρωση το 1881. Μέχρι τη διακοπή της λειτουργίας του, τη δεκαετία του 1980, διατήρησε σχεδόν απαράλλαχτη τη δομή της λειτουργίας του, αποτελώντας έτσι σήμερα μια ακτινογραφία της παραγωγικής διαδικασίας των αλευρόμυλων από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Ο μηχανολογικός εξοπλισμός βρίσκεται σήμερα σχεδόν ακέραιος στη θέση του, με όλες τις αντιπροσωπευτικές μηχανές της γραμμής παραγωγής αλευροποίησης του σίτου.
Το κτιριακό συγκρότημα του Μύλου έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο γιατί «αποτελεί αξιόλογο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, όπως αυτή διαμορφώθηκε τον περασμένο αιώνα στον Ελλαδικό χώρο, απαραίτητο για τη μελέτη της ιστορίας της Αρχιτεκτονικής». Η σπουδαιότητα του Μύλου εκτός από το πολύ σημαντικό κέλυφος, εστιάζεται στη συλλειτουργία των δύο ενεργειακών δυναμικών (νερό, θερμική ενέργεια και μετά ηλεκτροκίνηση) και στην ομαλή συνύπαρξη παραδοσιακής αλευροποιίας (μυλόπετρες) και πλήρους ανεπτυγμένου συστήματος κυλινδράλεσης. Το σύνολο συμπληρώνει η παραγωγική διαδικασία του μακαρονοποιείου.
Ο Μύλος Ματσόπουλου ανήκει στη βιομηχανική κληρονομιά και ως μνημείο της τεχνικής και βιομηχανικής κληρονομιάς έχει ιδιαίτερη συναισθηματική και κοινωνική αξία για την τοπική κοινωνία των Τρικάλων. Αποτέλεσε παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης στη διάρκεια της λειτουργίας του και αναπόσπαστο τμήμα της συλλογικής μνήμης της πόλης και της τοπικής ιστορίας της.

Ας Μάθουμε όμως κάποια Στοιχεία για την Ιστορία του!

1881 Απελευθέρωση της Θεσσαλίας και ενσωμάτωσή της στο νέο ελληνικό κράτος
1884 Κατασκευή του Μύλου από τους αδελφούς Αγαθοκλή (Αριστείδη, Κωνσταντίνο και Γεώργιο)
1885 (Ιούλ) Εγκαίνια του Μύλου
1890 (Σεπ) Πρώτη άδεια λειτουργίας του Μύλου
1901 (Δεκ) Δολοφονία του Αριστείδη Αγαθοκλή
1914 Η εταιρεία «Αγαθοκλής Κ.Π. και Σία» διαλύεται
1920 Στην απογραφή ο Μύλος αναφέρεται ως ένας από τους 43 σημαντικότερους κυλινδρόμυλους στον Ελλαδικό χώρο
1923–1924 Η διεύθυνση του Μύλου περιέρχεται στα χέρια του υιού του Γεωργίου Αγαθοκλή, Μ. Αγαθοκλή και η επίσημη ονομασία της εταιρείας αλλάζει σε «Μ. Γ. Αγαθοκλή και Σία»
1928 Ριζική ανακαίνιση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Μύλου από το
διευθυντή Ιωάννη Γαλάνη
1929 Αυτοκτονία του διευθυντή, Ιωάννη Γαλάνη, μέσα στο Μύλο
1930 Ο Μύλος περνάει στην ιδιοκτησία της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας
1930 (Οκτ) Επαναλειτουργία του Μύλου υπό τη διεύθυνση της οικογένειας Ματσόπουλου
1936 Θανατηφόρο ατύχημα νεαρού εργάτη στο Μύλο
1941 Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας αποφασίζει να πουλήσει το Μύλο Αγαθοκλή με όλο τον μηχανολογικό εξοπλισμό στον Ιωάννη Ματσόπουλο αντί 2.100.000 δρχ. Στο συμβόλαιο μεταβίβασης ο Μύλος αποκτά πλέον την επίσημη ονομασία «Κυλινδρόμυλος Ιωάννου Ματσόπουλου»
1943 (φθιν.) Επίταξη του Μύλου από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής
1972 Ο Μύλος εκμισθώνεται στην ομόρρυθμη βιομηχανική και εμπορική εταιρεία των Α. Κατσιάκου, Π. και Κ. Πετρόπουλου 1978 (1 Μαρ) Θάνατος του ιδιοκτήτη του Μύλου, Ιωάννη Ματσόπουλου. Στη διαθήκη του κληροδοτεί το συγκρότημα του Μύλου και την έκταση στην οποία ήταν κτισμένος στο Δήμο Τρικκαίων
1984 Οριστική διακοπή της λειτουργίας του Μύλου

Ο σημερινός Μύλος  στεγάζει  τον Δημοτικό Κινηματογράφο, το Δημοτικό Θέατρο,  την Πειραματική του Σκηνή, το Δημοτικό Εργαστήρι Ζωγραφικής, τη νέα θεατρική σκηνή “Μηχανουργείο“, την Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων, τον ΣΟΧΤ, το cine cafe και, βεβαίως, τον Μύλο των Ξωτικών.

πηγή http://mylosmatsopoulou.gr/%ce%bf-%ce%bc%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%82/

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *