Κωσταντίνος Κατσόγιαννος ένας πολύπλευρος και ταλαντούχος νέος.

Κωσταντίνος Κατσόγιαννος

Ο Κωσταντίνος Κατσόγιαννος γεννήθηκε το 1993 στη νήσο ΡΟΔΟ. Η καταγωγή του είναι από το Μαυρομμάτι Καρδίτσας όπου μένει μόνιμα μέχρι σήμερα. Από μικρός είχε έντονο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα επικεντρώθηκε σε 2 καλλιτεχνικά είδη, το θέατρο σκιών και τα έγχορδα λαϊκά μουσικά όργανα. Κατσόγιαννος 1
Ήδη από 14 ετών ξεκινά να ανεβάζει τις πρώτες του παραστάσεις «Καραγκιόζη» ενώ παράλληλα κάνει τα πρώτα του live παίζοντας μπουζούκι. Στην συνέχεια ασχολήθηκε εκτός από το μπουζούκι και με άλλα μουσικά όργανα όπως η κιθάρα και το λαούτο.

Τα τελευταία χρόνια όμως το ενδιαφέρον του έχει στραφεί σε ένα μουσικό όργανο το οποίο είναι υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα και είναι συγγενικό με το σαντούρι με βασικές διαφορές στο κούρντισμα. Το όργανο αυτό είναι το κύμβαλο ή τσίμπαλο όπως το ξέρουν πιο πολύ. Διδάχθηκε το συγκεκριμένο μουσικό όργανο από τον μοναδικό δεξιοτέχνη στην χώρα μας Κλέαρχο Κορκόβελο, με τον οποίο είχε την τύχη να παίξει μαζί του το 2017 σε Φεστιβάλ στην Τσεχία και σε διάφορα live στην Αθήνα.

Κατσόγιαννος3Ο Κωσταντίνος Κατσόγιαννος εδώ και 7 χρόνια ασχολείται επαγγελματικά τόσο με παραστάσεις θεάτρου σκιών (Καραγκιόζη) όσο και μουσικές παραστάσεις κυρίως στα Τρίκαλα και Καρδίτσα αλλά και σε όλη την Θεσσαλία έχοντας την τύχη να συνεργαστεί με διάφορους και αξιόλογους καλλιτέχνες της ευρύτερης περιοχής.
Στο σημείο αυτό ο Κωσταντίνος Κατσόγιαννος θα κάνει μια πιο διεξοδική αναφορά στο ιδιαίτερο και υπό εξαφάνιση μουσικό όργανο με το οποίο ασχολείται. Το Τσίμπαλο είχε πολύ σημαντική θέση στα παραδοσιακά συγκροτήματα κάποτε ρυθμικά και μελωδικά. Επιπλέον διαθέτει πολύ δυνατό ήχο, γεγονός που εξυπηρετούσε πολύ τα παλιότερα χρόνια που δεν υπήρχαν ηχητικά συστήματα. Στα Τρίκαλα κάποτε το Τσίμπαλο το έπαιζε ένας παλιός και πολύ καλός μουσικός της εποχής ο Κώστας Λαβίδας. Δυστυχώς όμως με την πάροδο των χρόνων πολλά έχουν αλλάξει στην μουσική. Όπως το σαντούρι αντικαταστάθηκε από το ακόρντεον αρχικά και το αρμόνιο στην συνέχεια έτσι και το τσίμπαλο το οποίο αποτελεί μουσικό όργανο υπό εξαφάνιση στην χώρα μας, καθώς πολλοί σημερινοί μουσικοί δείχνουν παντελή αδιαφορία αλλά και άγνοια για το συγκεκριμένο μουσικό όργανο.

Κατσόγιαννος2
Όσον αφορά το Θέατρο σκιών ο Κωσταντίνος Κατσόγιαννος αναφέρει ότι ήταν κάτι που του κέντρισε το ενδιαφέρον από μικρή ηλικία και συγκεκριμένα το 2002 όταν είδε από κοντά στο χωριό του Μαυρομμάτι Καρδίτσας τον Μάκη Χάρμπα. Η τέχνη του Καραγκιόζη έχει μεγάλη ιστορία και ρεπερτόριο που αφορά όλες τις ηλικίες. Ο καραγκιοζοπαίχτης πρέπει να έχει πολλά ταλέντα και δεξιότητες καθώς πρέπει να είναι παράλληλα ηθοποιός, ζωγράφος, τραγουδιστής και σκηνοθέτης. Σημαντικό επίσης είναι να κατασκευάζει τα σκηνικά και τις φιγούρες από μόνος του. Στόχος του είναι να γίνει καλύτερος και να εξελιχθεί μέσα από αυτήν την τόσο σπουδαία τέχνη. Ο ανταγωνισμός τα τελευταία χρόνια έχει μεγαλώσει αφού ολοένα και περισσότεροι νέοι καλλιτέχνες στην ηλικία του ασχολούνται με το θέατρο σκιών στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα. Πολλούς από αυτούς έχει την τύχη να γνωρίζει και να τους εκτιμάει πολύ. Τέλος ο Κωσταντίνος Κατσόγιαννος αναφέρει ότι στην Θεσσαλία στις αρχές του 20ου αιώνα υπήρχε μια από τις σημαντικές σχολές (τρόπος παιξίματος) στην Ελλάδα αλλά και ένας από τους παλιότερους και γηραιότερους καραγκιοζοπαίχτες στην Ελλάδα. Ο Βασίλης Βασβανάς γεννημένος το 1916 από την Τσαριτσάνη Ελασσόνας τον οποίο είχε την τύχη να γνωρίσει.

Απολαύστε τον εδώ με 2 βίντεο στις δυο του αγάπες την μουσική και το θέατρο σκιών.

 

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *