H Σούλα Τσιάτσιου γράφει για την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας αποτελεί ύψιστο καθήκον τόσο του γονέα, όσο και του εκπαιδευτικού.

Σε μια εποχή που τα παιδιά μας ξοδεύουν αλόγιστα το χρόνο τους μπροστά στις οθόνες σε αμφιβόλου περιεχομένου σελίδες ,η ανάγκη για καθοδήγηση στην αγορά ενός βιβλίου με αξιόλογο περιεχόμενο φαντάζει σαν κάλεσμα σειρήνας εντονότερο από κάθε άλλη φορά.

Το βιβλίο οφείλει να διδάσκει, να φωτίζει, να γαληνεύει. Η αγάπη προς αυτό ξεκινά σε πολύ νεαρή ηλικία μέσα από την οικογένεια. Τα παιδικά βιβλία είναι πλουμισμένα με εικόνες, τόσο ελκυστικές που εύκολα μπορούν να κινήσουν το ενδιαφέρον του μικρού αναγνώστη, γιατί η επιλογή του να κρατήσει το παιδί ένα βιβλίο στα χέρια του θα πρέπει να είναι εκούσια. Τα παιδιά τείνουν να μιμούνται ιδιαιτέρως στα πρώιμα χρόνια. Το να βλέπει λοιπόν το γονιό να κρατά ένα βιβλίο σε οποιοδήποτε χώρο δεν αποτελεί παρά έναυσμα για να κάνει το ίδιο. Δεν πιέζουμε ποτέ, δείχνουμε με το παράδειγμα μας.

Η επίσκεψη σε βιβλιοπωλεία, βιβλιοθήκες ,αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Το παιδί βρίσκεται μπροστά σε μια πληθώρα βιβλίων και κατευθύνεται με τη βοήθεια των υπευθύνων σε αυτά που είναι κατάλληλα για την ηλικία του. Παρατηρεί το εξώφυλλο, μελετά την περίληψη, το ξεφυλλίζει ,προσπαθεί να καταλάβει το ύφος της γραφής και εν τέλει αποφασίζει. Φυσικά μπορεί να προηγηθεί έρευνα με τη βοήθεια του γονέα στα πρώτα χρόνια ,για κριτικές ειδικών και αναγνωστών.

Η ανάγνωση είναι τόσο σημαντική για άπειρους λόγους. Παραλείποντας τα βασικά πλεονεκτήματα, όπως την απόκτηση ευφράδειας λόγου, γραπτού και προφορικού μέσα από καλογραμμένα κείμενα, το βιβλίο[γιατί αυτό είναι που μας ενδιαφέρει]οφείλει να διδάσκει, να ψυχαγωγεί, να ταξιδεύει.

Τέλος, μέσα από την ταύτιση της ιστορίας των ηρώων, τα παιδιά διδάσκονται να ελίσσονται, να αναπτύσουν κριτική σκέψη-βασικό στοιχείο υπό  τα καλέσματα των ημερών-να αποφεύγουν τους κινδύνους και φυσικά να ενισχύουν τη διάνοια τους. Ο μικρός αναγνώστης γίνεται πολυμήχανος, εφευρετικός. Τα ηθικά και πνευματικά στοιχεία που μπορεί να αποκομίσει είναι αυτά που θα συντελέσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του. Η ανάγνωση ενισχύει όλα εκείνα τα προυπάρχοντα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και βοηθά στον μετέπειτα επαγγελματικό προσανατολισμό. Η διέγερση της φαντασίας είναι αυτή που δίνει φτερά για να πετάξουν σε κόσμους συμβατούς με τα δικά τους θέλω.

Το βιβλίο αποτελεί μοναδική αξία ,ενθαρρύνετε το παιδί σας προς αυτό!

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *