Όντως! Οι Τούρκοι πλένονταν από το 1600 και δώθε. Γράφει ο Σωτήρης Κύρμπας

Όμορφο, ελκυστικό και ενδιαφέρον το ρεπορτάζ-αφιέρωμα της διαδικτυακής σελίδας της “Καθημερινής” στην πόλη μας, υπό τον θελκτικό και αυτάρεσκο (για εμάς τους Τρικαλινούς) τίτλο: “Τρίκαλα: Η πόλη που ξέρει από ευ ζην”, με την υπογραφή της Παγώνας Λαψάτη και την φωτογραφική κάλυψη του Δημήτρη Βλάικου, καθώς έρχεται και σε μια περίοδο που τα Τρίκαλα και η τοπική αγορά ευελπιστούν να πάρουν βαθιές ανάσες ενόψει και του Μύλου των Ξωτικών.

Φαντάζομαι πως ανάλογα αφιερώματα θα δουν το φως της δημοσιότητας και σε άλλα ειδησεογραφικά, ενημερωτικά έντυπα ή διαδικτυακές ιστοσελίδες τούτες τις ημέρες.

Με την ευκαιρία της πραγματικά όμορφης Χριστουγεννιάτικης “παραμυθένιας” δραστηριότητας, που διαρκεί για πάνω από ένα μήνα (σε κανονικές συνθήκες), τα Τρίκαλα όντως έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε “Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων” στην Ελλάδα και έχουν την δυνατότητα να προβάλλουν όχι μόνο τις ιδιαίτερες ομορφιές τους, αλλά και την “κληρονομιά του Ασκληπιού, την μουσική παράδοση και την διάθεση για καινοτομία” όπως επιπλέον τονίζεται στον υπότιτλο του εν λόγω άρθρου. Και βέβαια, καθώς μας διακρίνει το “ευ ζην”, δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να γευτούν απολαύσουν τους καρπούς της θεσσαλικής γης.

Όσον αφορά όμως την “κληρονομιά του Ασκληπιού”, η απουσία ενός Ιστορικού-Αρχαιολογικού Μουσείου στα Τρίκαλα γίνεται πλέον κραυγαλέα. Διότι πέραν του σύγχρονου αγάλματός του που κοσμεί την γέφυρά μας (και το άρθρο), καθώς και της διαδρομής που έκανε ο αρχαίος θεός της ιατρικής για να ανακαλύψει κατάλληλα βότανα στο Γοργογύρι και στις παρυφές του Κόζιακα, τα ίχνη του Ασκληπιού εντός της πόλης παραμένουν άφαντα.

Αντ’ αυτών καταφεύγουμε τις τελευταίες δεκαετίες να προβάλουμε το Κουρσούμ τζαμί ως (μέρος έστω) της κληρονομιά μας, ενώ προσφάτως σε κορυφαίο αξιοθέατο (!) αναδεικνύεται και το οθωμανικό λουτρό που αποκαλύφθηκε το 2006 κατά τις εργασίες μετατροπής των παλιών φυλακών σε Μουσείο Τσιτσάνη.

Το μεν τζαμί (1566-67 μ.Χ.) είναι όντως εντυπωσιακό αρχιτεκτονικά εξωτερικώς, έχει αναπαλαιωθεί κατάλληλα και ως προστατευόμενο μνημείο της UNESCO. Καλό είναι να υπάρχει και να μας θυμίζει μια περίοδο της ιστορίας μας που καλύτερα θα ήταν να αποφύγουμε, αλλά ως γνωστόν η Ιστορία δεν γράφεται με ευχολόγια. Γιατί κατά τα άλλα δεν υπάρχει επισκέπτης ή και συμπολίτης που να μην απογοητεύθηκε από το τίποτα του εσωτερικού του.

Όσον αφορά δε το οθωμανικό λουτρό που με τόσο καμάρι προβάλλουμε τα τελευταία χρόνια, το μόνο ιστορικό στοιχείο που μας παρέχει είναι πως όντως οι Τούρκοι πλένονταν κι αυτοί από τα 1600 μ.Χ. και δώθε, έστω κατ’ ανάγκην, αφού τους επιβάλλονταν προκειμένου να εισέλθουν στον ιερό τους χώρο, το τζαμί. Είναι εξάλλου κάτι που οικειοποίησαν από την αρχαιοελληνική, ελληνιστική και βυζαντινή παράδοση υγιεινής που συνάντησαν στα κατακτημένα μέρη μας.

Είναι αδιανόητο όμως να έχουμε περιορίσει τις αναφορές μας σε λίγες και μόνο πτυχές της ιστορίας μας, την ώρα που η ίδια μας η γη μας έχει προσφέρει απλόχερα κατά καιρούς πλουσιότατα στοιχεία και τεκμήρια της συνεχούς παρουσίας του ελληνισμού στην Τρίκκη-Τρίκαλα για 3.500 (τουλάχιστον) χρόνια.

Ενδεικτικώς αναφέρω: Πού είναι το υπέροχο ψηφιδωτό με την παράσταση του βασιλιά της Θράκης Λυκούργου (του 2ου μ.Χ. αι.); Πού είναι το θαυμάσιο ψηφιδωτό δάπεδο που αποκαλύφθηκε το 2005 επί της οδού Παγκάλου, σε βάθος 2-3 μέτρων, όταν η ΛΔ’ Εφορία Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων διενεργούσε (ακόμη) ανασκαφικό έργο στα Τρίκαλα; Πού είναι τα χιλιάδες (ναι χιλιάδες!) ευρήματα της κλασσικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας που έχουμε φέρει, εδώ στα Τρίκαλα, κατά καιρούς στο φως; Ακόμη και το Φρούριο που στέκει ως φάρος του βυζαντινού μας παρελθόντος έχει πολλά ακόμη να μας αποκαλύψει εάν υπάρξει ενδιαφέρον.

Σε προηγούμενο άρθρο μου είχα τονίσει πως με τα ήδη υπάρχοντα αρχαιολογικά μας φερτά κτερίσματα, αγγεία, κ.ά. γεμίζουμε άνετα ένα μεγάλο Μουσείο, και το εννοώ.

Ναι, κάποτε τα Τρίκαλα είχαν κατακτηθεί από τους Οθωμανούς-Τούρκους, όπως και ολόκληρος ο ελληνισμός. Ήταν ένα συμβάν στην Ιστορία μας που δεν μπορούμε να διαγράψουμε. Ας γίνει, με το καλό κάποτε, το Ιστορικό-Αρχαιολογικό Μουσείο των Τρικάλων (με εκθέματα των υπολοίπων 3.000 και πλέον χρόνων μας) και τότε θα δούμε πόσο αξιοθέατο είναι αυτό το τούρκικο… χαμάμ.

Σωτήρης Κύρμπας
Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα “Διάλογος” Τρικάλων 22 Νοεμβρίου 2021.

χαλβάς Γούναρης
roz-panthiras-adv1
adv-magika-grammata
banner_jonnys

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *