ΦΚΘ -Κάτια Γκουλιώνη: Η «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» επιστρέφει ως ambassador της Αγοράς 

Η Κάτια Γκουλιώνη ambassador της Αγοράς του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Με πρέσβειρα την ηθοποιό Κάτια Γκουλιώνη που αγαπήσαμε ως Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου στην ταινία Ευτυχία και με νέες δράσεις και πρωτοβουλίες που στηρίζουν το ελληνικό σινεμά, η Αγορά του 61ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (5-15/11/2020) επιστρέφει δυναμικά. Φέτος, λόγω των συνθηκών, οι βασικές ενέργειες της Αγοράς θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά.

Η Κάτια Γκουλιώνη είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά πρόσωπα του ελληνικού σινεμά. Πολυπράγμων και δραστήρια, έχει συμμετάσχει σε σημαντικές ταινίες όπως το Σύμπτωμα, το Ακίνητο Ποτάμι, την Πολυξένη και φυσικά την Ευτυχία, έχει πρωταγωνιστήσει στο θέατρο, έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις και έχει βραβευτεί ως ενδυματολόγος για τη δουλειά της στο Ακίνητο Ποτάμι του Άγγελου Φραντζή.

Ως ambassador της Αγοράς στο 61ο Φεστιβάλ θα προωθεί τις σημαντικές διεργασίες μέσα από τις οποίες προκύπτει το σινεμά του αύριο. Η Κάτια Γκουλιώνη θα φροντίσει να εξηγήσει σε όλους, δημιουργούς, δημοσιογράφους και ευρύ κοινό, τον σημαντικό ρόλο της Αγοράς, τον οποίο γνωρίζει από πρώτο χέρι.

Φέτος, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η στήριξη του ελληνικού σινεμά. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία της Αγοράς για την ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφίας. Συγκεκριμένα:

Ο ρόλος της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
• Αναδεικνύει οκτώ νέους διευθυντές φωτογραφίας ελληνικών ταινιών και τους παρουσιάζει στο πρόγραμμα Meet the Future.

• Αυξάνει τα ελληνικά πρότζεκτ που συμμετέχουν στο Crossroads Co-Production Forum.

• Εισάγει τη νέα δράση Agora Lab, στην οποία κορυφαίοι επαγγελματίες του σινεμά δίνουν πολύτιμες συμβουλές σε δημιουργούς ελληνικών ταινιών για την ολοκλήρωση των πρότζεκτ τους.

• Αφιερώνει το Thessaloniki Locarno Industry Academy International αποκλειστικά σε επαγγελματίες που ζουν στην Ελλάδα.

• Παρουσιάζει δύο επιπλέον βραβεία, ένα για ελληνικό πρότζεκτ του Crossroads Co-Productin Forum και ένα για ελληνικό πρότζεκτ των Works in Progress και Agora Lab.

• Επίσης, το διαδικτυακό εργαστήριο «Ημέρα Καινοτομίας» Europa Cinemas που απευθύνεται σε έλληνες αιθουσάρχες θα προσφέρει ιδέες και λύσεις για τη νέα εποχή του COVID-19 και τον επανασχεδιασμό της κινηματογραφικής εμπειρίας.

• Ενισχύει τη συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες θα προβληθούν σε ειδικό section στο Film Market, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση sales agents και εκπρόσωποι φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους του εξωτερικού.

Κάτια Γκουλιώνη
Φέτος ambassador της Αγοράς του 61ου Φεστιβάλ είναι η ηθοποιός Κάτια Γκουλιώνη
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει και η Κάτια Γκουλιώνη, «φέτος, το Φεστιβάλ μάς καλεί να το παρακολουθήσουμε με ένα δυναμικό σύνθημα: “Σινεμά με κάθε τρόπο”. Οι συνθήκες είναι τέτοιες που η προτροπή αυτή φαίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ. Όμως, για να παρακολουθήσουμε ως θεατές το Φεστιβάλ, πρέπει να υπάρχουν ταινίες. Να γίνονται ταινίες. Ξέρουμε ότι η διανομή των ταινιών στις αίθουσες φέτος έχει τραυματιστεί περισσότερο από ποτέ, όμως ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι οι πληγές θα κλείσουν, είναι να εγγυηθούμε ότι οι ταινίες θα συνεχίσουν να γίνονται. Η θεραπεία του τραυματισμένου κινηματογραφικού χώρου είναι η εξασφάλιση της συνέχειας της κινηματογραφικής πρακτικής. Και σε αυτό το κομμάτι, η Αγορά του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έρχεται να παίξει, φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά ένα βασικό ρόλο. Να υποστηρίξει στα 3 βασικά επίπεδα της παραγωγής (development, post production, sales) τις ταινίες και να διασφαλίσει τη συνέχεια, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να κάνουμε και να βλέπουμε σινεμά. Σινεμά με κάθε τρόπο».

Η Αγορά του ΦΚΘ, η οποία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA και στην οποία δίνονται βραβεία σε υπηρεσίες και χρηματικά έπαθλα, συνολικού ύψους 200.000 ευρώ, θα πραγματοποιηθεί online από τις 7 έως τις 14 Νοεμβρίου 2020. Η ψηφιακή βιντεοθήκη της Αγοράς επιστρέφει, σε συνεργασία με την επαγγελματική πλατφόρμα Cinando και προσφέρει σε διαπιστευμένους επαγγελματίες την ευκαιρία να παρακολουθούν online περισσότερες από 150 επιλεγμένες ταινίες από την Αγορά και από το πρόγραμμα της 61ης διοργάνωσης (ανάλογα με την έγκριση του εκάστοτε δικαιούχου).

Σας παρουσιάζουμε τις δράσεις της Αγοράς:

Meet the Future – Νέοι διευθυντές φωτογραφίας
Συνεχίζεται το Meet the Future με τη συμμετοχή επαγγελματιών του κινηματογραφικού χώρου που ζουν στην Ελλάδα. Φέτος, θα μας συστήσει οκτώ ανερχόμενους διευθυντές φωτογραφίας, ανθρώπους που διαμορφώνουν το μέλλον του ελληνικού σινεμά κι εγγυώνται την εξωστρέφειά του.

Για πρώτη φορά, ένα μεγάλο, διεθνές Φεστιβάλ, θα στρέψει την προσοχή επαγγελματιών και κοινού στον κλάδο των διευθυντών φωτογραφίας, τόσο ουσιαστικό στη μορφή και στην ουσία κάθε ταινίας. Το πρόγραμμα Meet the Future θα γίνει σε συνεργασία με την GSC – Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών και με την υποστήριξη της Canon και της ARRI.

Το Meet the Future θα παρουσιάσει νέους στην ηλικία, αλλά ήδη διακεκριμένους επαγγελματίες. Επιλέχθηκαν οι διευθυντές φωτογραφίας που έχουν κάνει μικρού μήκους ή/και μία μεγάλου μήκους ταινία, οι οποίοι είτε έχουν βραβευτεί ως διευθυντές φωτογραφίας σε ελληνικό φεστιβάλ μικρού ή μεγάλου μήκους, είτε ταινία τους μικρού ή μεγάλου μήκους έχει συμμετάσχει σε μεγάλα Φεστιβάλ του εξωτερικού (συγκεκριμένα τα Φεστιβάλ Καννών, Βενετίας, Βερολίνου, Λοκάρνο, Κάρλοβι Βάρι, Σαν Σεμπαστιάν, Λονδίνου, Ρότερνταμ, Νέας Υόρκης, Τραϊμπέκα, Τορόντο, Σάντανς, Κλερμόν Φεράν).

Σε κάθε έναν από τους συμμετέχοντες ανατέθηκε από το Φεστιβάλ να φτιάξει, με την καθοδήγηση δύο έμπειρων tutors, του Διονύση Ευθυμιόπουλου (διευθυντή φωτογραφίας) και του Αλέξη Αλεξίου (σκηνοθέτη), από ένα μονόλεπτο promo video. Αυτό θα γίνει το εργαλείο τους, το οποίο θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε επαγγελματίες της Αγοράς από όλο τον κόσμο, με στόχο να δείξουν τη δουλειά τους και να ξεκινήσουν νέες συνεργασίες.

Οι συμμετέχοντες της δράσης Meet the Future:

Γιώργος Βαλσαμής: Διευθυντής φωτογραφίας στη βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα μικρού μήκους ταινία του Βασίλη Κεκάτου Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό και εμάς. Φέτος δύο ταινίες του, τα I Am Afraid to Forget Your Face και The Last Ferry from Grass κάνουν πρεμιέρα στο Διαγωνιστικό Τμήμα και στη Cinéfondation του Φεστιβάλ Καννών.

Γιάννης Κανάκης: Συνεργάστηκε με τον Γιώργο Ζώη στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, Interruption, η οποία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας, ενώ συμμετείχε σε πολυβραβευμένες μικρού μήκους ταινίες (Yellow Fieber και Washingtonia της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, Premier Amour του Χάρη Ραφτογιάννη), που προβλήθηκαν στα Φεστιβάλ Βερολίνου και Κλερμόν Φεράν.

Μανού Τιλίνσκι: Υπέγραψε το Wasted Youth των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και Jan Vogel. Μεταξύ των μικρού μήκους του, βραβεύτηκε από την GSC για την ταινία του Μανώλη Μαυρή, Maneki Neko και, φέτος στο Φεστιβάλ Δράμας, για το Bella της Θέλγιας Πετράκη.

Φίλη Ολσέφσκι: Διευθύντρια φωτογραφίας στο ντοκιμαντέρ Express Scopelitis της Αιμιλίας Μηλού, έχει υπογράψει τις μικρού μήκους του Ανδρέα Βακαλιού, Deathcar και Μίλα, για την οποία βραβεύτηκε από την GSC (2019).

Γιάννης Σίμος: Για τη δουλειά του στη Νάρκη του Δημήτρη Τσαλαπάτη τιμήθηκε με το βραβείο της GSC. Υπογράφει τη νέα μεγάλου μήκους ταινία του Φωκίωνα Μπόγρη, Πρόστιμο.

Ασημίνα Διονυσοπούλου: Επιλέχθηκε στο Sarajevo Talents το 2018, συνεργάστηκε με τη Λήδα Βαρτζιώτη και τον Δημήτρη Τσακαλέα στο Yawth (2018) και στο Sad Girl Weekend που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Δράμας και προβλήθηκε στο online Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι.

Στέλιος Πίσσας: Έχει δουλέψει σε πολυάριθμες μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες, συμμετείχε στην πρόσφατη μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη, 8η Ήπειρος, που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Γιάννης Καραμπάτσος: Επιλέχθηκε στο Sarajevo Talents το 2018, βραβεύτηκε για τη διεύθυνση φωτογραφίας στο Mare Nostrum του Δημήτρη Αναγνώστου (Vienna Shorts 2020 – Festival du film court de Villeurbanne 2020, Βραβείο GSC Δράμα 2020, Νύχτες Πρεμιέρας 2020), ενώ υπογράφει τη νέα μικρού μήκους του Γιώργου Ζώη, Touch me.

Thessaloniki Locarno Industry Academy International (10-14 Νοεμβρίου 2020)
Το Thessaloniki Locarno Industry Academy International 2020, μία σπουδαία συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο που μετράει ήδη πέντε χρόνια, είναι εδώ! Η στήριξη του ελληνικού σινεμά είναι για εμάς προτεραιότητα. Γι’ αυτό και φέτος, έξι επαγγελματίες που ζουν στην Ελλάδα θα συμμετάσχουν στο Thessaloniki Locarno Industry Academy International, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στόχο έχει να βοηθήσει τους νέους επαγγελματίες που ειδικεύονται στην προώθηση και διανομή ταινιών.
Πηγή: iefimerida.gr

χαλβάς Γούναρης
roz-panthiras-adv1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *