ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Του γεωγράφου Ι. Μπουμπουρέση-*διασκευή σε μορφή άρθρου, ερευνητικής εργασίας( προδημοσίευση)

Η ένταξη της πόλης μας στις 100 ευρωπαϊκές οι οποίες θα είναι οι πρώτες που θα προσεγγίσουν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης οδεύοντας προς την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2030, ανοίγει εκ των πραγμάτων εκ νέου τη συζήτηση για την ανάπλαση των χώρων εντός και εκτός του Δημοτικού Σταδίου Τρικάλων. Συζήτηση που οφείλει να συμπεριλαμβάνει ολόκληρη την περιοχή από το πρώην στρατόπεδο Παπαστάθη ως και το πρώην εργοστάσιο ξυλείαςΔερπανόπουλου που βρίσκεται λίγο πριν τη γέφυρα Πάσχου στο δρόμο για το αθλητικό πάρκο Αγίου Γεωργίου στο ύψος του κυκλικού κόμβου-, σε μία ενιαία πρόταση ανάπλασης με δυνατότητα χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Μια περιοχή που αν και βρίσκεται αρκετά κοντά στο κέντρο της πόλης, συναποτελεί μαζί με τις γειτονιές από τις οποίες διέρχεται ο σιδηρόδρομος τις λιγότερο προσβάσιμες και βιώσιμες κινητικά εντός του αστικού ιστού της πόλης. Η δημιουργία ενός ενιαίου και προσβάσιμου πάρκου με αθλητικές χρήσεις για όλες τις ηλικίες, δύναται να συμβάλει όχι μόνο στην επίλυση αυτών των προβλημάτων, αλλά και στην ευρύτερη βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική του δήμου μας, αφού θα δώσει τη δυνατότητα για μια σειρά καινοτόμων δράσεων.

ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ

Δεν είναι κάτι εντελώς καινούργιο. Ήδη από τη δεκαετία του 80’ και συγκεκριμένα τον Οκτώβρη του 1984, εκατό χρόνια μετά το πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης ( 1884-1885, Μέναδρος Ποτέσσαρος), στην ιστορική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με κεντρικό θέμα το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό  είχε επισημανθεί εντόνως η προοπτική αυτή. Ο επί σαράντα έτη υπεύθυνος των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου κ.Κωνσταντίνος Κατσαρός στην εισήγηση του, αναφέρει χαρακτηριστικά: ‘Προτείνεται τέλος να φυτευτούν οι χώροι : το κέντρο της πολεοδομικής μονάδας στη θέση Στρατώνων και του γηπέδου, ο χώρος του Κουρσούμ Τζαμί και των Φυλακών, ο χώρος των Γυμνασίων -Λυκείων, Τεχνικής Σχολής, Κολυμβητηρίου στην περιοχή Μπάρας, ο χώρος γύρω από τα προτεινόμενα κέντρα υγείας, η περιοχή της Σ.Μ.Υ. όπου πρέπει να πέσουν και οι μάντρες καθώς και στα κεντρικά σημεία της πόλης όπου η έλλειψη πρασίνου είναι αισθητή και μπορεί να αντιμετωπισθεί με την πεζοδρόμηση βασικών δρόμων’’.

Επίσης, όσον αφορά την επέκταση των αθλητικών δράσεων, χαρακτηριστικό είναι το κάτωθι απόσπασμα: ‘’Για τον αγωνιστικό αθλητισμό προτείνεται η επέκταση του σταδίου σε έκταση 52 στρεμμάτων, ώστε μαζί με την έκταση του Εθνικού Σταδίου (33,3 στρ.) και το Δημοτικό  Κλειστό Γυμναστήριο (4,5 στρ.) να δημιουργείται αθλητικό κέντρο 90 στρ. για αγωνιστικό αθλητισμό Εθνικού επιπέδου’’. Επομένως, αντιλαμβανόμαστε ότι ακόμα και πριν 40 έτη περίπουυπήρχαν άνθρωποι μπροστά από την εποχή τους που διέβλεπαν την αναγκαιότητα μίας βιώσιμης ανάπλασης σε αυτούς τους χώρους.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΕΡΙΟΧΗ

Κάποια από τα βασικά προβλήματα που δημιουργούνται στην περιοχή από τις τωρινές χρήσεις γης και τους τρόπους με τους οποίους αυτές αξιοποιούνται είναι τα εξής:

1) Η απουσία ανθρωπίνων δραστηριοτήτων τις βραδινές ώρες και τις ημέρες αργίας σε συνδυασμό με το μη επαρκή φωτισμό της περιοχής πέριξ των αθλητικών εγκαταστάσεων και των σχολείων, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την άσκηση παραβατικών συμπεριφορών διαφόρων τύπων.

2) Ο μοναδικός απινιδωτής που υπάρχει στην περιοχή βρίσκεται εντός του σταδίου, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η χρήση του τις ώρες και τις ημέρες που οι εγκαταστάσεις δε λειτουργούν. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία.

3) Το γεγονός ότι στη μετά-covid 19 εποχή συνεχίζει να ισχύει –παρόλο που πλέον δεν υπάρχει έλεγχος- η είσοδος μόνο από την πλαϊνή πλευρά των εγκαταστάσεων του σταδίου, στην οδό η οποία φέρει το όνομα των αειμνήστωνΛαζαρίδη-Εξηνταφώτη, δημιουργεί μία σειρά ζητημάτων: α) αρχικά δυσχεραίνει την προσβασιμότητα στον απινιδωτή ακόμα και όταν το Στάδιο λειτουργεί κανονικά. β) πολλοί αθλούμενοι – ειδικά όσοι είναι από άλλες περιοχές και προσπαθούν να εισέλθουν από την κεντρική είσοδο-θεωρούν ότι το Στάδιο είναι κλειστό, με αποτέλεσμα να φεύγουν χωρίς να αθλούνται και ταυτόχρονα να υπερφορτώνεται το πάρκο του Αγίου Γεωργίου. Τα γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ και τένις– λόγω και του περιορισμού της προσβασιμότητας- δε χρησιμοποιούνται πλέον ιδιαίτερα, παρά την πρόσφατη ανακαίνισή τους επί αντιδημαρχίας Άκη Αναστασίου. γ) οιπτώσεις μεγάλων κλαδιών από τα δέντρα εντός κι εκτός του σταδίου είναι αρκετά συχνές σε καταστάσεις ανέμων δυνατών εντάσεων με ριπέςπου καταγράφονται ολοένα και συχνότερα στην περιοχή μας-, εγκυμονώντας κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των διερχομένων εντός και εκτός του σταδίου. δ) το γεγονός ότι συγκεκριμένοι προπονητές αθλημάτων (π.χ. τένις), έχουν κλειδιά για τις μπροστινές πόρτες– και καλώς γίνεται αυτό εφόσον δε δίνονται προσφορότερες λύσεις, ενώ οι γονείς και οι περισσότεροι αθλούμενοι αναγκάζονται να κάνουν ολόκληρο κύκλο, δε δημιουργεί μία κατάσταση ισότητας στη χρήση των δημοτικών χώρων. ε) η δυνατότητα ελέγχου και εποπτείας των γονέων δυσχεραίνει εξαιτίας του περιορισμού της προσβασιμότητας, με ότι αυτό συνεπάγεται. Στ) η σημαντική ανακαίνιση του ταρτάν του σταδίου, δεν αναιρεί το γεγονός ότι η κλειστή αίθουσα στίβου, αποτελεί μία υγειονομική βόμβα, όντας ένας χώρος που δεν αερίζεται επαρκώς, δε θερμαίνεται επαρκώς, δεν καθαρίζεται επαρκώς, ενώ πολλά από τα γυμναστηριακά της όργανα είναι ασυντήρητα.

4) Ενώ η οδός Κατσιμίδου- από το ύψος της Βασιλείου Τσιτσάνη- είναι ο πρώτος δρόμος που είχε συζητηθεί επί δημαρχίας Μ. Ταμήλου ώστενα δημιουργηθεί ποδηλατόδρομος και υπερυψωμένες διαβάσεις πεζών λόγω της αυξημένης κίνησης πληθυσμού νεαρής ηλικίας στα γήπεδα και τα σχολεία της περιοχής, εντούτοις, σχεδόν 20 χρόνια μετά αυτά τα έργα δεν έχουν προχωρήσει. Οι ταχύτητες με τις οποίες κινούνται τα οχήματα στην οδό Κατσιμίδου παραμένουν επικίνδυνα υψηλές.

5) Το στενό πεζοδρόμιο στην οδό Βασιλείου Τσιτσάνη, απέναντι από τις κεντρικές εγκαταστάσεις της Σ.Μ.Υ, δεν επαρκεί και δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας για την ταυτόχρονη και απρόσκοπτη κίνηση ποδηλάτων, πεζών, αναπηρικών αμαξιδίων, ενώ δεν υπάρχουν άλλες δίοδοι επικοινωνίας μεταξύ των οδών Κατσιμίδου και Κοσμά του Αιτωλούμε αποτέλεσμα τον απόλυτο περιορισμό των επιλογών της κινητικότητας  των πολιτών.

6) Στην εμπρόσθια πλευρά του Σταδίου, έχουν σημειωθεί πολλές φορές <<επιδρομές>> οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων με στόχο να γράψουν συνθήματα στους τοίχους και γενικότερα να βανδαλίσουν την πρόσοψη, αναστατώνοντας τους κατοίκους της. Η ύπαρξη υποσταθμού φυσικού αερίου υπάρχει το ακραίο ενδεχόμενο να γίνει παράπλευρος στόχος, σε πιθανή μελλοντική διένεξη οπαδών.

7) Η απουσία προστατευτικής φύτευσης ή άλλου μέσου προστασίας από την ηχητική όχληση του skate park, είναι κι αυτό ένα ζήτημα που δυσχεραίνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων των παρακείμενων οικιών.

8) Η λαθεμένη χωροθέτηση του skate park και των άλλων εγκαταστάσεων που σχεδιάζονται για την περιοχή, θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που κλήθηκαν να επιλύσουν. Πιο συγκεκριμένα, η κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων που θα περιλαμβάνουν πίστες skate park, parkour, pumptrack, όντας οι πιο κεντρικές αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης και ταυτόχρονα οι μοναδικές στο είδος τους, θα αυξήσουν κατακόρυφα το ενδιαφέρον για αυτά τα αθλήματα. Αν συνυπολογίσουμε σε αυτό, ότι θα εμπλακούν στη χρησιμοποίηση των εγκαταστάσεων και νέα αθλητικά σωματεία τα οποία θα διεκδικήσουν αρκετές ώρες αποκλειστικής χρήσης, αντιλαμβανόμαστε ότι η φέρουσα ικανότητα των αθλητικών αυτών χώρων, δε θα επαρκεί συνεχώς για την ικανοποίηση των αθλούμενων, οι οποίοι με τη σειρά τους θα αναζητούν άλλους αυτοσχέδιους και επικίνδυνους χώρους για την άθλησή τους. Επομένως, ο βασικός σκοπός της δημιουργίας αυτών των εγκαταστάσεων, που όπως έχει αποτυπωθεί στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο πριν τα περιοριστικά μέτρα του Μαρτίου του 2020 είναι η δημιουργία ασφαλέστερων χώρων για την άσκηση αυτών των ούτως ή άλλως σχετικά επικίνδυνων αθλημάτων, παύει να εξυπηρετείται. Η ένταξη τους όμως σε ένα ενιαίοκαι προσβάσιμο αθλητικό πάρκο, δύναται να περιορίσει σημαντικά αυτά τα προβλήματα και θα δούμε το πώς στην επόμενη ενότητα, αυτή των προτάσεων.

9) Η απουσία συντήρησης στα βοηθητικά γήπεδα, ουσιαστικά αδρανοποιεί τη χρήση τους.

10) Η διάσπαρτη εγκατάσταση γραφείων και λυομένων κτιρίων- άσχετα αν φιλοξενούν κάποιες ομάδες ατόμων με σημαντική δράση- δίπλα στο skate park, δε δημιουργεί ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον για πολίτεςκαι αθλούμενους.

ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ Η ΠΟΛΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΑΡΚΟ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ