Το γλυκό της εβδομάδας από τον Χρυσοβαλάντη Γούναρη

Ένα εκπληκτικό  κέικ με καραμέλα και χειμωνιάτικα αρώματα. Εύκολο, γρήγορο ιδανικό για το γιορτινό τραπέζι

 

ΚΕΙΚ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ

ΥΛΙΚΑ

450 γρ ζάχαρη

280γρ βούτυρο μαλακό

300 γρ Αλεύρι

15 γρ μπεικιν

½ κ.γ. τζιντζερ

½ κ.γ γαρύφαλλο

330 αβγά

150 γρ καρύδια τριμμένα

150 γρ κρέμα γάλακτος

ΓΛΑΣΟ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ

120 γρ ζάχαρη

60 γρ κρέμα γάλακτος

50 γρ βούτυρο

λίγο αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προετοιμάζουμε μια φόρμα για κέικ . την βουτυρώνουμε και την αλευρώνουμε. Επίσηςετοιμάζουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη με 100 γρ νερό. Ανακατεύουμε λίγο για να μην μας κολλήσει και κλείνουμε το καπάκι . μόλιςαρχίσει να βράζει αφαιρούμε το καπάκι και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να πάρει το χρώματης καραμέλας . αποσύρουμε από την φωτιά και το περιχύνουμε στην λαδόκολλα.

Μόλις κρυώσει η καραμέλα την σπάμε σε κομμάτια και την αλέθουμε σε ένα μπλέντερμέχρι να γίνει τρίμματα.

Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε την τριμμένηκαραμέλα , το βούτυρο , τα αβγά, το αλεύρι , το μπέικε, τα καρύδια και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα μείγμααρκετά ρευστό .

Ρίχνουμε το μείγμα μας στην βουτυρωμένηφόρμα και ψήνουμε στο 160ο για 50 λεπτά.

ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ

Ετοιμάζουμε το γλασο .

Ζεσταίνουμε την ζάχαρη σε μέτρια φωτιά μέχρινα λιώσει και να πάρει ένα καραμελέ χρώμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμεσταδιακά την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμεσυνεχώς για να μην μας πετρώσει.

Στην συνέχεια ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει. Τέλοςπροσθέτουμε το αλάτι.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί

Μόλις κρυώσει το κέικ περιχύνουμε με το γλασο και με μια σακούλα ζαχαροπλαστικήςγαρνίρουμε με σαντιγί .

Tips

. όσο ψήνεται το κέικ δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου.

. αντί για καρύδι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι ξηρο καρπό θέλουμε.

Στείλτε ερωτήσεις και απορίες σχετικά με την συνταγή στο chefgounaris@gmail.com
χαλβάς Γούναρης
roz-panthiras-adv1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *