Το γλυκό της Εβδομάδας από τον Χρυσοβαλάντη Γούναρη

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

 

ΥΛΙΚΑ

1 ΚΙΛΟ ΑΛΕΥΡΙ

320 ΓΡ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ

500 ΓΡ ΛΑΔΙ ( ΗΛΙΕΛΑΙΟ )

250 ΝΕΡΟ

150 ΖΑΧΑΡΗ ΑΧΝΗ

20 ΓΡ ΜΠΕΙΚΕΝ

2 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΧΥΜΟ Κ ΞΥΣΜΑ

½ Κ.Γ. ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ

1 Κ.Γ. ΚΑΝΕΛΑ

ΣΙΡΟΠΙ

500 γρ. ΝΕΡΟ

700 γρ. ΖΑΧΑΡΗ

1 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΟΜΜΕΝΟ ΣΤΑ 2

2 ΞΥΛΑΚΙΑ ΚΑΝΕΛΑΣ

100 γρ. ΜΕΛΙ

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό . Ρίχνουμε το μέλι ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το ξύσμα . Προσθέτουμε την άχνη και όλα τα μυρωδικά μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι πολύ καλά και προσθέτουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι . Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι απαλά έτσι ώστε να μην «κορδαρει» η ζύμη.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη ή σε σήτα για να αποκτήσει σαγρέ όψη.

Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά περίπου, έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.

Μόλις βγουν από το φούρνο τα ρίχνουμε ζεστά στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίσουν.

 

TIPS

. Για το σιρόπιασμα , τα μελομακάρονα πρέπει να είναι ζεστά και το σιρόπι κρυο.

. Τα μελομακάρονα δεν  θέλουν πολύ ζύμωμα γιατί σφίγγουν .

Στείλτε ερωτήσεις και απορίες σχετικά με την συνταγή στο chefgounaris@gmail.com

 

 

χαλβάς Γούναρης
roz-panthiras-adv1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *