«ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΜΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ Γράφει η Τσιοτινού Αθανασία, Φιλόλογος-Θεατρολόγος, Μed

ΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΜΙΔΙΟΥΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ

Γράφει η Τσιοτινού Αθανασία, Φιλόλογος-Θεατρολόγος, Μed

Αρχές Σεπτεμβρίου, λίγο πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα, συζητούσα στο σχολείο με την καλή φίλη και συνάδελφο, Αντωνούλα Γεωργία, Θεολόγο, για τις εξορμήσεις της σε χωριά της περιοχής μας και για τα «διαμαντάκια» που έχουμε στο νομό μας, παλιές εκκλησίες, γεφύρια, παλιά κτίσματα. Εξεπλάγην ευχάριστα όταν μου είπε ότι επισκέφτηκε με το σύζυγό της, τον πατέρα Αθανάσιο Τύμπα,  τα γεφύρια του Κεραμιδίου. Ειλικρινά, ντράπηκα όταν διαπίστωσα ότι εκτός από το γεφύρι που βλέπουμε καθώς πάμε Παλαμά -το έχω συνδέσει με την επίσκεψη στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, στο χωριό Μεταμόρφωση, που πήγαινα κάθε καλοκαίρι με τον πατέρα μου, όταν ήμουν μικρή– υπάρχει και άλλο γεφύρι, το οποίο διασώζεται σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά δεν φαίνεται ούτε από το δρόμο, ούτε μπορείς να το βρεις εύκολα, αν δεν πας εκεί με κάποιον που γνωρίζει καλά τη γεωγραφία του τόπου.

Oφείλω να ομολογήσω την άγνοιά μου σχετικά με την ονομασία του μεγάλου γεφυριού ή Παλιογέφυρουστην έξοδο του χωριού προς Καρδίτσα. Τόσα χρόνια νόμιζα ότι αυτό είναι το γεφύρι του Αλή Εφέντη. Μεγάλωσα στο Ζάρκο, έχω επισκεφτεί πολλές φορές το Κεραμίδι, είχα ακούσει πολλές φορές για το γεφύρι του Αλή Εφέντη, έβλεπα το μεγάλο γεφύρι προς Βλοχό, ωστόσο δεν κατέβηκα ποτέ κάτω να δω το γεφύρι από κοντά, ούτε αφιέρωσα ποτέ χρόνο στην ταύτισηγεφυριού και ονόματος.

Οι αφηγήσεις της συναδέλφου μου εξήψαν την περιέργεια και προσπάθησα να εντοπίσω το γεφύρι το άλλο, το μικρότερο, την ύπαρξη του οποίου αγνοούσα. Τελικά, δεν κατάφερα να το βρω μόνη μου, χωρίς τη βοήθεια κάποιου που γνωρίζει καλά την περιοχή ή το έχει επισκεφτεί ξανά. Έψαξα στο διαδίκτυο και βρήκα πληροφορίες για τα γεφύρια του Κεραμιδίου, το μεγάλο γεφύρι του Κεραμιδίου ή Παλιογέφυρο, στο δρόμο για Βλοχό και το γεφύρι του Αλή Εφέντη -όπως αναφέρεται σε κάποιες πηγές-, μέσα στα χωράφια.

Αφού εγώ δεν μπορούσα να εντοπίσω το γεφύρι, ζήτησα από τη συνάδελφο που το είχε «ανακαλύψει» στις εξορμήσεις της να έρθει και να μου το δείξει. Το Σάββατο, λοιπόν, στις 5 Σεπτέμβρη μαζί με τη συνάδελφο, τον πατέρα Αθανάσιο Τύμπα και την αδερφή μου Κωνσταντινιά επισκεφτήκαμε το Κεραμίδι και τα γεφύρια του. Χάρη στη φίλη και πρόεδρο του Μουσικού Συλλόγου Φαρκαδόνας «Ο Αμφίων» κ. Μπασιάκου Βάσω ήρθα σ’ επαφή με τον πρόεδρο της κοινότητας Κεραμιδίου, κ. Βασίλη Θεοδώρου, ο οποίος προσφέρθηκε με ευχαρίστηση να μας ξεναγήσει στα όμορφα αρχιτεκτονήματα του χωριού του και να μας μιλήσει γι’ αυτά. Η έκπληξή μας μεγάλη, γιατί ενώ περιμέναμε να δούμε δύο γεφύρια, τελικά ο κ. Θεοδώρουμας έδειξε τρία γεφύρια, το μεγάλο γεφύρι ή Παλιογέφυρο, το γεφύρι στη θέση Βαζούρια και το γεφύρι του Αλή Εφέντη!

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου, πέρα από τα δύο γεφύρια που σώζονται σε αρκετά καλή κατάσταση, υπάρχει και τρίτο γεφύρι, το οποίο είναι κατεστραμμένο, το έχουν μπαζώσει με τσιμέντο και αυτό είναι το περίφημο γεφύρι του Αλή Εφέντη! Ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κεραμίδι, ζει στο Κεραμίδι και θυμάται τα γεφύρια από μικρό παιδί, τόσο αυτός όσο και οι συγχωριανοί του. Άλλωστε, οι μαρτυρίες του επιβεβαιώθηκαν όταν μας έδειξε το μέρος που άλλοτε ήταν το γεφύρι και τώρα κείτεται ένας σωρός από πέτρεςτου γεφυριού.

Ψάχνοντας υλικό για τα γεφύρια, διαπίστωσα ότι σεόλες τις πηγές αναφέρονται δύο γεφύρια. Για το Παλιογέφυρο ή μεγάλο γεφύρι δεν διίστανται οι απόψεις ως προς την ονομασία. Το πεντάτοξο γεφύρι μέσα στα χωράφια, αλλού φέρεται ως γεφύρι του Αλή Εφέντη και αλλού απλά ως γεφύρι στη θέση Βαζούρια. Όπως και να ονομάζεται πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεφύρι. Είναι το μοναδικό πεντάτοξο γεφύρι του νομού Τρικάλων που σώζεται ακέραιο.

Μεγάλο, επιβλητικό και πεντάτοξο είναι και αυτό της Σαρακίνας, στην Καλαμπάκα. Δυστυχώς, αυτό δεν σώζεται ατόφιο. Καταστράφηκε και στις προσθήκες που έγιναν δεν τηρήθηκαν οι αρχικές προϋποθέσεις. Οι τσιμεντώσεις διακρίνονται ακόμη και από μακριά. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη η προβολή και η αναστήλωση του μοναδικού πεντάτοξου γεφυριού που σώζεται στα Τρίκαλα, το γεφύρι στην τοποθεσία Βαζούρια ή, σύμφωνα με κάποιες άλλες πηγές, γεφύρι του Αλή Εφέντη.

Νομίζω, ότι έφτασε η ώρα να πούμε δυο λόγια για τα γεφύρια που συναντάμε επισκεπτόμενοι το Κεραμίδι.  Το Μεγάλο γεφύρι του Κεραμιδίου, γνωστό στην περιοχή ως Παλιογέφυρο αποτελεί ένα μοναδικό και ξεχωριστό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Όπως προαναφέρθηκε, το γεφύρι βρίσκεται στη νότια είσοδο του χωριού Κεραμιδίου του Δήμου Φαρκαδόνας και απέχει από τα Τρίκαλα 31,5 χλμ. Πρόκειται για ένα τετράτοξο γεφύρι με ανοίγματα ημικυκλικής μορφής.