Συλλογισμοί και Σκέψεις. Γράφει ο Δημήτρης Βάκης

Συλλογισμοί και Σκέψεις

Μέσα στον κυκεώνα των αναδυόμενων προβλημάτων που εμφανίζονται σχεδόν καθημερινά πια στη ζωή μας και βιώνοντας όλοι μας πλέον μία βίαιη καινούργια κοινωνική κατάσταση ένιωσα την ανάγκη να θίξω το παρακάτω θέμα. Γράφοντας αυτό το άρθρο κατάλαβα για ακόμη μία φορά πως όλα τα θέματα του κοινωνικού βίου συνδέονται, συμπληρώνονται και πολλές φορές μέσα τους εμπεριέχονται θραύσματα μίας στρέβλωσης που συνήθως δημιουργεί κενά και αδιέξοδα.

Θα ξεκινήσω το συλλογισμό μου όπως συνηθίζω να κάνω με τη διατύπωση ενός ορισμού « Δημόσια Διοίκηση χαρακτηρίζεται γενικά το σύνολο των νόμιμων μέσων και ενεργειών που αποσκοπούν στην επίτευξη συγκεκριμένου αποτελέσματος για την ικανοποίηση του γενικού συμφέροντος των πολιτών ενός κράτους ». Προσθέτουμε ότι σαν μέρος του κρατικού μηχανισμού αποτελεί και εκτελεστική εξουσία. Τα εξαγόμενα του ορισμού, πυρήνας αυτού και η ουσία του είναι η φράση προς ικανοποίηση του γενικού συμφέροντος των πολιτών. Το Διοικητικό Δίκαιο είναι το σύστημα των κανόνων που οργανώνουν και ρυθμίζουν τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και με τη σειρά του αποτελεί ζωτικό στοιχείο του Συνταγματικού Δικαίου. Νομίζω πως έως αυτό το σημείο εξηγούνται όλα όμορφα και απλά, τονίζω δε ότι δε κατέχω την επαγγελματική ιδιότητα ούτε του δικηγόρου, ούτε του κοινωνιολόγου και λοιπών κοινωνικών επιστημών απλά καταθέτω την σκέψη μου ως απλός πολίτης που δικαιούται, παρατηρεί και αναζητά.

Πάρα πολλές φορές γινόμαστε οι ίδιοι μάρτυρες και βλέπουμε καταστάσεις στο δημόσιο βίο που όχι μόνο δεν ικανοποιούν το δημόσιο συμφέρον αλλά αντιθέτως μας ταλανίζουν και μας δημιουργούν αυξανόμενο άγχος χωρίς πραγματικό λόγο και αιτία. Με απλά λόγια κάποιες φορές νιώθεις πως τιμωρείσαι, πως σπαταλάς τις ώρες σου και πως για κάποιο λόγο κάτι η κάπου χρωστάς και πως αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσεις. Πόσοι από μας δεν έχουμε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να χρειάζεται να διεκπεραιώσουμε μια προσωπική μας εργασία σε κάποιο δημόσιο φορέα και να σπαταλούμε ώρες και ώρες από γραφείο σε γραφείο για κάτι που με το δικό μας λιγοστό μυαλό θα θεωρούσαμε πολύ απλό.

Συνεχίζοντας, σκέφτομαι πως η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης υπονομεύεται συνήθως από τον μεγάλο όγκο των φορέων, την κακή οργάνωση, την ελλιπή συνεργασία, τον ανεπαρκή έλεγχο και την έλλειψη οράματος για την επόμενη μέρα. Συμπληρώνουμε ακόμη, τον μεγάλο αριθμό και την πολυπλοκότητα των νόμων – διατάξεων που φαίνεται πλέον να μην υπηρετούν τον σκοπό τους και να δημιουργούν μία χαώδη κατάσταση. Εμείς οι ίδιοι γινόμαστε μάρτυρες όταν παρατηρούμε  σε κάποια εργασία, να μην υπάρχει σαφή κατεύθυνση κάτι που επαγωγικά οδηγεί σε αδυναμία ανάληψης ευθύνης. Σίγουρα βέβαια σε όλα αυτά που αναφέρω υπάρχουν και κάποια φωτεινά σημεία πλην όμως, αυτά φαντάζουν σα σταγόνα στον ωκεανό.

Κλείνοντας θα πρέπει να αναφέρω πως στη νέα εποχή που διανύουμε η ψηφιακή τεχνολογία έρχεται σαν από μηχανής Θεός να προσφέρει σωστές και γρήγορες υπηρεσίες καθώς και ένα σωρό ευκαιρίες για ολική αναδόμηση του δημοσίου τομέα, κάτι που σίγουρα βλέπουμε να γίνεται με μικρά μικρά βήματα. Μη θέλοντας ο λόγος μου να είναι απλά καταγγελτικός θα δοκιμάσω να δώσω ένα μικρό παράδειγμα πάνω σε κάτι που βλέπω να ταλαιπωρεί πολλούς. Σε όλα τα Site των υπουργείων η ακόμη και στο Taxis θα μπορούσε να υπάρχει ένα μικρό παράθυρο (tutorial – οδηγιών – βίντεο) για κάποιες βασικές λειτουργίες που θα καθοδηγούν τον κάθε πολίτη και θα τον βοηθούν να εκτελεί την εργασία του. Μια μικρή ιδέα που σε κάποιους σίγουρα θα έδειχνε πως πραγματικά οι όποιες νέες υπηρεσίες βρίσκονται εδώ για να υπηρετήσουν και να ωφελήσουν πραγματικά τον κάθε Πολίτη.

Βάκης Δημήτρης

Απόφοιτος Κλινικής Ψυχολογίας Εξαρτήσεων

χαλβάς Γούναρης
roz-panthiras-adv1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.