Κάνα χειροκρότημα για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας θα έχουμε; του Σωτήρη Κύρμπα

Κάνα χειροκρότημα για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας θα έχουμε;

 

Χωρίς αποτρεπτική δύναμη δεν μπορείς να έχεις καρποφόρα διπλωματία

 

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας αντιμετωπίζουν με απόλυτη επιτυχία την υβριδική ή ακόμη και απροκάλυπτη επίθεση που δέχονται εδώ και έξι μήνες από τις αντίστοιχες δυνάμεις της Τουρκίας στην ξηρά, στον αέρα και στην θάλασσα.

Με την επιτυχέστατη αντίσταση που ξεκίνησε τον Μάρτιο στον Έβρο και φθάνει μέχρι σήμερα στα ανοιχτά του Καστελόριζου ή ακόμη και στον βυθό του Αιγαίου οι Έλληνες στρατευμένοι έδωσαν ηχηρότατες απαντήσεις (βλέπε “σφαλιάρες”) στο πεδίο και ανάγκασαν τον Ερντογάν και τα τσιράκια του να αρκούνται σε λεκτικές απειλές οι οποίες σχεδόν πάντα ξεφεύγουν ακόμη και της κοινής λογικής,

Επέτρεψαν όμως πάνω από όλα την χώρα μας να κινείται με μεγαλύτερη άνεση (και ταχύτητα) στο διπλωματικό πεδίο, σε σημείο τέτοιο που αρχίζει να αχνοφαίνεται πλέον η διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας. Έτσι, σε λίγους μήνες είχαμε την Ελληνοϊταλική και Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, που εκκρεμούσαν επί δεκαετίες, ενώ και η επέκταση των χωρικών υδάτων μας στα 12 μίλια (που εφαρμόζουν όλα τα άλλα κράτη του κόσμου, πλην της Τουρκίας) επιτέλους εκστομίσθηκε από ελληνική κυβέρνηση. Κόντρα και παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει διακηρύξει ότι μία τέτοια κίνηση από τη μεριά της Ελλάδας συνιστά για αυτήν αιτία πολέμου (casus belli).

Αυτή η σχετική αυτοπεποίθηση σε διπλωματικό επίπεδο πηγάζει από το γεγονός ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις -και κυρίως το πολεμικό ναυτικό και η αεροπορία μας- απομυθοποιούν καθημερινά στο πεδίο τον αυτοπροβαλλόμενο “δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ”.

Ο μύθος αυτός είχε αρχίσει να καταρρίπτεται εδώ και καιρό στη Συρία και τη Λιβύη: Οι επιδόσεις των τουρκικών δυνάμεων απέναντι σε ελαφρά οπλισμένους και ασύντακτους αντάρτες και πολιτοφύλακες ήταν σχεδόν ανύπαρκτες.

Εκεί όμως που η απομυθοποίηση έβγαλε τον Ερντογάν “έξω από τα ρούχα του” ήταν τα περιστατικά που σημειώθηκαν στην θάλασσα και στον αέρα απέναντι στην Ελλάδα.

Η “επακούμβηση” της παλαιότερης φρεγάτας του ελληνικού στόλου (Λήμνος) με την νεώτερη φρεγάτα του τουρκικού (Κεμάλ Ρέις), πέραν της χειρουργικής ακρίβειας των χειρισμών του αντιπλοίαρχου Γιάννη Σαλιάρη, προκάλεσε τραγέλαφο για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό παγκοσμίως.

Ακολούθησε το περιστατικό με τον εντοπισμό των πέντε τουρκικών υποβρυχίων, το ένα ανάμεσα σε Σκύρο και Εύβοια, το άλλο στον Καφηρέα και άλλα τρία στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου, ένα εκ των οποίων αναδύθηκε εκπέμποντας σήμα παράδοσης!

Και βέβαια η άφιξη οκτώ συνολικά ελληνικών F-16 στο αεροδρόμιο Ανδρέας Παπανδρέου της Κύπρου, όταν παρά το γεγονός ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είχαν προετοιμαστεί εντατικά για να παρεμποδίσουν τα ελληνικά μαχητικά, εντέλει τα εντόπισαν λίγο πριν… προσγειωθούν στην Πάφο.

Παρά το άτυπο “εμπάργκο” που έχουν επιβάλλει στις Ένοπλες Δυνάμεις όλες οι κυβερνήσεις, από την Ολυμπιάδα του 2004 και μετά, ο Ελληνικός Στρατός στον Έβρο, η Πολεμική Αεροπορία στους ουρανούς και το Πολεμικό Ναυτικό πάνω και κάτω από τη θάλασσα απέδειξαν στην πράξη το ποιος “κάνει κουμάντο” στο Αιγαίο, κερδίζοντας τον πόλεμο νεύρων και εντυπώσεων, με τον οποίο φιλοδοξούσε ο Ερντογάν να κερδίσει πόντους, τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και σε ψυχολογικό.

Τους αξίζει ένα χειροκρότημα!

 

Σωτήρης Κύρμπας

Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα “διάλογος” Τρικάλων 31 Αυγούστου 2020

χαλβάς Γούναρης
roz-panthiras-adv1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.