Εκλογές τον Οκτώβριο! Γράφει ο Σωτήρης Κύρμπας

Κανείς δεν περίμενε πως την επαύριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ελλάδας στις Η.Π.Α. καθώς και την προφανέστατη στήριξη που παρείχαν σύσσωμοι οι θεσμικοί φορείς της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην χώρα μας, θα τερματίζονταν οι τουρκικές προκλήσεις και επιθετικές κινήσεις της γείτονος.

Αντιθέτως, ο έντονος εκνευρισμός του Ερντογάν και των ισλαμοφασιστών παρατρεχάμενών του ήταν επόμενο και αναμενόμενο να μετακυλήσει τόσο στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας όσο και στις θαλάσσιες περιοχές μας.

Κανείς δεν περίμενε πως το βέτο που ασκεί η Τουρκία κατά της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα την οδηγήσει στην πόρτα της εξόδου… αύριο.

Αντιθέτως, πράγμα που διακρίνεται διά γυμνού οφθαλμού, εάν αναλογιστούμε την πορεία των πραγμάτων τα τελευταία 2-3 χρόνια κατά τα οποία η Τουρκία απομονώνεται σταδιακώς όλο και περισσότερο από τον Δυτικό κόσμο. Έχει μετατραπεί σε “μαύρο πρόβατο” ακόμη και εκεί που κάποτε αποτελούσε το “διαμάντι του στέμματος”, στο ΝΑΤΟ!

Ήδη πάντως και οι φωνές εντός της Συμμαχίας σε βάρος της είναι ευκρινέστατες και ευθείς. Χαρακτηριστικό είναι προχθεσινό κεντρικό άρθρο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg στο οποίο αφού γίνεται λόγος για “επαναλαμβανόμενο τραμπουκισμό του Ερντογάν” καταλήγει προτείνοντας πως “μέχρι ο Ερντογάν να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, η συμμετοχή της Τουρκίας στον σχεδιασμό και τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ θα πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο και ο πρόεδρός της θα πρέπει να υποβιβαστεί στην δεύτερη σειρά -κυριολεκτικά και μεταφορικά- στις συγκεντρώσεις των ηγετών της συμμαχίας”.

Έξω λοιπόν πάμε καλά.

Αλλά και στο εσωτερικό παρά τις απανωτές κρίσεις, την ακρίβεια και τις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία δύο χρόνια η κοινωνία μας, δεν φαίνονται σημάδια της καταστροφής που επικαλούνται οι κάθε λογής αντιπολιτευόμενοι. Χαρακτηριστικά είναι τα δημοσκοπικά αποτελέσματα της GPO που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα “Τα Νέα” του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με τα οποία η κυβερνητική δέσμη μέτρων αξιολογείται θετικά το 46,2% των πολιτών έναντι του 50,1% που απαντά αρνητικά. Αποτελέσματα απολύτως φυσιολογικά δεδομένου πως κάθε λογικός άνθρωπος θα ήθελε περισσότερα. Αρκεί να υπήρχαν.

Εν πάσει περιπτώσει πρόκειται για την αέναη αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης που σε κάθε δημοκρατικό πολίτευμα (τονίζω το δημοκρατικό) συνέβαινε και θα συμβαίνει ες αεί.

Εκεί όμως που ο αντιπολιτευτικός λόγος εκτρέπεται σε τοξικό είναι στα εθνικά μας θέματα. Εκεί που θα περίμενε κάθε λογικός άνθρωπος (και πατριώτης πρωτίστως) ένα μίνιμουμ συναίνεσης, η αντιπαράθεση έχει εξελιχθεί σε άσπρο-μαύρο. Κάτι αναμενόμενο από “κόμματα” όπως του Βελόπουλου που δεν κρύβει πως είναι πράκτορας των Ρώσων ο άνθρωπος, ή από τα υπολείμματα του πάλαι ποτέ κομμουνισμού που θεωρούν πως ο Πούτιν είναι καλός γιατί επιτίθεται στο… ΝΑΤΟ, ή έστω από γεροντοφρικιά που ακόμη υποστηρίζουν πως “το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του”.

Είμαστε αθεράπευτα δημοκρατικοί και δικαίωμα απόψεων και επιλογών έχουν όλοι!

Δυστυχώς όμως αυτή η τοξικότητα, αυτό το άσπρο-μαύρο, υποδαυλίζεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ούτε λίγο ούτε πολύ -αναφερόμενο στις προχθεσινές παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών στην Αλεξανδρούπολη- επιτίθεται πρωτίστως στην κυβέρνηση, χωρίς έστω φραστικώς να τις καταδικάζει.

Δεδομένης της απειλής και των προκλήσεων που το επόμενο διάστημα θα ενταθούν από τον στριμωγμένο Ερντογάν, η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Επιβάλλεται τώρα να ξεκαθαρίσει. Σε δημοκρατικά καθεστώτα αυτό μεταφράζεται σε εκλογές! Εξάλλου τον Οκτώβριο δεν θα είναι και τόσο πρόωρες, 6-7 μήνες πριν την λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης.

Εκλογές κανονικές, με δικαστικούς να πλαισιώνουν τις εφορευτικές επιτροπές (όπως πάντα) και πάνω απ’ όλα με πολλούς υποψηφίους, όχι μόνο έναν.

Πού ξέρεις; Μπορεί και να επικρατήσουν όσοι επιλέγουν να συνθηκολογήσουμε με την Τουρκία για να μην έχουμε… πόλεμο.

Υ.Γ.: Αναπολώ την εποχή που ο Ανδρέας Παπανδρέου (στην αντιπολίτευση τότε) προέτρεπε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (κυβέρνηση), “βυθίσατε το Χόρα”. Τί να συγκρίνουμε με το “επίπεδο” της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης…

Σωτήρης Κύρμπας
Πρώτη δημοσίευση εφημερίδα “Διάλογος” Τρικάλων 23 Μαΐου 2022.

χαλβάς Γούναρης
roz-panthiras-adv1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.