Είναι πολλά τα λεφτά Νόβακ. Γράφει ο Σωτήρης Κύρμπας

Η υπόθεση Τζόκοβιτς που εδώ και αρκετές ημέρες απασχολεί έντονα την παγκόσμια κοινή γνώμη είναι ένα πολύ καλό μάθημα προς όλους, πρωτίστως όμως για το ελληνικό κοινό που είτε ταυτίζεται είτε όχι με την στάση του κορυφαίου τενίστα έχει την δυνατότητα να εξάγει -θα έλεγα εύλογα- τα συμπεράσματά του.

Πρώτα απ’ όλα για τον ίδιο τον πρωταγωνιστή: Το γεγονός ότι πρόκειται για τον καλύτερο τενίστα στον κόσμο, έναν από τους κορυφαίους αθλητές και ταυτόχρονα έναν νέο με πολύ καλό χαρακτήρα (σπάνιο για την ηλικία και την φήμη του) και με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, δεν τον καθιστά ειδήμονα στα πάντα. Στα πλούσια προσόντα του δεν περιλαμβάνονται γνώσεις ιατρικής και μάλιστα σε επίπεδο να διαγιγνώσκει τον κίνδυνο μιας πανδημίας ή να έχει επιστημονική άποψη εάν τα εμβόλια είναι ικανά να μας προστατεύσουν ή όχι. Η συμπάθειά μου για τον Νόβακ Τζόκοβιτς πάντως δεν περιορίζεται ακόμη και τώρα που δεν συμφωνώ με την αντιεμβολιαστική στάση του.

Εκείνο που έχει σημασία να δούμε λίγο πιο προσεκτικά είναι η αντιμετώπισή του από τις Αυστραλιανές Αρχές.

Αναφέρομαι σε μία χώρα που μέχρι την περασμένη άνοιξη ήταν υπόδειγμα παγκοσμίως στην αντιμετώπιση της πανδημίας και μέσα σε λίγους μήνες μετατράπηκε στο ακριβώς αντίθετο: Παράδειγμα προς αποφυγή, κυριολεκτικώς ένα “μπάχαλο”, που αν το έλεγες πριν από 2-3 χρόνια αυτό για την Αυστραλία και τους σπουδαίους αγγλοσαξονικούς της θεσμούς θα σε περνούσαν για τρελό (τουλάχιστον).

Σε κανονικές -ακόμη και εν μέσω κορονοϊού- συνθήκες η υπόθεση Τζόκοβιτς θα είχε λήξει σε μία ημέρα, να μην πω σε λίγες ώρες. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν και στην Αυστραλία δεν επιτρέπουν σε κανέναν αλλοδαπό να εισέρχεται στην χώρα ανεμβολίαστος, οποιοσδήποτε κι αν είναι αυτός. Έτσι ο συμπαθέστατος Νόβακ, σε κανονικές συνθήκες, θα έπαιρνε το επόμενο αεροπλάνο της επιστροφής του στο Μονακό όπου μένει ή στην Σερβία όπου είναι η πατρίδα του και οι συγγενείς του.

Να όμως που το Australian Open δεν είναι… μπακάλικο της γειτονιάς. Τα οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών που συνδέονται με την διοργάνωση είναι τεράστια και η απουσία του κορυφαίου τενίστα θα ήταν καταστροφική για τα ταμεία τους. “Είναι πολλά τα λεφτά Άρη” είναι η οικεία μας έκφραση για να το εμπεδώσουμε, τόσο πολλά, που δεν άφησαν ασυγκίνητο ακόμη και τον πλέον “ανιδιοτελή” αυστραλιανό δεσμό.

Έτσι ξεκίνησε ο.. μύλος (όχι των ξωτικών που στην μικρή μας πόλη καλά τα πήγε): Με την μεν Ομοσπονδία Τένις της Αυστραλίας να διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει πρόβλημα με βάση τα έγγραφα που ο αθλητής έχει παρουσιάσει, το υπουργείο Υγείας καθώς και την κυβέρνηση της χώρας να αρνείται την είσοδό του λόγω μη εμβολιασμού του, τους δικηγόρους του να υποστηρίζουν πως είχε νοσήσει με Covid-19 τον περασμένο μήνα αλλά δεν εμφάνισε συμπτώματα και τις αρχές του αεροδρομίου της Μελβούρνης να τον ανακρίνουν επί 6ωρο πριν του δοθεί άδεια να κοιμηθεί σε ξενοδοχείο για πρόσφυγες!

Κατά την ταπεινή μου γνώμη η αμετροεπής διαχείριση του θέματος Τζόκοβιτς, ΚΑΙ στην αντιμετώπιση της πανδημίας θα αποτύχει ΚΑΙ τις οικονομικές απολαβές της αυστραλιανής διοργάνωσης θα καταβαραθρώσει.

Στο περασμένο φύλλο του “διαλόγου” είχα γράψει πως -τηρουμένων των αναλογιών- στην Ελλάδα δεν τα πάμε άσχημα όσον αφορά την διαχείριση της πανδημίας και των επιπτώσεών της, εκφράζοντας επιπλέον την αισιοδοξία μου, γεγονός που ίσως ξένισε ορισμένους φίλους και αναγνώστες. Να όμως που συγκρίνοντας, γιατί μόνο έτσι μπορείς να αξιολογήσεις το κάθε τι, τα γεγονότα είναι προφανή: Η Ελλάδα σε καμιά φάση της πανδημίας δεν μετατράπηκε σε “μπάχαλο”, όσο και αν το επεδίωξαν ορισμένοι κύκλοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι. Μελλοντολόγος δεν είμαι αλλά όλα δείχνουν πως με λίγη ακόμη υπομονή θα βγούμε σχετικά αλώβητοι απ’ το τούνελ.

Η Ελλαδίτσα μας έχοντας στο συλλογικό DNA της εδώ και χιλιετίες το “μέτρον” και διαθέτοντας στο οπλοστάσιό της μία ακόμη σπουδαία λέξη, το “φιλότιμο”, θα τα καταφέρει!

Υ.Γ.: Έχετε ακούσει ή έχουν πέσει στην αντίληψή σας περιπτώσεις νέων αποδήμων στην Δυτική Ευρώπη που “πετάγονται” με την πρώτη ευκαιρία στον γιατρό τους στην Ελλάδα, γιατί εκεί έξω δεν βρίσκουν άκρη με το Ε.Σ.Υ. τους;

Σωτήρης Κύρμπας
Πρώτη δημοσίευση εφημερίδα “Διάλογος” Τρικάλων 10 Ιανουαρίου 2022.

χαλβάς Γούναρης
roz-panthiras-adv1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.