ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ (COVID-19) της Μαρίας Ραφαέλας Σιούτα.

Η Υγειινή διατροφή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής Υγείας ενός ατόμου.

Έτσι έρχεται να κάνει αισθητή την εμφάνισή της κ στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματός μας. Εκτός αυτών των παραγόντων… σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού παίζουν στο σωματικό βάρος, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα, η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη ύπνου, η έκθεση του οργανισμού σε μολυσματικούς παράγοντες.

Προβιοτικά – Πρεβιοτικά :
Τα προβιοτικά ζούνε στον εντερικό σωλήνα και όπως γνωρίζουμε είναι ζωντανά βακτήρια τα οποία ζούνε σε τρόφιμα όπως πχ το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινόγαλα το τουρσί, το τέμπε ( γίνεται από σπόρους σόγιας), καθώς επίσης μπορούμε να τα βρούμε και παρασκευασμένα με την μορφή συμπληρώματος διατροφής.
Τα πρεβιοτικά είναι η τροφή των προβιοτικών και μπορούμε να τα βρούμε στα : κρεμμύδια, σκόρδο, σπαράγγια, ραδίκια, πράσο κ.α
Αυξάνοντάς τα στη διατροφή μας ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Βιταμίνη D :
Η βιταμίνη D έχει συσχετιστεί με την κατάθλιψη, μείωση της άμυνας του ανοσοποιητικό συστήματος, αλλά και με τον καρκίνο κ.λ.π
Η κύρια πηγή βιταμίνης D αποτελεί η έκθεση του οργανισμού στον ήλιο, ωστόσο σημαντικές πηγές της βιταμίνης μπορούμε να τις βρούμε στα τρόφιμα όπως πχ στο σολομός, στις σαρδέλες, στον τόνο, στη ρέγκα.

Βιταμίνη C και διάφορα αντιοξειδωτικά αφεψήματα :
Εννοείται πως η γνωστή σε όλους μας βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος λόγο της αντιοξειδωτικής της ικανότητας να καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες που κυκλοφορούνε στον οργανισμό.
Την Βιταμίνη C μπορούμε να την βρούμε στα πορτοκάλια, στις πιπεριές, στα μούρα, στα ακτινίδια, στις φράουλες, στις τομάτες, στο μπρόκολο, στις γλυκοπατάτες κ σε πολλά άλλα τρόφιμα.
Αφεψήματα με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση αποτελούνε το δίκταμο, το τσάι του βουνού, το πράσινο τσάι, το φασκόμηλο, ο ιβίσκος κλπ.

Η βιταμίνη Ε :
H βιταμίνη Ε είναι κ αυτή γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση και κατ’επέκταση για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μπορούμε να την βρούμε στο: μπρόκολο, στους ξηρούς καρπούς, στα φυτικά έλαια καθως και στις ελιές.

Βιτάμινη Α και καροτενοειδή:
Η βιταμίνη Α διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της φυσικής άμυνας του οργανισμού και λειτουργεί σαν φραγμός ενάντια σε παθογόνους μικροοργανισμούς.
Συμβάλλει στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία βοηθούν στην καταστροφή των βακτηρίων και άλλων παθογόνων μικροοργανισμώ από τον οργανισμό.
Την βρίσκουμε σε τρόφιμα όπως : στο συκώτι, στον κρόκος του αυγού, στο βούτυρο, στο μουρουνέλαιο, στα λιπαρά ψάρια, στα γαλακτοκομικά προϊόντα. στις εμπλουτισμένες μαργαρίνες .
Τα καροτεινοειδή τα βρίσκουμε σε τροφές όπως: καρότα, παντζάρια, μπρόκολο, μανταρίνια, ντομάτα, κόκκινες πιπεριές, βερίκοκα, νεκταρίνια, πεπόνι, καλαμπόκι κλπ.

χαλβάς Γούναρης
roz-panthiras-adv1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.