Διατροφή και Εγκυμοσύνη

ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ:

Εάν έχετε BMI <18,5 (ΛΙΠΟΒΑΡΗΣ) àη φυσιολογική πρόσληψη βάρους ανέρχεται στα 12,5-18,0 κιλά

ΒΜΙ 18,5-24,9 (ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ) àη φυσιολογική πρόσληψη βάρους ανέρχεται στα 11,5-16 κιλά

ΒMI 25.0-29.9 (ΥΠΕΡΒΑΡΗ) àη φυσιολογική πρόσληψη βάρους ανέρχεται στα 7,0-11,5 κιλά

ΒΜΙ >30 (ΠΑΧΥΣΑΡΚΗ) àη φυσιολογική πρόσληψη βάρους ανέρχεται στα 5,0-9,0 κιλά

                       ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

Οι ανάγκες σε ενέργεια αυξάνονται κατ ατη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει η μέλλουσα μαμά να τρώει για δύο.

Πιο συγκεκριμένα οι ανάγκες σε ενέργεια κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης αυξάνονται κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης κατά 300kcal. Aυτές οι θερμίδες αντιστοιχούν σε επιπλέον πρόσληψη/ημέρα σε : 1 φρούτο + 1 μερίδα γαλακτοκομικών (πχ 1 φλ γάλα ή γιαούρτι ) ή σε 1 μερίδα δημητριακών παραπάνω ή 1 φέτα ψωμί ή 2 φρυγανιές.

Ωστόσο, εάν η εγκυμοσύνη ξεκινήσει με φυσιολογικό βάρος δεν χρειάζεται η επιπλέον πρόσληψη ενέργεια κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Συχνότητα γευμάτων : καταναλώνουμε τουλάχιστον 5 γεύματα μέσα στην ημέρα πλόυσια σε θρεπτικά συστατικά εκ των οποίων τα τρία  θα είναι τα κυρίως και τα υπόλοιπα τα σνακ.

Η διατροφή θα πρέπει να είναι πλούσια σε:

ασβέστιο (Cα), για την κάλυψή σας σε ασβέστιο συνίσταται η κατανάλωση 3 μερίδων γαλακτοκομικών/ημέρα. Εναλλακτικές πηγές ασβεστίου αποτελούν:

Tα όσπρια: φασόλια, ρεβύθια , φακές,

Τα λαχανικά :ραδίκια, μπάμιες, αντίδια.

Τα φρούτα : σύκα, ακτινίδια.

Oι Ξηροί καρποί : Αμύγδαλα, κολοκυθόσποροι.

Τα ψάρια : γαύρος, μαρίδα , σαρδέλλα.

Η λήψη ασβεστίου δεν είναι απαραίτητη εκτος εάν ο γυναικολόγος σας, σας συμβουλέψει διαφορετικά.

 

Φυλλικό Οξύ : Το φυλλικό οξύ το οποίο ανήκει στις βιταμίνες της ομάδας Β είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του εμβρύου και κυρίως τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ανέρχεται στα  600 mg/ημέρα για τις περισσότερες γυναίκες.

Καταναλώστε πλούσιες πηγές φυλλικού οξέος όπως πχ πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, ρόκα, μπρόκολο), καθώς και των συμπληρωμάτων εάν σας το συστήσει ο γυναικολόγος σας.

 

Βιταμίνη D : H βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και είναι σημαντική για τη σκελετική ανάπτυξη του εμβρύου.

Πλούσιες πηγές βιταμίνης D αποτελλούν: τα λιπαρά ψάρια( σαρδέλα, γαύρος) καθώς και ο κρόκος του αυγού.

 

  • Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως η βιταμίνη D απορροφά ται σε μεγάλες ποσότητες από τον οργανισμό όταν εκτίθεται στο φως του ηλίου και λιγότερο από την διατροφή.

 

Σίδηρος: Oi ανάγκες σε σίδηρο αυξάνονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης..

Πλούσια πηγή αιμικού σιδήρου αποτελλεί το κόκκινο κρέας. Καλή πηγή θεωρούνται και τα πουλερικά, τα ψάρια καθώς και τα θαλλασινά.

Πλούσια πηγή μη-αιμικού σιδήρου αποτελούν τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης πχ όσπρια.

 

Ω-3 λιπαρά οξέα:  τα Ω λιπαρά αποτελλούν και αυτάσυμαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου και κυρίως του εγκεφάλου. Προέρχονται από καλές πηγές λιπαρών όπως πχ : τα ΄λιπαρά ψάρια (κολιός, σαρδέλλα, γαύρος κ.α) , ρτο ελαιόλαδο και το αβοκάντο.

 

<<Για εξατομικευμένες συστάσεις απευθυνθείτε στον Διατροφολόγο σας!>>

 

https://www.facebook.com/mariarafaeladietitian/

χαλβάς Γούναρης
roz-panthiras-adv1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.