Ασύρματα συστήματα παραγγελιών : Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας επαγγελματίας

Τα ασύρματα προγράμματα παραγγελιών έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στους τομείς της φιλοξενίας της εστίασης και του λιανικού εμπορίου. Η εξέλιξη αυτών των τεχνολογιών έχει ως γνώμονα την βελτίωση της  αποτελεσματικότητας, την ακρίβεια και την βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη.

Τα πρώτα στάδια ανάπτυξης στα ασύρματα προγράμματα παραγγελιών ξεκίνησαν στα τέλη του 20ου αιώνα, με την εμφάνιση απλών ασύρματων συσκευών που χρησιμοποιούνται στα εστιατόρια για την αποστολή παραγγελιών, απευθείας από το τραπέζι του πελάτη στην κουζίνα. Αυτές οι πρώτες συσκευές βασίζονταν σε απλή τεχνολογία, χρησιμοποιώντας συχνά ραδιοσυχνότητες ή τεχνολογία υπερύθρων. Ο πρωταρχικός στόχος ήταν να μειωθεί ο χρόνος που χρειαζόταν για να φτάσουν οι παραγγελίες στην κουζίνα, επιταχύνοντας έτσι το σέρβις και μειώνοντας το ανθρώπινο λάθος. Παράλληλα, άρχισαν να εμφανίζονται πρώιμα ηλεκτρονικά συστήματα παραγγελιών. Αυτά δεν ήταν ασύρματα, αλλά έθεσαν τα θεμέλια για μία μεταγενέστερη εξέλιξη. Χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για τη διαχείριση αποθεμάτων και τη βασική επεξεργασία παραγγελιών, συχνά σε μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής και εστιατορίων.

Ο αντίκτυπος του διαδικτύου και η διάδοση της τεχνολογίας και των κινητών τηλεφώνων σηματοδότησε μια σημαντική καμπή. Τα ηλεκτρονικά προγράμματα παραγγελιών άρχισαν να εμφανίζονται, επιτρέποντας στους πελάτες να κάνουν παραγγελίες μέσω του internet. Αυτό ήταν ένα σημαντικό άλμα, διευρύνοντας την εμβέλεια των επιχειρήσεων πέρα από τη φυσική τους τοποθεσία. Ωστόσο, η αλλαγή ήρθε με την εμφάνιση των smartphone και των εφαρμογών για κινητά. Οι επιχειρήσεις συνειδητοποίησαν γρήγορα τις δυνατότητες που έχουν οι εφαρμογές στα κινητά για παραγγελίες, οδηγώντας σε αύξηση των προγραμμάτων παραγγελιών που βασίζονται σε εφαρμογές. Αυτές οι εφαρμογές πρόσφεραν όχι μόνο ευκολία, αλλά και τη δυνατότητα στην κάθε επιχείρηση να βλέπει μέσα από μια πλατφόρμα τις παραγγελίες και να αλληλεπιδρά με τους πελάτες μέσω chat υποστήριξης και sms. Η ενσωμάτωση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενίσχυσε περαιτέρω την εμβέλεια και την αποτελεσματικότητα αυτών των συστημάτων. Πλέον ένα σύγχρονο πρόγραμμα παραγγελιών χαρακτηρίζεται από την ενσωμάτωσή του με διάφορες άλλες τεχνολογίες. Τα συστήματα Point-of-Sale (POS) ενσωματώνονται πλέον απρόσκοπτα με τις ασύρματες εφαρμογές παραγγελιών, επιτρέποντας τον συγχρονισμό δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Αυτή η ενοποίηση επεκτείνεται σε συστήματα διαχείρισης αποθεμάτων, λογιστικού λογισμικού και διαχείρισης σχέσεων με πελάτες (CRM), παρέχοντας μια ολιστική εικόνα των επιχειρηματικών λειτουργιών. Επιπλέον, οι εξελίξεις στο cloud computing επέτρεψαν σε αυτά τα συστήματα να είναι πιο επεκτάσιμα, αξιόπιστα και προσβάσιμα.

Οι λύσεις που βασίζονται στο cloud προσφέρουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα που είναι η πρόσβαση στο πρόγραμμα από οπουδήποτε, μειώνοντας την ανάγκη εγκατάστασης υλικού  στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και επιτρέποντας ενημερώσεις και αναβαθμίσεις σε πραγματικό χρόνο. Η τελευταία εξέλιξη στα ασύρματα συστήματα παραγγελιών είναι η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και της μηχανικής μάθησης (ML). Αυτές οι τεχνολογίες χρησιμοποιούνται για την ανάλυση δεδομένων πελατών και μοτίβων παραγγελιών, δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσφέρουν εξατομικευμένες προτάσεις και σε πελάτες που παραγγέλνουν συχνά. Στο μέλλον, πολλές θα είναι οι επιχειρήσεις που θα διερευνούν και θα προτιμήσουν την ενοποίηση αυτών των συστημάτων με νέες αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η επαυξημένη πραγματικότητα (AR) για εικονικά μενού και το Internet of Things (IoT) για μία πιο έξυπνη διαχείριση αποθέματος και εξοπλισμού σε πραγματικό χρόνο.

Πολύ απλά φανταστείτε μία επιχείρηση που όλες οι παραγγελίες και το σύστημα διαχείρισης αποθήκης θα συνδέεται και με το λογιστικό πρόγραμμα της εταιρείας βλέποντας τον προϋπολογισμό και τον τζίρο ή τα καθαρά κέρδη και θα λαμβάνει τις ανάλογες αποφάσεις για νέες παραγγελίες. Το πρόγραμμα παραγγελιών και διαχείρισης αποθέματος θα στέλνει αυτόματα εντολή για προμήθεια υλικών όταν το απόθεμα πέφτει χωρίς καν τη διαμεσολάβηση του υπαλλήλου.

roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *