« ΑΘΕΑΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΝΤΑΡΟΝΤΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ»

Δεν είναι κάποιος στίχος δεν είναι κάποιο σλόγκαν ή ακόμα ένα έξυπνο τσιτάτο, η αναφορά μας εδώ γίνεται για την ελπίδα, μία ελπίδα που δίνεται μέσα από το ΚΕΘΕΑ απλόχερα σε όλους, ανεξαρτήτως τάξεως, φύλου, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού και ηλικίας.

Το διάστημα που διανύουμε με την εμφάνιση της πανδημίας του covid 19  παρατηρούνται ολοένα και πιο έντονα οι αυξανόμενες δυσμενείςεπιπτώσεις του και στο κοινωνικό πρόβλημα των εξαρτήσεων. Το άγχος, η κατάθλιψη, η κοινωνική αποξένωση και η οικονομική δυσχέρεια οδηγούν πολλούς συμπολίτες μας σεπροσωπικά κενά και αδιέξοδα, γεγονός που αλυσιδωτά δημιουργεί μια αρνητική ροπή καιενισχύει την καταφυγή τους σε «κοινωνικά νόμιμες» ή  παράνομες ουσίες καθώς και νέες μορφές εθισμών.

Στη σημερινή πραγματικότητα των βίαιων αλλαγών το ΚΕΘΕΑ μπόρεσε ως ένα μεγάλο βαθμό να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες των μελών του και να διασφαλίσει όλη τη θεραπευτική του συνέχεια και λειτουργία. Ο Συμβουλευτικός Σταθμός Τρικάλων του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ δημιουργήθηκε το 2007, λόγω των ιδιαιτέρων αναγκών της πόλης των Τρικάλων. Σήμερα ο φορέας διαθέτει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο θεραπευτικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια. Είναι προσβάσιμο σε Λάρισα και Τρίκαλα και απευθύνεται σε χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών και στις οικογένειες τους.

Οι συνέπειες της πανδημίας σε ψυχοκοινωνικό και οικονομικό επίπεδο οδήγησαν σε επιδείνωση του φαινόμενου των εξαρτήσεων. Πρωτόγνωρες καταστάσεις όπως η καραντίνα αυξάνουν το άγχος και την κατάθλιψη και οδηγούν πολλούς ανθρώπους να στραφούν προς την χρήση νόμιμων και παράνομων ουσιών ώστε να μπορέσουν να καταπολεμήσουν τέτοιες ψυχοπιεστικέςκαταστάσεις. Για κάποιους ανθρώπους η επίδραση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη χρήση κι εξάρτηση. Επιπλέον, οι άνευ προηγουμένου περιορισμοί στη λειτουργία των υπηρεσιών θεραπείας απείλησαν το κοινωνικό δικαίωμα των εξαρτημένων σε φροντίδα.

Το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ μπόρεσε να εξασφαλίσει την επαναλειτουργία του Συμβουλευτικού σταθμού Τρικάλων , να συμβάλλει στην θεραπευτική συνέχεια των μελών του και να διατηρήσει ανοικτή την πρόσβαση σε βοήθεια για νέους χρήστες, με σημαντικές τροποποιήσεις στην καθημερινή του λειτουργία του σταθμού. Ο Συμβουλευτικός σταθμός Τρικάλων λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00-16:00. Ωστόσο, το προσωπικό του συμβουλευτικού σταθμού παραμένουν διαθέσιμοι σε όσους χρειάζονται βοήθεια 7 μέρες την εβδομάδα, μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 24310 29921.

χαλβάς Γούναρης
roz-panthiras-adv1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.