Άρθρο για την Γεωθερμία

Γεωθερμία ορίζεται η ενέργεια των επιφανειακών ή βαθύτερων στρωμάτων των γεωλογικών σχηματισμών και πετρωμάτων καθώς και του υπόγειου ή επιφανειακού υδροφόρου ορίζοντα της γης. Η θερμοκρασία του  εδάφους  καθορίζει την μορφή, τις εφαρμογές καθώς και τα δικαιώματα αξιοποίησης  της γεωθερμίας.  Σύμφωνα με την ισχύουσα Ελληνική νομοθεσία, όταν η θερμοκρασία του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα είναι μικρότερη από 25 Βαθμούς Κελσίου αναφερόμαστε στην «Αβαθή ή επιφανειακή γεωθερμία» ενώ όταν ξεπερνά τη θερμοκρασία αυτή αναφερόμαστε σε «γεωθερμικό πεδίο ή γεωθερμικό δυναμικό».  Το τελευταίο παρουσιάζει ελάχιστο ενδιαφέρον για τον απλό πολίτη κι ενδιαφέρει κυρίως επενδυτές που στοχεύουν στην παραγωγή και πώληση τόσο της ηλεκτρικής όσο και τις θερμικής ενέργειας του πεδίου.  Το γεωθερμικό πεδίο δημοπρατείται από το Ελληνικό Δημόσιο με στόχο τόσο την έρευνα ή την αξιοποίηση του.  Η αβαθής ή επιφανειακή γεωθερμία αναφέρεται στην κλιματισμό κτιριακών εγκαταστάσεων κι μόνον.  Η αβαθής γεωθερμία αδυνατεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια με στόχο την μεταπώληση της.  Εξυπηρετεί κυρίως ιδιοκτήτες ακινήτων και παρουσιάζει εξοικονόμηση χρημάτων μεγαλύτερη του 55%.  Παρόλο που χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για τη μεταφορά της θερμότητας από το έδαφος προς το κτήριο και αντίστροφα, θεωρείται μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας διότι τα αέριο-λύματα που παράγονται για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλίσκει η εγκατάσταση είναι αρκετά λιγότερα.  Επιπλέον, βοηθά στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του έργου διότι καταργεί το πετρέλαιο θέρμανσης παρέχοντας ένα καθαρό περιβάλλον διαβίωσης.  Ένα γεωθερμικό σύστημα κλιματισμού καταργεί οποιοδήποτε σύστημα θέρμανσης ή και ψύξης.  Αποτελεί ίσως, τον πληρέστερο τρόπο κλιματισμού κτιριακών εγκαταστάσεων όμως η αρχική του επένδυση είναι υψηλότερη από μία συμβατική θέρμανση του κτηρίου.  Ο ενδιαφερόμενος αναμένει να κάνει απόσβεση τη διαφορά κόστους της επένδυσης μεταξύ 4 έως 6 έτη.  

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, η αβαθής γεωθερμία είναι αποτέλεσμα της συνεχούς ηλιακής ακτινοβολίας κι όχι της θερμότητας του μάγματος που προέρχεται από τα έγκατα της γης.  Για αυτό το λόγο και μόνον υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί στις εγκαταστάσεις γεωθερμίας σε σπίτι https://nikolaospsarras.com/projects/.  Ο πρωταρχικός περιορισμός είναι ο οικονομικός παράγοντας, η γεωλογία της περιοχής, η διαθέσιμη ενέργεια που υπάρχει από το έδαφος είτε αυτή προεκτείνεται σε επιφάνεια ή βάθος και τέλος το κλίμα της ευρύτερης περιοχής του έργου. Οι μεσογειακές χώρες παρουσιάζουν τεράστιο πλεονέκτημα στις γεωθερμικές εγκαταστάσεις μόνον και μόνον λόγωκλίματος.  Οι αποδόσεις ενός γεωθερμικού συστήματος στις μεσογειακές χώρες είναι αρκετά υψηλότερος από αυτόν στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, έχοντας σαν αποτέλεσμα την μικρότερη ηλεκτρική κατανάλωση κατά τη λειτουργία του συστήματος.  Ωστόσο, απαιτείται ορθός σχεδιασμός για την ισοστάθμιση των ενεργειακών φορτίων τόσο κατά τη διάρκεια της θέρμανσης όσο και της ψύξης.  

 Τα τελευταία χρόνια η αβαθής γεωθερμία έχει παρουσιάσει τεράστια ανάπτυξη στην χώρα μας.  Αυτό οφείλεται τόσο στην επιμόρφωση του πολίτη για μία φιλική συμπεριφορά προς το περιβάλλον όσο και στη διερεύνηση για τη μείωση των μελλοντικών του δαπανών ως κόστη λειτουργίας και διαβίωσης.  Η σχεδόν σταθερή τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας που παρουσιάζεται καθ’ όλη της διάρκεια του έτους, η οποία δεν επηρεάζεται όπως η τιμή πετρελαίου θέρμανσης από την ευρύτερη πολιτική ενός κράτους κι δεν παρουσιάζει ετήσιες διακυμάνσεις στην τιμολόγηση της, βοηθά τον καταναλωτή στον οικονομικό σχεδιασμό του νοικοκυριού του.  

Η γεωθερμία αποτελεί έναν φιλικό τρόπο θέρμανσης και ψύξης χώρων καθώς επίσης κι παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας.  Ωστόσο όμως, δεν αποτελεί ανεξάντλητη πηγή ενέργειας και για αυτό το λόγω απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στον σχεδιασμό της.  

φωτογραφία iefimerida.gr

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *