Άνοια: Μια δύσκολη πρόκληση στον ιατρικό τομέα!

Μια από τις παθήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο ιατρικός κλάδος σήμερα είναι η άνοια. Κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα πολλά ιατρικά συνέδρια με θέμα τις νευρολογικές παθήσεις και η άνοια είναι ένας τομέας που χρειάζεται μεγάλη μελέτη καθώς έγκειται στις νευρολογικές παθήσεις οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η άνοια ορίζεται ως η σοβαρή απώλεια της ικανότητας αναγνώρισης ανθρώπων και καταστάσεων καθώς επίσης και κατανόησης πληροφοριών. Αποτελεί μια σύνθετη παθολογική κατάσταση που επηρεάζει το νευρικό σύστημα.

Η πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα αφορά την προσπάθεια για κατανόηση του ‘’μηχανισμού’’ και την αιτία που οδηγούν σε αυτήν την κατάσταση ώστε να προσεγγίσουν αποτελεσματικά τη νόσο και να βρουν έγκαιρους τρόπους διάγνωσης και αντιμετώπισης.

Συμπτώματα άνοιας:

Τα συμπτώματα που συνήθως παρατηρούνται σε άτομα τα οποία έχουν άνοια είναι τα ακόλουθα:

Ήπιες αλλαγές στη βραχυπρόθεσμη μνήμη
Αλλαγή στη διάθεση
Διαταραχή του προσανατολισμού
Δυσκολία στην ολοκλήρωση μιας εργασίας
Συχνές επαναλήψεις (ίδιες απαντήσεις και επανάληψη μιας εργασίας)
Απάθεια (σε σοβαρά ζητήματα)

Η άνοια εκδηλώνεται κυρίως σε άτομα άνω των 65 ετών και τα πρώιμα συμπτώματα μπορεί να μην είναι ορατά. Οι μελέτες δείχνουν πως δεν είναι κληρονομική νόσος οπότε συχνά δεν είναι ανιχνεύσιμη στα οικεία μας πρόσωπα. Ωστόσο, σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάτι από τα παραπάνω μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε ένα νευρολόγο. Με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο (όπως για παράδειγμα Νευρολόγος Άγιος Στέφανος) θα βρείτε τον γιατρό που εξειδικεύεται σε νευρολογικές παθήσεις όπως η άνοια ώστε να τον επισκεφθείτε άμεσα. Για τα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής σας φροντίστε να επισκεφθείτε έναν νευρολόγο ώστε να γίνει έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Διάγνωση:

Η πρόοδος στον κλάδο της νευρολογίας έχει δώσει μεγάλη ώθηση και στην ανάπτυξη διαγνωστικών εργαλείων για την έγκαιρη ανίχνευση της άνοιας. Η χρήση νευροαπεικονιστικώντεχνικών όπως η μαγνητική τομογραφία θα δώσει σημαντικές πληροφορίες για την εικόνα του νευρικού συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο ο νευρολόγος θα μπορέσει να αξιολογήσει την κλινική εικόνα.

Θεραπευτικές προσεγγίσεις:

Για την αντιμετώπιση της άνοιας, η επιστημονική κοινότητα εργάζεται σε ολοκληρωμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Η συμβουλευτική ψυχολογία, η θεραπεία μέσω φαρμάκων, η ομοιοπαθητική, η μουσικοθεραπεία, ο διαλογισμός και η γιόγκα ακόμη και ο συνδυασμός των παραπάνω θεραπειών βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από άνοια.

Η εξέλιξη στην έρευνα των νευρολογικών παθήσεων και της άνοιας επιτρέπει τη δημιουργία πιο αποτελεσματικών προσεγγίσεων για την πρόληψη και τη θεραπεία. Η κατανόηση και η έρευνα των παραγόντων που προκλήθηκε η νόσος θα διαμορφώσει σημαντικά το μέλλον της νευρολογίας και της ψυχικής υγείας.

https://www.facebook.com/vasw.tsiagkou
roz-panthiras-adv1
χαλβάς Γούναρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *